Eresin açıkladı: Oteller fiyat indirecek, enflasyonla mücadele edecek

Eresin açıkladı: Oteller fiyat indirecek, enflasyonla mücadele edecek

TÜROB Başkanı Müberra Eresin, 2024 yılında otellerin fiyat indirimine gideceğini ve enflasyonla mücadele edeceğini ifade etti.


Türkiye Otelciler Birliğinin (TÜROB) geleneksel olarak düzenlediği ‘Aylık Bilgilendirme Toplantısı’ Grand Hyatt Hotel İstanbul’da gerçekleştirildi. TÜROB Başkanı Müberra Eresin, Türk turizminin Cumhuriyet tarihi boyunca bir başarı hikayesi yazdığını belirterek, “Cumhuriyetin bizlere sağladığı yüz yıllık gelişimin ve kazanımların haklı gururunu yaşıyoruz. Bu gelişim devam edecektir. Turizm sektörünün kaydettiği büyük aşama bize geleceğe dönük büyük umut veriyor” dedi.

Turizm ve ekonomi dünyasından yoğun katılıma sahne olan toplantıda konuşan TÜROB Başkanı Eresin, “Türk turizmi toplam 2 milyon turist sayısından 50 milyona, 85 bin yatak kapasitesinden 1 milyon 700 bin yatak kapasitesine ulaştı. Turizm yatırımlarının günümüzde toplam maliyeti yaklaşık 100 milyar dolara, yaşanan krizlere karşın istihdamdaki kişi sayısı yaklaşık bir buçuk milyona çıktı. Turizm sektörü günümüzde kadın istihdamının en fazla sağlandığı sektörlerde öncü konuma geldi. Türkiye bugün dünyanın en fazla turist ağırlayan ilk 10 ülkesinin arasında yer alıyor. Turizm tesislerimiz, hizmet kalitemiz dünyaya örnek teşkil edebilecek niteliktedir. Bu kazanımların tamamı bizlere Cumhuriyet’in bir hediyesidir. Cumhuriyetin bizlere sağladığı yüz yıllık gelişimin ve kazanımların haklı gururunu yaşıyoruz. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi şükran ve minnetle anıyorum. Yaşasın Cumhuriyet” diye konuştu.

Stratejik sektör turizm

“Cumhuriyet tarihimiz boyunca böylesine bir başarıyı çok az sayıda sektör elde etmiştir” diyen Eresin, şöyle devam etti: “Ülke kalkınmasında taşıyıcı konumunu daha da güçlendirmesi gereken turizm sektörümüz, 54 sektörü doğrudan veya dolaylı olarak besleyen, ithal girdi gereği doğurmadan, yüksek katma değer yaratan ve nitelikli istihdam kapasitesine sahip, yıllık ortalama 45 milyar dolar net döviz girdisi ile stratejik bir sektördür. Turizm sektörü, sağladığı döviz girdisi ile makroekonomik dengelerin sürdürülmesi açısından da kritik bir görev üstlenmiş durumdadır. Üyelerimizin başarılı yatırımları ve deneyimleri ile ülke ekonomisi, turizm altyapısı ve istihdamın yaygınlaşması için önemli rol oynadıkları görülmektedir. TÜROB olarak, Türk turizminin rekabet gücünü artıran ve bu gücü sürdürülebilir hale getiren öncü temelleri birlikte atmış olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.”

"Temenimiz bir an önce barış ortamının sağlanması"

İsrail-Filistin arasındaki savaşa değinen Eresin, “Önce Rusya-Ukrayna savaşı ve şimdi de İsrail-Filistin savaşı. Globalleşen dünyanın herhangi bir yerinde olan bir olay, uzak yakın her tarafı etkiler hale geldi. Bu nedenle savaşın ilk gününden itibaren gerek turizm gerekse havacılık sektörü her zamanki gibi ilk olumsuz etkilenen sektörler oldular. Turizm sektörü temsilcileri olarak dilek ve temennimiz çatışmaların bir an önce sona ermesi yönündedir. İsrail-Filistin arasında gerçekleşen savaşta hiçbir gerekçe masum çocuk, kadın, yaşlılar ve sivillerin öldürülmesini veya zarar görmesini mazur gösteremez. Olayların çözümü konusunda Cumhurbaşkanımızın hassas ve dengeli tutumu, izlediği diplomatik temaslar bu tür olaylarda Türkiye’yi olabildiğince çözüm için önemli ve kilit bir role sokmaktadır.” ifadelerini kullandı.

“Münferit olaylar Ortadoğu ve Körfez pazarını etkiliyor”

Son dönemlerde Ortadoğu ve Körfez ülkelerinin vatandaşlarına yönelik oluşan birtakım münferit olumsuz olayları da hatırlatan Eresin, “Ülkemizi karalamak isteyen kesimler tarafından bu olayların abartılarak kamuoyu gündemine getirilmesini üzülerek takip ediyoruz” dedi. Eresin, bu konuda da şu görüşleri dile getirdi: “Bu tür haberlerin ana hedefinin lokomotif turizm pazarlarımız arasına giren Ortadoğu ve Körfez bölgesinden gelen turizm talebini olumsuz etkilenmesi olduğunun farkındayız. Ülkemize gerek Ortadoğu’dan gerekse diğer ülkelerden gelen tüm misafirlerimize her zaman en iyi misafirperverliği göstermek için elimizden gelen tüm gayretleri gösteriyoruz. Bu olumsuz yanlı haberlerin etkilerini azaltmak üzere başta Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TGA olmak üzere Ticaret Bakanlığı ve ilgili paydaşlarımız tarafından yürütülen çalışmaları desteklediğimizi ayrıca belirtmek isteriz.”

İndirim kampanyasına destek

Sektör olarak Cumhuriyet'in 100. yılında enflasyonla mücadele kapsamında düzenlenen indirim kampanyasını desteklediklerine de işaret eden Eresin, “Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın kabine toplantılarının ardından bütün sektörlerden fiyat indirmelerine yönelik taleplerinin ardından, ulusal ve yerel firmalarımız konuya kayıtsız kalmamış, yaptıkları indirimleri ve kampanyaları kamuoyuna açıklamışlardır. Ticaret Bakanımız Prof. Dr. Ömer Bolat ile yaptığımız görüşmeler sonrasında, TÜROB olarak üyelerimizle birlikte Cumhuriyet'in 100. yılında enflasyonla mücadele kapsamında düzenlenen indirim kampanyasını desteklediğimizi belirttik. Kampanyaya katılacak üyelerimizin isimleri Ticaret Bakanlığımızın internet sitesinde güncel olarak yayınlanacak. Enflasyonla mücadelede üzerlerine düşeni fazlasıyla yaparak bu konuda hassasiyet göstereceklerinden emin olduğum tüm üyelerimizi kampanyaya katılmaya davet ediyorum.” dedi.

Doluluklarda güncel durum

Güncel otel dolulukları hakkında da bilgi veren Eresin, şu açıklamalarda bulundu:

STR Global tarafından TÜROB için özel olarak hazırlanan rapora göre; Türkiye geneli otel dolulukları Eylül 2023’te geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12 gerilemeyle yüzde 68.8 olarak gerçekleşti. Ocak-Eylül 2023 döneminde ise doluluklar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 gerilemeyle yüzde 59.0 oldu. Ortalama günlük oda satış fiyatı (ADR) Eylül 2023’te geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.5 gerilemeyle 139 euro,  Ocak-Eylül 2023 döneminde ise yüzde 16 yükselişle 135 euro oldu.

Toplam oda başına günlük oda satış fiyatı (RevPAR) ise Eylül 2023’te geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13 gerilemeyle 96 euro,  Ocak-Eylül 2023 döneminde ise yüzde 2.5 artışla 80 euro oldu.

İstanbul da geriledi

İstanbul’da ise otel dolulukları Eylül 2023’te geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12.6 gerilemeyle yüzde 76.5 olarak gerçekleşti. Ocak-Eylül 2023 döneminde ise doluluklar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 gerilemeyle yüzde 64.7 oldu. İstanbul’da ortalama günlük oda satış fiyatı (ADR) Eylül 2023’te geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7.3 gerilemeyle 151 euro,  Ocak-Eylül 2023 döneminde ise yüzde 13 yükselişle 148 euro oldu.

Toplam oda başına günlük oda satış fiyatı (RevPAR)  ise Eylül 2023’te geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20 gerilemeyle 115 euro,  Ocak-Eylül 2023 döneminde ise yüzde 3 gerilemeyle 95 euro oldu.”

“Türkiye EURO 2032’ye ev sahipliği yapacak”

Eresin, Avrupa Futbol Şampiyonasına 2032 yılında Türkiye ve İtalya’nın ev sahipliği yapmasına ilişkin, “EURO 2032 – Avrupa Futbol Şampiyonası Türkiye ve İtalya'nın ev sahipliğinde düzenlenecek. Organizasyonun ülkemizde düzenleneceği 5 stadyum önümüzdeki günlerde UEFA tarafından açıklanacak.  Organizasyonun ülkemiz turizmi ve tanıtımının yanında spor altyapısına önemli katkılar sağlayacağını bekliyoruz.” açıklamasında bulundu.

“Telif hakları konusunda düzenleme artık yürürlüğe girdi”

Telif hakları konusunda düzenlemenin artık yürürlüğe girdiğini hatırlatan Eresin, “Müzik eserleri telif hakları konusunda çok önemli bir düzenleme artık yürürlüğe girdi. Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy ve Telif Hakları Genel Müdürü Ziya Taşkent’e bir konuda özellikle teşekkür etmek istiyorum. Şöyle ki; Bakanımızın girişimleri sonrasında uzun yıllardır müzik eserleri telif hakları konusunda yaşadığımız muhatap çokluğu ve işletmelere farklı tarifeler uygulanması sorunlarına kalıcı bir çözüm bulundu.” ifadelerini kullandı.



Bu Haber 26.10.2023 - 14:11:43 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.