Erdoğan’ın açıkladığı yeni destek paketinde turizm için neler var?

Erdoğan’ın açıkladığı yeni destek paketinde turizm için neler var?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrası yeni destek paketini açıkladı.

Erdoğan’ın yaptığı açıklamaya göre, iş yeri kira olan esnafa üç ay süreyle büyükşehirlerde aylık 750, diğer illerde ise aylık 500 lira kira desteği sağlanacak.

Erdoğan’ın açıkladığı destekler şöyle:

* Yıl sonuna kadar yüzde 20'den yüzde 10'a indirdirilen gayrimenkul kiralarındaki stopaj oranının uygulanma süresi 1 Haziran'a kadar uzatılacak.

* Yüzde 18'den yüzde 8'e indirilen iş yeri kiralama hizmetlerindeki KDV oranı da 1 Haziran'a kadar yüzde 8 olarak uygulanmaya devam edecek.

KDV indirimi 1 Haziran’a kadar uzatıldı

* Yıl ortasında başlatılan konaklamadan yeme içmeye, yolcu taşımacılığından bakım onarıma kadar birçok sektörü kapsayan KDV indirimlerinin süreleri 1 Haziran'a kadar uzatılacak.

* Türkiye’de basit usule tabi 806 bin 871 vatandaş ile kısıtlamalar sebebiyle salgından doğrudan etkilenen 432 bin 567 esnaf bulunuyor. Toplam sayısı 1 milyon 239 bin 438 kişiyi bulan bu kesime üç ay süreyle ayda bin lira destek ödemesi yapacağız.

Destek ödemesinden kimler yararlanacak?

* Hibe şeklinde verilecek doğrudan esnaf destek ödemesinden taksi, dolmuş ve servis işletmecisi, pazarcı, terzi, oto tamircisi, lokantacı, pastaneci, kadın ve erkek kuaförü, pansiyon, yurt, kreş, düğün salonu işletmecisi gibi kesimler faydalanacak.

5 milyar TL civarında hibe desteği

* Bir diğer destek kalemi olan kira desteği basit usule tabi olmanın şartlarına göre belirlendi. Bu şartları taşıyan ve iş yeri kira olan esnafımıza 3 ay süreyle büyükşehirlerde aylık 750 lira, diğer şehirlerde ise 500 lira kira desteği yapılacak. Buna göre ayda 432 milyon liradan toplamda 1 milyar 300 milyon liralık bir kira desteği verilecek.

* Bu iki destek kalemi çerçevesinde önümüzdeki üç ay boyunca esnafa toplamda 5 milyar lira civarında bir hibe desteği sağlanması planlanıyor.

Turizme kira desteği

* Hazine taşınmazları üzerindeki turizm tesisleri ile deniz turizmi tesislerinin kira, kesin izin, kesin tahsis, irtifak hakkı, kullanma izni, yararlanma ve hasılat payları ile ecri misillerin ödeme süreleri başvuru şartı aramaksızın 1 yıl süreyle ertelenecek. Bu ertelemenin turizm sektörüne katkısı 925 milyon lira olacak.

* Belediyelere de mülkiyet ve tasarruflarında bulunan taşınmazların irtifak hakkı, kiralama ve benzeri kullanımından kaynaklanan bedellere indirim veya erteleme kararı alabilme imkanı sağlandı.



Bu Haber 14.12.2020 - 22:28:24 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.