Hicabi Ayhan açıkladı: Almanya pazarında açık ara Türkiye lideriyiz

Hicabi Ayhan açıkladı: Almanya pazarında açık ara Türkiye lideriyiz
FTI Group Destinasyon Direktörü Hicabi Ayhan, Almanya pazarı ve FTI'ın 2018 performansı ile ilgili TurizmGünel'e konuştu. Almanya pazarında açık ara Türkiye lideri olduklarını belirten Hicabi Ayhan, Türkiye'de planladıkları büyümenin üzerine çıktıklarını kaydetti.

TurizmGüncel - Özel

Almanya pazarında yüksek çift haneli rezervasyon artışları kaydedildiğini belirten Hicabi Ayhan, ''Bu artış tüm tur operatörlerinde var ancak biz geçen yıllarda kaybetmek yerine kazandığımız için yüksek sayılardan geliyoruz. Bu nedenele biz çift haneli artış bizim için çok daha önemli.'' dedi.

TÜRKİYE'DE AÇIK ARA LİDERİZ

FTI'ın Almanya pazarında açık farkla Türkiye lideri olduğunu belirten Hicabi Ayhan, ''Ege bölgesine yaptığımız yatırımların ne kadar doğru olduğu ortaya çıkıyor. Bilindiği üzere 24 Mart'tan itibaren Bodrum'a haftada iki uçuş full-charter uçmaya başladık. Uçuşlarımız 25 Kasım'a kadar devem edecek ve biz bu konuda çok azimliyiz. Bodrum'da Almanya olarak sadece biz varız.'' ifadelerini kullandı.

TALEP ARTIŞINDA TL'NİN DEĞER KAYBININ ETKSİ SINIRLI

Almanya'daki talep artışında TL'nin euro karşısında değer kaybetmesinin etkili olup olmadığı konusunda da değerlendirme yapan Ayhan, ''Bence TL'nin değer kaybetmesinin çok fazla etkisi olmadı. Ancak euronun bu kadar yükselmesi anlaşmaların da euro ile yapılması, tüm harcamaları TL bazında olan, otelcilere biraz daha esneklik kazandırdı ve bu da bir nebze etkili olmuştur. Ancak oluşan talep genel olarak euronun TL karşısında değer kazanması ile ilgili değil.'' dedi.

SEZON UZAYACAK MI?

Hicabi Ayhan, oluşan talebin sezonun uzunluğuna nasıl etki edeceği şeklindeki sorumuza ise, ''Bu sezonun başlangıç ve bitiş tarihine nereden baktığınıza bağlı. Geçen yılla kıyaslarsanız, evet, bir iki hafta uzayacak. Ancak 2015 ile kıyaslarsanız sezonun uzaması söz konusu değil. Bu yıl oluşan doğal talebin kasıma sarkması durumu var ama geçmişteki iyi yıllarda da bu böyleydi'' yanıtını verdi.

YAKIT DESTEĞİ ÖN SEZONDA DEVAM ETMELİ

2019 yılında Almanya pazarının nasıl olacağını da değerlendiren Ayhan, şu anda politik anlamda negatif bir durumun olmadığını kaydetti. Ayhan, ''İlişkilerin iyi olmasının pozitif etkisi olacaktır ancak bu sıfırdan 100'e ya da 100'den sıfıra şeklinde olmaz. 2019 yılında talebin biraz daha artacağı görülüyor. Tabi ki fiyat endeksinde dikkatli olmak gerekiyor. Bunu sadece otelciler için söylemiyorum. Çünkü turist getirmek için harcanan maliyetler de arttı. Uçak fiyatları arttı, diğer yandan uçak destekleri sonlandı. Sadece uçak yakıt desteğinin kalkması özellikle nisan, mayıs gibi ön sezon aylarında 20-40 euro arasında bir fiyat farkı yaratacaktır. Bu aylardaki fiyatların düşük olduğunu göz önüne alırsak, söz konusu destek satış fiyatının yüzde 10-15'ine denk geliyordu.'' şeklinde konuştu.

Uçak yakıt desteklerinin ocak başından mayıs sonuna kadar uzatılmasının faydalı olacağını dile getiren Hicabi Ayhan, ''Bu, doğal talebi daha da arttırır ve yumuşak bir geçiş sağlardı.'' dedi.

TÜRKİYE'DE PLANLADIĞIMIZ BÜYÜMENİN ÜZERİNE ÇIKTIK

Son olarak FTI'ın 2018 hedeflerine ulaşıp ulaşamadığı sorusuna da yanıt veren Ayhan, ''Bizim planlarımız daima pozitif. Bu nedenle planlamaların da üzerine çıkabiliyoruz. Şu anda Tükiye destinasyonunda planladığımız büyüm hedefinin üzerindeyiz.'' bilgisini paylaştı.



Bu Haber 03.10.2018 - 18:57:44 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.