Ersoy’dan kendi firmasına verilen teşvik ve tahsisle ilgili açıklama

Ersoy’dan kendi firmasına verilen teşvik ve tahsisle ilgili açıklama

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bakanlıklarca kendi şirketine verilen tahsisler ve teşviklerle ilgili TBMM genel kurulunda açıklamalarda bulundu.


Kültür ve Turizm Bakanlığının 2023 bütçesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sahibi olduğu şirkete ek arazi tahsis edilmesi ve iki oteline yapacağı yaklaşık 4,5 milyar liralık yenileme yatırımının teşvik kapsamına alınmasıyla ilgili soruları yanıtladı.

“Bodrum’daki firmana ait tesise ek tahsis verildiği” diyen CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak’a yanıt veren Ersoy şunları söyledi:

“Asli işlemden kasıt ana yerin tahsisisi ise 2000 yılında yapılmış. Otelin inşa edilmesiyse ilk otel inşaatı 2010 yılında yapılmış. Eğer asli konu firmaya 25 dönüm ek tahsis verilmesiyse, bu işlemi 2012’de uygun görülmüş. Bütün bu asli işlemler ben bakan değilken, hatta bu firmanın sahibi bile değilken gerçekleşmiş. Benim firmam bu firmayı satın aldığı tarih ise 2020. Resmi belgeyi de getirdim. Burada ne yazıyor? 31 Mayıs 2012. Bakanın da imzasına bakın. Benim değil. 2012 yılında verilmiş olan ek tahsis. Ana tahsisin uzağında değil. Bitişiktir. Zaten bitişik olmasa teknik ve mevzuat gereği ek tahsis verilemez. İsteseniz de değiştiremezsiniz. Peki 2021’deki işlem nedir? 2012 yılında ek alan verilmesi uygun görülen, yoğun ağaç dokusu bulunması nedeniyle arazinin ağaç yoğunluğu çok az olan ve geri plandaki yere kaydırılması işlemidir. Çok doğru ve gerekli bir işlemdir. Siz rahatsız olacaksınız diye ağaç mı kesseydik. Doğru bir işlem yapıldı.”

“Sokaktan geçen vatandaşa da yatırım teşviki veriliyor”

Mehmet Nuri Ersoy’a ait iki şirketin otel yenilemeleri için yapacağı 3,5 milyar liralık yatırımın teşvik kapsamına alınmasına dönük eleştirilere de yanıt veren Ersoy, yatırım teşviklerinin sokaktan geçen vatandaşa da verildiğini söyledi. Son 40 yıldır istisnasız bütün turizm yatırımcılarına ülkeye döviz kazandıran yatırımları için, yatırım taahhütlerinin ve ülkeye getirmeyi taahhüt ettiği dövizin büyüklüğü ile doğru orantılı olarak ve başka herhangi bir sınırlama olmaksızın teşvik verildiğini belirten Ersoy, bunun turizm geliri yüksek birçok ülkede uygulandığını ileri sürdü.

“Nesi yanlış merak ediyorum?”

Taahhütlerini gerçekleştiren firmaların bunu belgemesi halinde turizm teşviklerinden yararlanabildiğini belirten Ersoy “Yani bakanlıklar yatırımları başka ülkelerde değil kendi ülkelerinde yapılması için yatırımcıları özellikle teşvik etmekte ve bu sebeple verilmektedir. Üstelik bu belgeyi almak için bakan olmanıza gerek yok. Bu salonda bulunan herhangi biriniz veya sokaktaki herhangi birinin turizm yatırımı yapmak istemesi ve taahhütte bulunması yeterli. Başvuran herkese verildiği için herhangi bir yatırımcının hakkı da alınmamış olduğuna göre benim firmamın yatırım için yurt dışını değil de Türkiye’yi seçmesinin nesi yanlış merak ediyorum.” diye konuştu.



Bu Haber 09.12.2022 - 08:27:44 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.