Kabil düştü, Afganistan'da Taliban dönemi

Kabil düştü, Afganistan'da Taliban dönemi

Afganistan'da Taliban başkent Kabil'i de ele geçirdi. Ülkede kaos yaşanırken, dünya ülkelerinden peş peşe açıklamalar geldi.


Afganistan İçişleri Bakanlığı, Taliban militanlarının her yönden başkent Kabil'e girmeye başladığını ve yönetimin devri için müzakerelere başlanacağını duyurduktan sonra Cumhurbaşkanı Eşref Gani ülkeyi terk etti.

Afganistan Sivil Havacılık Otoritesi (ACAA) tarafından yapılan açıklamada, Kabil hava sahasının orduya bırakıldığı belirtildi ve transit uçaklardan rotasını değiştirmesi istendi. Taliban'ın yönetimi ele geçirmesinin ardından ülkeden çıkmaya çalışan çok sayıda insan havalimanına akın etmeye devam ediyor.

64 ülkeden çağrı

ABD'nin Afganistan'daki vatandaşlarını tahliye süreci devam ederken, 64 ülke ortak bir açıklama ile ülkeden ayrılmak isteyenlerin engellenmemesi ve tüm çıkış yollarının açık tutulması çağrısı yaptı. ABD Dışişleri Bakanlığı, aralarında İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Japonya, Katar, Güney Kore, İspanya ve Yemen'in de bulunduğu 64 ülke ile Avrupa Birliği (AB) Yüksek Temsilciğinin imzası bulunan ortak açıklamayı kamuoyu ile paylaştı.

Taliban'dan açıklama

Taliban yetkilisi, havaalanı ve hastanelerin işleyişine devam edeceğini, acil ihtiyaçların karşılanmasına engel olunmayacağını kaydetti. Başkentteki yabancıların kenti terk etmelerine izin verileceği, kalmak isteyenlerin ise Taliban yöneticilerine kayıt yaptırmaları gerektiği belirtildi.

Bir başka sözcü ise, kadın haklarına saygılı olacaklarını söyledi. Sözcüye göre, burka giymek koşuluyla kadınların eğitim ve çalışma hayatına izin verilecek, ayrıca kadınlar yalnız başlarına dışarı çıkabilecekler.

Militanlar tarafından kontrol sağlanan Paktiya vilayetinde Covid-19 aşısı yasaklandı. Ülkenin doğusundaki Paktiya'daki yasağa ilişkin bir bildiri, hastaneye asıldı.

Rusya, Afganistan'daki personelin bir kısmının tahliye edileceğini açıkladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Afganistan özel temsilcisi Zamir Kabulov, Ekho Moskvy radyosuna yaptığı açıklamada, Rusya'nın Afganistan büyükelçiliğinin yaklaşık 100 personelinin bir kısmını tahliye edeceğini söyledi.

Güney Kore, Kabil Büyükelçiliğini kapattı

Güney Kore, Taliban'ın Afganistan'da başkent Kabil'e ulaşması üzerine büyükelçiliğini geçici olarak kapatma kararı aldı.

Suudi Arabistan, Kabil'deki diplomatlarını Afganistan'dan tahliye etti

Taliban militanlarının Afganistan'ın başkenti Kabil'e girmelerinin ardından tüm Büyükelçilik personeli ülkeye getirildi.



Bu Haber 16.08.2021 - 11:41:38 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.