Kısa çalışma ödeneği ve 'ücretsiz izin' uzatılacak

Kısa çalışma ödeneği ve 'ücretsiz izin' uzatılacak

Koronavirüs salgını nedeniyle hayata geçirilen 'kısa çalışma ödeneği' ve 'ücretsiz izin' uygulamalarının 3 ay daha uzatılacağı belirtildi.


Pandemi nedniyle istihdamı korumak için çıkartılan kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin uygulamalarının 3 ay daha uzatılacağı belirtiliyor. Ancak yeni dönemde KÇÖ'nün ağırlığının azaltılacağı, günlük 39 lira 24 kuruş ödeme yapılan ücretsiz izin uygulamasının daha da yaygınlaştırılacağı düşünülüyor.

'Kontrollü normalleşme' sürecinde yeni bir istihdam paketi hayata geçiriliyor. Buna göre, 'işten çıkarma yasaklandığı' sisem olarak hayata. geçirilen 'ücretsiz izin' uygulaması 3 ay daha uzatılacak. Aynı zamanda, kısa çalışma ödeneği de devam edecek. Böylece, 17 Temmuz'da dolacak olan 'ücretsiz izin' uygulaması, 17 Ekim'e kadar sürecek.

Kısa çalışma ve ücretsiz izin ödenekleri ne kadar?

Ücretsiz izin uygulamasında, iş veren çalışanı direkt olarak ücretsiz izne gönderiyor. Devlet, ücretsiz izne gönderilen işçiye günlük 39 lira 24 kuruş ödeme yapıyor. Bu durumda ücretsiz izne gönderilen işçi, aylık 1170 TL ile hayatını devam ettirmeye çalışıyor.

Kısa çalışma ödeneğinde çalışanlara, maaşlarının yüzde 60''ı devlet tarafından ödeniyor. Bu durumda asgari ücretle çalışan işçinin eline aylık 1752 TL geçiyor. Kısa çalışma ödeneğinde üst limit ise 4380 TL olarak belirlenmişti.

Kısa çalışma ödeneğinde model değişecek

Mevcut uygulamda Kısa Çalışma Ödeneği’ni hak edebilmek için asgari 450 gün prim yatırılmış olması ve son 60 gün içinde kesintisiz olarak prim ödemesinin yapılmış olması gerekiyor. Kısa Çalışma Ödeneği başvurularında iş verinin çalışanlarla ilgili beyanı esas alınıyor.

Kısa Çalışma Ödeneğinde  modelin değişeceği belirtilirken, ne ür bir model uygulanacağına ilişkin bir bilgi verilmedi. Buna karşın, KSÖ'den faydalanma kriterlerinin eski haline getirileceği, KSÖ'den faydalanan işçi sayısının azaltılarak daha düşük ödenekli 'ücretsiz izin' seçeneğinin ağırlığının arttırılacağı düşünülüyor.




Bu Haber 09.06.2020 - 17:11:40 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Burak Kaba 15.06.2020 - 03:44

    Asgari ücretle çalışan bir işçinin eline aylık 1752 lira geçiyor “diyor ama 1599 lira yattı eksik yatıyor

  • Merve Kenan 11.06.2020 - 10:44

    Bana iskurdan mesaj geldi ama para yatırılmadi başka başına gelen var mı ve ne yaptiniz

  • Sebahattin çakıroglu 10.06.2020 - 01:33

    3 aydır KÇÖ izindeyim ihtiyaç kredisi kullanabilirmiyim

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.