Engin Sertoğlu: İngiltere’deki seyahat kaosu Türkiye’yi de etkileyecek

Engin Sertoğlu: İngiltere’deki seyahat kaosu Türkiye’yi de etkileyecek

İngiltere Türk Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Engin Sertoğlu, ülkedeki havalimanlarında yaşanan krizle ilgili TurizmGüncel’e değerlendirmede bulundu.


Şuheda Köse – Turizm Güncel

İngiltere havalimanlarında personel eksikliğinden kaynaklı kriz sürüyor. Kaosun yaz sonuna kadar devam edeceği, yaşanan iptaller nedeniyle de bilet fiyatlarında artışlar olacağı düşünülüyor.

“Havalimanlarında ciddi sorunlar yaşanıyor”

Konuyla ilgili olarak TurizmGüncel’e değerlendirme yapan İngiltere Türk Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Engin Sertoğlu, “Pandemide havalimanı çalışanlarını kısa çalışma ödeneği sistemine alınmadılar. Servis sektöründe de yoğun bir şekilde Doğu Avrupalılar çalışıyordu ve bu dönemde onlar da İngiltere’yi terk ettile. Hal böyle olunca inanılmaz bir kadro eksikliği ortaya çıktı. Bu eksiklikten dolayı sistemi döndüremiyorlar ve havalimanlarında bagaj problemi, check in problemi, pasaport kontrollerinde uzun kuyruklar gibi ciddi sorunlar yaşanıyor. Bu sorunlardan dolayı havalimanları kendi kapasitelerini azaltıyorlar. Daha önce uçuş için verdikleri slotları azaltarak hava yollarından daha az uçuş yapmalarını talep ediyorlar.” ifadelerini kullandı.

“En fazla etkilenen hava yolu şirketi EasyJet”

Çok fazla uçuşu olduğu için bu durumdan en çok etkilenen hava yolu şirketinin EasyJet olduğunu aktaran Sertoğlu, “EasyJet’in 200 tane uçuşu varsa bunun yüzde 10’unu keseceksin diyorlar. Jet2’da da, TUI’de de aynı şey geçerli. Çok fazla uçuşu olduğu için en çok etkilenen EasyJet oluyor.  Havalimanlarında kaos olduğu için hava yolu şirketleri operasyonel olarak da uçuşları gerçekleştiremiyor. Bu yüzden iptaller yaşanıyor. İptallerden alacakları cezaları engellemek için var olan uçuş sayılarını azalmaya çalışıyorlar. Örnek vermek gerekirse; İspanya’ya günde 15 sefer uçuyorsa bunu 12 sefere 10 sefere düşürecek, Dalaman’a haftada 8 sefer düzenliyorsa bunu 6 sefere düşürecek gibi azalmalar olacak.” şeklinde konuştu.

 “Kapasitedeki azalmalar fiyat artışı olarak müşteriye yansıyacak”

Krizden Türkiye’nin de etkileneceğinin altını çizen Sertoğlu, “Uçuş kapasitesini biraz azaltıp problemi çözmeye çalışıyorlar ama bunun da karşılığı daha az turist demek. Zaten pandemi sonrası İngiltere’den Türkiye’ye yoğun bir talep vardı. Bu kriz yaz boyunca devam edecek. Yaşanan kapasite azalması da fiyat artışı olarak müşteriye yansıyacak. Fiyatlar da çok yükselince ister istemez satışlar da etkilenecek. Londra-Heathrow Havalimanı geçen gün Türk Hava Yolları uçuşlarını iptal ettirdi. Bu tarz kısmi iptalleri her hava yolu şirketine yaptıracaktır. “ açıklamalarına yer verdi.



Bu Haber 24.06.2022 - 16:22:58 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.