Kaan Kavaloğlu’ndan günlük kiralık ev açıklaması: Bıçak kemiğe dayandı

Kaan Kavaloğlu’ndan günlük kiralık ev açıklaması: Bıçak kemiğe dayandı

Turistler kiralık evlere yönelince oteller istediği doluluğu yakalayamadı. Eşit şartlarda rekabet isteyen sektör temsilcileri kısa dönem kiralama sektörü için denetim ve vergi çağrısı yaptı.


Yaz tatili için Türkiye’yi tercih eden turist, tatil maliyetini düşürmek adına rotayı Airbnb platformu üzerinden kiralanan evlere çevirdi. Turizm profesyonelleri, geçmiş yıllarda belli bir oranın altında kaldığı için dikkat çekmeyen uygulamanın 2023 yılında zirve yaptığını, bu yöneliminde otel ve pansiyonlardaki konaklama sayılarına ciddi biçimde yansıdığını kaydetti.

Hürriyet’e konuşan Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, yaşanan süreci ‘Bıçak kemiğe dayandı’ diyerek özetledi.

Bu yıl konaklamanın yaklaşık yüzde 19’unun kiralık evlere yapıldığını kaydeden Kavaloğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Rakamlar ortada. Gecelemede yüzde 23 artış var ama oteller dolmadı. Neden? Çünkü bu yıl konaklamanın yaklaşık yüzde 19’u evlerde yapıldı. Hatta şunu da söyleyebilirim; yüksek gelir grubu olarak gördüğümüz ve otel villalarını tercih eden turist bile artık evlerde konaklıyor. Bu da orta segmentin üzerindeki otelleri ciddi biçimde etkiledi.

Turist böyle bir yöntemi tercih edebilir. Buna sözümüz yok. Ama bu işin denetimi olmalı. Bu işi yapanlar da bizim geçtiğimiz yollardan geçmeli. Dünyada bunun örnekleri var. Vergisini ödesin, denetimi yapılsın biz de onlarla rekabet edelim. Bu evleri tercih edenler daha önce bizim otellerimizde defalarca konaklamış, Antalya’yı bilen turistler. Bunun içinde Rus, Ukraynalı, İngiliz ve Alman var.”



Bu Haber 02.08.2023 - 16:07:51 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Önce iğneyi kendinize batırın...

    Hasan Kara 05.08.2023 - 08:21

    Onu maliye düşünsün. Size ne?

  • Kiralık evler

    orhan662008@windowslive.com 05.08.2023 - 08:35

    Adam haklı herkesin bütçesine göre otel var günübirlik kiralık evler temmuz-ağustosta turistik amaçlı kullanılıyor. Bu evlerde bir standart yok, bu evler kısa süreli kiraya verildiğinde bölgede 12 ay oturabileceği kiralık konut sorununu ortaya çıkarıyor bir çok turistik bölgeye kamu personeli gidip çalışmak istemiyor hem ev yok hemde kendii maaşı kadar kira isteniyor bu durumda sistemi çökertip kamu hizmetlerinin akşamasına neden oluyor diğer taraftan ev aç gözlü ev sahipleri kiracısını temmuz ağustosta geçici olarak çıkarıp ya kendisi tatilini yapıyor yada dışarıya 2 aylığına kiraya veriyor temmuz ağustos geçtimi eski kiracısı gelip tekrar oturmak zorunda kalıyor. Yok kardeşim konutsa konut olarak kalacak otelse otelciliğini yapacak tabi otelcilik kanunu olmassa olacakları bu olur

  • Açıklama

    Tunahan yüksel 04.08.2023 - 10:27

    Turizmde çalışan otel elemanlarının üstünden tonlarca para kaldırıyorlar otel sahipleri gençlerin ezip 3 kuruş veriyorlar turistler bir olay olunca haksız bir şekilde çalışanın işine son veriliyor ve zaten kıtlık dönemi yaklaşıyor oteller israf ve ekonomiye zarar 5 konteyner dolusu yemkler dökülüyor akla gelebilecek her şeyin masrafı halkın vergileri.

  • Yüksek Kar Marjı

    Murat Bozuel 04.08.2023 - 09:28

    Sayın Kaan Bey, Airbnb sistemi bakımız İspanya'da da uygulanmakta ve oransal olarak bakıldığında yaklaşık Türkiye'nin 5 katı hacminde. Onlar bunu başarıyla sürdürürken otellerde ki dolululları da yüksek oranlarda. Biz neden başarı sağlayamıyoruz? Çünkü otelciler burunlarından kıl aldırmıyor, geçen senelerde elde ettikleri kar marjını elde etmek için fahiş fiiyatlar söyleniyor. Turizmi sezonluk (2-3 ay) düşündüklerinden kalifiye eleman yetişmiyor. Kapasite biraz düştüğünde hemen eleman çıkarılıyor. Adını cinsini bilmediğin tuhaf içecekler servis ediliyor. Herşey dahil sisteminde otele giriyorsun Türk kahvesi içeceksin ekstra, kutu içecek içeceksin ekstra., 5* otel diye gidiyorsun akşam yemeğinde tavuk çeşitleri var, tatlı desen gıda boyalı süt tatlılatı, Yemen mümkün değil. Yerli turistler gözden çıkarılmış. Asgari ücret 11.402 TL. Ve Türkiye'de asgari ve biraz üzerine ücret alanlar oranı tüm çalışanlatın 3/4'ünden fazla. Hiçbir çalışöa yok yerli turistler için. Son olarak Airbnb sisteminde vergi alınması sizi neden ilgilendiriyor ki? Onu maliyeciler düşündün. Bence siz FİYATLARI DÜŞÜRÜN, SON DAKİKA FIRSATLARI YARATIN. NE DE OLSA EN PAHALI ODA BOŞ ODADIR.

  • Hala keninizde şuç aramıyorsunuz.

    Özer Erol 04.08.2023 - 02:58

    Önce kendinize bir bakın, Kendinize bir çeki düzen verin, Kendi vatandaşınızı insan yerine koyun, yabancılara yaptığınız kıyakları , kendi vatandaşınıza yapın, he o zaman Hoteller dolmaz ise ağlayın. Ama siz Türk Halkını hiçe saydıkça batmaya devam edeceksiniz.

  • Murat ayan 03.08.2023 - 11:23

    Kapatilacak bir yer yok. Adam ev almış , diğer ev alan yabancılarla birlikte orgutlenmisler gelenleri evlerinde kaldiriyorlar. İsteyenler ev karşılığı pasaport sahibi oldular , hala yabancı sayildiklari için vergiden muaflar üstüne üstlük evin maliyetini 1-2 sene içinde sifirlamis olacaklar ve Türk turizmini baltaliyorlar. Bu ülkeyi çok sevdikleri için ev aldıklarını zannediyordunuz degilmi. Vergiyi kime nasıl ne şekilde koyacaksın. Adam gelenler benim iş arkadaslarim verdim anahtari tatil yapıyorlar dese ne denebilir ki

  • Günaydın Sayım Kavaloğlu

    Kadir Uğur 02.08.2023 - 11:02

    Biz geçen sene düşüncelerimizi beyan ettiğimiz zaman bizi kiritize ettiniz. Halbuki biz tecrübelerimizi ve öngörümüzü ortaya koyduk. Sizler tecrübeleye değer vermediniz, Bu yaşananları önceden görmeli bizlere biraz kulak vermeliydiniz. Bakana yaranacağım diye gerçekleri göz ardı etmek sivil toplum kurulu başkanı olanlara yakışmıyor ve de branşı büyük zarara sokuyor. Bildiğiniz konuları evvelden ortaya koymanız cesaretle savunmanız gerekiyor sayın Başkanım. Kritik yapamayan ve yspılan kritiği hazmafamayen kişi, toplum ve görevliler en sonunda kaybederler.

  • Yanlış mı anladım ?

    Ahmet Yolcu 02.08.2023 - 09:15

    İstediğimiz gibi kazıklayamıyoruz mu demek istemiş ben mi yanlış anladım ?

  • Aitbnb

    Sultan sirkeci 02.08.2023 - 08:46

    Legal çalışan otel ve motel gibi işletmelere karşı gayrı legal çalışan bu gibi yerleri derhal acilen kapatılmalı ve bu yerlere yüklü miktarda ceza Ceza kesilmeli L

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.