İspanya’da halk turist sayısının artmasından memnun değil

İspanya’da halk turist sayısının artmasından memnun değil

2023 yılında yaklaşık 85 milyon turist ağırlayan İspanya’da yerel halk turizm patlamasından şikayetçi.


Turizm, yatırımcılar için hayli kazançlı bir sektör. Bölgesel hükümetin tahminlerine göre, 2023 yılında İspanya’nın başkenti Madrid’e yaklaşık 14 milyon turist geldi. Bu, bir önceki yıla göre neredeyse üçte bir oranında bir artış anlamına geliyor. Madrid'e gelen turistler toplam 15 milyar euro harcadı.

Madrid, ziyaretçiler için tam bir cazibe merkezi. Özellikle birçok Erasmus öğrencisi burada en az bir sömestr geçiriyor. İrili ufaklı çok sayıda restoran ise zengin müşterileri çekiyor. Yakında kentte bir de Formula 1 yarış pisti devreye girecek. Bu da daha çok ziyaretçi anlamına geliyor.

İspanyol istatistik ofisi INE'ye göre, 2023 yılında İspanya'ya yaklaşık 85 milyon yabancı turist geldi. Bu rakam, bir önceki yıla göre neredeyse yüzde 19'luk artış demek. Turizm patlaması sayesinde İspanyol ekonomisindeki büyüme, geçen yıl yüzde 2,5 oranında artarak tüm uluslararası beklentilerin üzerine çıktı.

DW Türkçe’nin haberine göre, son yıllarda Barselona, Mallorca ve İbiza gibi tatil bölgelerinde, halk arasında kitle turizminin olumsuz etkilerinden duyulan memnuniyetsizlik giderek artıyor. Tatilcilere daha da bağımlı olan Kanarya Adaları'nda da 2023 yılında protestolar arttı.

İspanyol iş dünyası derneği CEOE, ülkede turizme karşı yeni bir düşmanlıktan bahsediyor. Lobiciler de turizm sektörünün, İspanya'nın refahının garantörü olduğu konusunda uyarıyor. Resmî verilere göre, sektörde yaklaşık 3 milyon kişi istihdam ediliyor.

İspanyol turizm derneği Exceltur'a göre geçen yıl sektör, 186 milyar euroluk bir ciro yaptı. Bu da toplam gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 12,8'ini oluşturdu. Dernek, 2024'te bu oranın yüzde 13,4'e çıkmasını bekliyor.

İspanya’ya yılın ilk ayında da turist akını devam etti. Yaz dönemi için rezervasyonlarda da daha şimdiden büyük bir patlama söz konusu, Sadece Madrid ve Barselona metropolleri değil, Kanarya ve Balear Adaları da neredeyse dört mevsim boyunca aşırı kalabalık. Malaga ve Sevilla gibi şehirler de turistler tarafından adeta istila edilmiş durumda.

Aslında İspanya Sosyalist İşçi Partisi'nden Başbakan Pedro Sánchez hükümetinin amacı, ülkenin turizme olan bağımlılığını azaltmaktı. Bu, turistik merkezler üzerinde yıkıcı bir ekonomik etki oluşturan koronavirüs salgınından alınan dersti.

Geçen yaza kadar Balear Adaları'nın sosyalist hükümet başkanı olan Francina Armengol da bu hedefi benimsiyordu. Bölgede yaşayan Alman emlakçı Matthias Meindel, "Yerel hükümet, adalardaki spekülatif yatırımcıları durdurmak için önlemler aldı ve örneğin Palma'da kruvaziyer turizmini kısıtladı. Bu bir sürdürülebilirlik stratejisiydi" diyor.

Barselona'nın 2023 yılına kadar belediye başkanı olan Ada Colau'nun da benzer öncelikleri vardı. Sekiz yıllık görev süresi boyunca AirBnB ve diğer kısa süreli konaklama simsarlarına karşı savaş ilan etti. Ancak bu durum, Barselona'nın turistler için cazibesini azaltmadı. Aksine, kente 2023 yılında yaklaşık 26 milyon turist geldi.

Barselona'da turizm arttıkça, organize hırsızlık ve diğer suçlarda da bariz bir artış kaydedildi. Kiracılar derneği "Sindicato de Inquilinas e Inquilinos de Madrid" bu durumun yakında İspanya'nın başkentinde de yaşanabileceğinden korkuyor. Şehirde yapılan bir ankete katılan vatandaşların yüzde 27'si, 2023 yılındaki en büyük sorunun, güvenlik eksikliği olduğunu belirtti.



Bu Haber 20.02.2024 - 08:40:47 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.