Elite World Hotels franchise modeliyle büyüyor

Elite World Hotels franchise modeliyle büyüyor

Elite World Hotels Yönetim Kurulu Üyesi Emel Elik ve CEO’su Orkun Petekçi, ülke turizm sektörüne ve şirkete ilişkin değerlendirmelerde bulundu.


Turizm Güncel

İstanbul’da turizm ve ekonomi basınının temsilcileri ile bire araya gelen Elite World Hotels Yönetim Kurulu Üyesi Emel Elik ve CEO’su Orkun Petekçi grubun büyüme hedefleri ve 2024 beklentilerine ilişkin açıklamalar yaptı.

 “11 otel ve 5 bin yatağa ulaştık”

Elite World Hotels’in 1970’li yıllarda Van’da kurulduğunu ve bölgenin ilk otellerinden birini açtığını belirten Emel Elik, 2022 yılında ise İstanbul serüveninin başladığını anlattı. Elik, gelinen noktada grubun 11 otel, 4 marka ve 5 bin yatakla hizmet verdiğini ifade etti.

“TGA’da pazar ve ürün çeşitliliğine odaklandık”

Turizm sektöründe ürün ve pazar çeşitliliğinin önemine dikkat çeken Emel Elik, “TGA’da Doğu Anadolu’yu temsil ediyorum. TGA’daki çalışmalarımızı odağında da pazar ve ürün çeşitliliğini artırmak var. Jeopolitik ve siyasi gelişmelerden en olumsuz etkilenen sektör turizm. Kriz durumlarında hızlı aksiyon alınabilmesi için pazar çeşitliliği son derece önemli. Konulan turizm hedeflerine ulaşabilmek için turizm ve pazar çeşitliliğini sağlamamız gerekiyor. TGA’da da buna uygun planlamalar yapıldı.” şeklinde konuştu. 

Elite World Hotels’in de ürün çeşitliliğine önem verdiğinin altını çizen Elik, grubun franchise modeli ve yeni ürünlerle büyümeye devam ettiğini söyledi.

Orkun Petekçi: Üç otele franchise verdik

Elite World Hotels CEO’su Orkun Petekçi ise grubun yeni ürünleri ve franchise büyüme modeli ile ilgili bilgi verdi. Grubun Elite World Grand, Elite World, Elite World Comfy ve Elite World Go markalarıyla hizmet verdiğini kaydeden Petekçi, “Franchise modeliyle Samsun’da Elite World Comfy, Van’da ise Elite World Go markalarıyla birer tesis açtık. Kuşadası’ndaki otelimiz ise yenilemenin ardından haziran ayında hizmete açılacak. Hızlı başladık ve şimdiye kadar üç otele kendi markalarımız verdik.” dedi.

Ülkeye gelen turist sayısı ve turizm gelirini artırma gerekliliğine vurgu yapan Elik, “Bu hedefe sadece büyük şehirler veya resort otellerle değil, ülkenin her ilinde konaklama tesislerinin kalitesini artırarak ulaşabiliriz. Turizmde çeşitlendirmenin önemli bir kriter olduğunu düşünüyoruz. Bundan hareketle biz de Elite World olarak bu çeşitlendirmeyi sağlayıp Türkiye’nin 7 bölgesinde otellerimizle var olmak istiyoruz .Biz otellerimizle bu çeşitlendirmeye katkı sağlarken ülkemize yurt dışından gelen turist pazarlarındaki çeşitliliği de önemsiyoruz. Bu nedenle bu yıl global pazarlarda tanıtım çalışmalarımıza ağırlık veriyoruz. Doğru hedef kitle, doğru bütçe ve hedeflerde turizmde istediğimiz yere geleceğimize inanıyoruz.” diye konuştu.

“Bu alanda boşluk olduğunu düşünüyoruz”

Yeni franchise anlaşmaları için görüşmelerin sürdüğünü bildiren Orkun Petekçi, “Sıfırdan yeni bina yapmaktansa var olan binaların dönüştürülerek markalarımızdan birine uygun hale getirilmesi opsiyonuna yöneldik. Franchise yolculuğumuz başarılı ve yoğun şekilde devam ediyor. Yerli ve uluslararası standartları bir araya getiren ve kaliteden ödün vermeyen otel operatörlüğü işinde boşluk olduğunu düşünüyoruz. Yatırımların karşılığının nasıl alınacağını yatırımcılara doğru bir şekilde ifade edebildiğimiz için uzun soluklu işler yapma şansımız oluyor. Teknoloji al tarafımızı da geliştirdiğimiz için uluslararası markalarla rekabet edebilecek durumdayız.” şeklinde konuştu.

“İstanbul’da doluluklar düştü”

Konaklama sektörünün 2023 senesine çok iyi başladığını ancak deprem felaketi ve seçimler nedeniyle gerileme yaşandığını hatırlatan Petekçi “2023 senesini beklentimizin biraz gerisinde kapattık. 11 ayın sonunda Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısı yüzde 11 artmış olmakla birlikte, İstanbul otellerindeki doluluklarda yüzde 10 civarında gerileme var. Kente girişi yüksek ama bunun otellere yansıması aynı oranda olmadı.” dedi.

Emel Elik: Doluluklardaki düşüşün nedeni kayıt dışı evler

Emel Elik ise doluluklardaki düşüşe ilişkin “Bunun nedenini kayıt dışı evlerle ilgili sıkıntılıydı. Yeni yasa yürürlüğe girdi ama bu bir süreç. Bunun yansımalarını 2025 yılında hissedeceğiz diye düşünüyorum. Çünkü pek çok insanın yasadan haberi yok. Bunun herkese anlatılması gerekiyor.” değerlendirmesini yaptı.

Petekçi: Dövizin sabit kalması hareket alanımızı daraltıyor

Maliyetlerdeki artışa karşın döviz kurlarının sabit kalmasının otelcilerin hareket alanını daralttığını kaydeden Orkun Petekçi “Döviz kurlarında hareket olmaması hareket alanımızı daraltıyor. Giderler artıyor ama gelirler sabit kalıyor. Kur sabit kalırken giderler arttığı için fiyatları artırmak zorunda kalıyorsunuz ama fiyat artışında da belli bir oranın üzerine çıkamıyorsunuz. Geçtiğimiz yılın ağustos ayından itibaren otel fiyatları aslında yüzde 13 geriledi. Fiyatların aşağıda kalma nedeni ise rekabetin artması.” diye konuştu.

2030 yılı hedeflerini de açıklayan Petekçi şu ifadeleri kullandı:

“Sektörde yerli zincir olarak sahip olduğumuz deneyim ve sunduğumuz uluslararası standartlardaki hizmetle yatırımcılara tüm hizmetleri paket olarak sunuyoruz. 8’i kendi yatırımımız olan otellerimiz sayesinde yatırımcılarımızla aynı dili konuşuyoruz. Bu hedeflerimizi gerçekleştirmek için yatırımcıları Türk turizminin büyümesine katkı sağlamaya davet ediyoruz. 2030 yılına kadar 50 otele ulaşma hedefimiz doğrultusunda Türkiye’nin farklı illerine markamızı taşımak için yatırımcılarla bir araya geliyoruz. Amacımız otel sayımızı artırmaktan öte kaliteden ödün vermeden turizme katkı sağlamak. Açtığımız otellerle istihdama da büyük ölçüde katkı sağlayacağız”



Bu Haber 23.01.2024 - 14:11:09 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.