KKTC’de İsias Otel raporu hazırlandı, işte bulgular

KKTC’de İsias Otel raporu hazırlandı, işte bulgular

Uygulama gezisindeki 30 rehberin yanı sıra 38 KKTC yurttaşına mezar olan İsias Otel ile ilgili KKTC’de hazırlanan rapor ortaya çıktı.


KKTC’li mimar ve mühendislerin hazırladığı İsias Otel raporunun detayları belli oldu. Basına yansıyan haberlere göre; 30 turist rehberinin yanında Mağusa Türk Maarif Koleji voleybol takımı oyuncusu çocuklar ile onların eğitmenlerine ve ailelerine mezar otelin beton kalitesinin düşük olduğu, dere kumu ve çakılı kullanıldığı ve beton karışımının elle yapılan kontrolde dahi kolaylıkla dağıldığı tespit edildi. Kolonların kirişlere bağlandığı noktalarda soğuk derz uygulama hatasına rastlandığı belirtilen raporda, yetersiz donatıya, çiroz kullanılmaması, etriye aralıklarının yaklaşık 25 santimetreye kadar çıkmasına dikkat çekildi

Kolonların bir kısmında nervürlü donatı kullanılırken, bir kısmının nervürsüz olduğu görüldü. Bundan dolayı betonun donatıdan kolaylıkla sıyrıldığı anlaşıldı. Bu gözlemler, binaya 1999 yıllarından sonra bazı eklentilerin yapıldığı düşüncesini güçlendirdi.

1990-91 yıllarında ilk olarak konut olarak inşa edilen yapının 10 yıl kaba inşaat şeklinde beklediği, normalde 5 kat şeklinde tasarlanıp inşa edilmesine rağmen sonradan otele çevrilerek kat sayısının 7’ye çıkarıldığı ve kat artırımı sonucu ciddi bir hata yapıldığı da raporda yer aldı.

Mahkemeye sunulan raporda, söz konusu binanın daha küçük depremlerde de yıkılmasının mümkün olduğu ifade edildi.



Bu Haber 21.03.2023 - 12:07:04 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.