İç pazar duraklamada, beklenti son dakikaya kaldı

İç pazar duraklamada, beklenti son dakikaya kaldı

Seçimler ve konaklama maliyetlerinin artması nedeniyle turizmde beklentinin son dakika rezervasyonlara kaldığı belirtiliyor.


Maliyetlerin yüksekliği nedeniyle konaklama sektöründe fiyatların artması, Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri gibi nedenlerle turizm sektörü hem yurt dışı hem de iç pazarda hedeflerine ulaşamadı. Turizm sektörü seçimlerin ardından okulların yaz tatiline girmesine ve kurban bayramına odaklanmaya çalışıyor. 

Turizmdays’tan Fikri Cinokur’un haberine göre, Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, mayıs ayı yurtiçi seyahat pazarı verilerini değerlendirdi.

Küresel ya da ulusal çapta yaşanan krizlerden en az etkilenen iç turizmin, ülkelerin büyümesi yönünde en fazla destek sağladığı kaynak pazar olduğunu belirten Kavaloğlu, şunları kaydetti.

"AKTOB olarak pandemi öncesinde dengeli olarak büyüyen iç pazar, büyük önem verdiğimiz hedef pazarlar içinde yer alıyor. 2022 yılı tüm dünyada toparlanma yılı olarak görünse de iç pazar için aynı olumlu verileri aldığımızı söyleyemeyiz. Artan konaklama maliyetlerinin iç pazara yansıması kaçınılmazdı.  Bu durum, maliyet endeksli tatilciler için negatif yönde etki yaratacaktır. Ekonomik iyileşmeye paralel talep ivmesinde de iyileşme söz konusu olabilir.’’

Özellikle uzun mesafe uçuşların etkileneceği yönündeki gelecek öngörülerine karşın, tüm ülkelerin yurtiçi seyahat potansiyelini artırma yönünde girişimlerde bulunduğuna dikkat çeken Kaan Kavaloğlu, şöyle devam etti.

‘’Vatandaşları bu değerleri keşfetmeye yöneltecek bir turizm bilinci oluşturulması temelden bir eğitimle başlatılmalıdır. Dünyanın en büyük iç pazar payına sahip ülkeleri yine en büyük uluslararası gelişlere sahip ülkeleridir. Dünya sıralamasında ilk 5 içine giren ülkemizde de paralel bir iç pazar büyümesini destekleyecek kampanya ve programlar için iş birlikleri geliştiriyoruz. Seyahat bilinci ve tatil kültürünün geliştirilmesi için sektör ve devlet işbirliği içinde çalışmalar yapıp, tatil alışkanlığının geniş bir kesime yayılması için TGA tarafından Türkçe hazırlanan tanıtım kanalları dijital olarak yayınlanmaktadır. Bakış açımız iç pazar olmadan dış pazar olamaz şeklindedir. AKTOB üyeleri ve yönetim kurulumuz bu bakış açısıyla iç pazarın geliştirilmesi yönünde çalışmalarını sürdürmektedir.’’

Alanya kurban bayramında umutlu

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili de, Alanya bölgesi olarak Nisan ayından bu yana faaliyet göstermekte olan tesislerde iç pazar talep oranlarının geçen yıla göre ciddi bir fark göstermediğini bildirdi.

19 Mayıs Atatürk’ü anma, Gençlik ve Spor bayramı döneminde dahi belirli bir oranda talep aldıklarını vurgulayan Sili, şunları kaydetti.

 "Kurban bayramında da önemli ölçüde bir talep alacağımıza inanıyoruz.  Önümüzdeki aylara yönelik olarak erken rezervasyonlarda da geçen yıla oranla ciddi bir düşüş gözlemlemiyoruz. Ancak tesislerimiz artan maliyetlerle doğru orantılı olarak ister istemez fiyat arttırmış durumda. Bu da ağırlıklı olarak iç pazarın yüksek sezonu diye ifade ettiğimiz Haziran ayının ikinci haftasından sonra olan dönemde etkili olabilir.  Tatile çıkan kişi sayısında azalma olabileceği gibi kalış gün sayısının da azalmasına etki edebilir.  Bizler yani konaklama tesisleri, iç pazarın önemine binaen her ne olursa olsun belirli bir oranda bu pazardan talep alabilmeliyiz ki bunun içinde ekonomik koşullar ve olanaklarımız çerçevesinde pozisyon alarak yolumuza devam edeceğiz.’’

Kemer beklemede

Kemer Turistik Otelciler ve Altyapı Birliği (KETOB) Başkanı Dinçer Sarıkaya da seçim sonu ve Kurban Bayramına hazırlandıklarını belirtti. Seçim nedeniyle ülkemizin içinde bulunduğu siyasi hareketlilik nedeniyle, özellikle seçim öncesi, iç pazarda, bayram rezervasyonlarının duraklamada olduğunu ifade eden Sarıkaya şöyle devam etti.

‘’Ancak, seçim sonrası ve 16 Haziran’dan itibaren okulların kapanması ile birlikte iç pazar rezervasyonlarının hızlı bir şekilde ivme kazanacağını bekliyoruz. Bu nedenle, Mayıs ayı sonuna kadar devam edecek olan erken rezervasyon avantajlarından yararlanmakta fayda var. Son dakika rezervasyonlarında yığılma olabilir. İyi bir sezon bizi bekliyor diyebiliriz. Ayrıca, Avrupa ve Rus pazarı da oldukça hareketli. Haziran ayı itibari ile sezonun, beklenilen düzeyin çok çok üzerinde seyredeceği öngörümüz var.’’



Bu Haber 25.05.2023 - 15:15:44 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.