Çinli yolculardan test isteyen ülkelere ‘karşılık veririz’ uyarısı

Çinli yolculardan test isteyen ülkelere ‘karşılık veririz’ uyarısı

Çin Halk Cumhuriyeti, Çinli yolculara test zorunluluğu getiren ülkelere karşı önlem alabileceğini açıkladı.


Yaklaşık 3 yıllık aranın sınırlarını yabancılara açan sınırlarını açan Çin Halk Cumhuriyeti, bu sefer de diğer ülkelerin kısıtlamaları ile karşılaştı. ABD, Japonya, İngiltere, Fransa gibi ülkelerim ‘test zorunluluğu’ Çin, yanıt olarak bu ülkelere karşı önlem alınabileceğini duyurdu.

Çinli yolculara test zorunluluğu getiren ülkeler

Sıfır vaka politikasından vazgeçerek 8 Ocak’ta sınırlarını açan Çin’de vaka sayılarının hızla arttığı belirtilmiş, hatta Şangay’da halkın yüzde 70’inin enfekte olduğu ileri sürülmüştü. Bunun üzerine ABD, İtalya, Japonya, Hindistan, İngiltere, Fransa ve Tayvan Çin’den gelecek yolculara Covid testi zorunluluğu getirdi. İtalya’da ise Çin’den gelen yolculara havalimanlarında test yaptırma zorunluluğu getirildi.

“Batı basını Çin’deki vakaları abartıyor”

Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre Pekin yönetimi, Batı basınını Çin’deki vakaları abartmakla suçladı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning "siyasi hedeflere ulaşmak için salgın önleme ve kontrol tedbirlerini manipüle etme girişimleri" olarak nitelendirdiği adımlar karşısında Pekin'in "mütekabiliyet ilkesi uyarınca karşılık vereceği" uyarısında bulundu.

Çin'de sosyal medyada yapılan bazı yorumlarda da başka ülkelere hiçbir kural uygulanmazken Çinlilere karşı "ırkçılık" yapıldığı öne sürüldü.

Çin: Vaka artışı diğer ülkelerden farklı değil

Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere test zorunluluğu getiren ülkeler, kararları için Çin'in enfeksiyon verileri konusunda şeffaf olmamasını ve yeni varyant riskini gerekçe gösterdiler. Çin’de uzun süredir devam eden sıkı koronavirüs kısıtlamalarının kaldırılması sonrası vaka sayılarında keskin bir artış yaşandı. Batı medyası hastane ve krematoryumların hızla dolduğunu iddia ederken, Çin vaka artışının diğer ülkelerde yaşananlardan farklı olmadığını öne sürüyor.



Bu Haber 04.01.2023 - 09:39:57 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.