Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir'in kalbindeki dev araziyi satıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir'in kalbindeki dev araziyi satıyor
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, imarını konut+turizm+ticaret alanı olarak değiştirdiği, İzmir'in merkezindeki Tariş ve TCDD'ye ait dev arazileri satacağı belirtildi.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir'in kalbindeki Tariş ve TCDD'ye ait arazileri ihaleye çıkaracağı belirtildi. Ege'de Son Söz'den Ender Aldanmaz'ın haberine göre, Alsancak Limanı arkasında bulunan dev arazinin imarını konut + turizm + ticaret alanı olarak değiştiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Emlak Konut GYO'ya devrettiği araziyi satmak için harekete geçti. Arazinin 127 dönümlük bölümünde iki etap halinde ihale yaılacağı kaydedilen haberde, ihale tarihlerinin de belli olduğu ifade edildi.

ARAZİLER ÖNCE EMLAK GYO'YA DEVREDİLDİ

İlk olarak, mülkiyeti Tariş İncir Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği ile Tariş Yemta Yem Hayvancılık San. ve Tic. A.Ş’ye ait araziler Emlak Konut GYO A.Ş’ye devredilidi.

YARISI KONUT, TİCARET-TURİZM ALANI!

İzmir Büyükşehir Belediyesinin arazilerin birleştirilmesine yönelik itirazı ve sonrasında açtığı dava neticesinde İzmir 4. İdare Mahkemesi planları iptal edilirken Bakanlık, “bölgenin plansız kaldığı” gerekçesiyle yeni planı doğrudan kendisi yaptı.  Önceki planda “kentsel yerleşik alan” kategorisinde kalan arazide yeni planlama kararına göre, 127 dönüm alanı kapsayan arazilerin yarısı ticaret-turizm ve konuta ayrıldı. Geriye kalan alan ise kamu, yeşil alan ve eğitim alanı olarak belirlendi. Planlama ile alanda AVM, rezidans, otel, konaklama tesisleri, konut alanı vb. yapılmasının önü açılmış oldu.

BELEDİYELER ŞERH KOYDU

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan son yeni plana İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İzmir İl Müftülüğü, Milli Eğitim İl Müdürlüğü, Sağlık İl Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü “uygundur” görüşü verirken Konak Belediyesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi çeşitli nedenlerle plana şerh koymuştu.

JET HIZIYLA İHALE

Emlak GYO’nun satış planına aldığı liman arkasındaki bu arazilerin değer tespitlerinin yapmasının ardından ihale için harekete geçildi ve alanın 127 dönümlük  bölümünde iki etap halinde satış yapılmasına karar verildi.

TARİHLER BELLİ OLDU

1. etap ihale için 47 bin metrekarelik alan belirlendi. Planlamada 32 bin metrekarelik bölümde yapı inşa edilecekken 14 bin metrekarelik alan, cami ve park alanı olarak belirlendi. Alanın yüzde 5’inde kültürel işlevli alan yapılması kararlaştırılırken alanın yüzde 40’na kadar konut yapılabilecek.

12 Haziran’da yapılacak olan 1. etap ihalesinde iki ayrı oturum yapılacak. İlk oturum “açık ihale kapalı zarf, ikinci oturum ise açık arttırma usulü ile yapılacak.

2. etap ihalesi için  78 bin 558 metrekarelik alan belirlenirken 43 bin metrekaresinde yapı inşa edilecek iken, 11 bin metrekarelik alan iki ayrı eğitim tesis alanı ve geri kalan 24 bin metrekarelik alanın park alanı olarak düzenlenmesi kararlaştırıldı. 14 Haziran’da yapılacak satışta da 1. etap için yapılacak olan satış yönteminin aynısı izlenecek.

ULUSLARARASI STATÜDE OLMAYAN ŞİRKETLER İHALEYE GİREMEYECEK

Uluslararası statüde olmayan firmaların giremeyeceği ihale için dev firmaların şimdiden sıraya girdiği öğrenilirken İzmir’den üç firmanın ihale için adı geçmeye başladığı öğrenildi. Folkart A.Ş.’nin uzun süredir gündeminde olduğu bilinen arazi için Basmane Çukuru’nda olduğu gibi yeni bir konsensüsün oluşup oluşmayacağı merak konusu.

İzmir’den Selim Gökdemir’e ait Megapol A.Ş.’nin adı ihale için geçerken, kentte son dönemde önemli ihaleleri alan Sabri-Niyazi Memur kardeşlerin Mapeks ile Malatya merkezli Nimeks şirketiyle kurulan konsensüsün ihale için şimdiden görüşmelere başladığı öğrenildi. Mapeks-Nimeks ortaklığı geçtiğimiz günlerde TRT Blokları için yapılan ihaleye en yüksek teklifi vermiş ve ihaleyi kazanmıştı.


Bu Haber 23.05.2017 - 14:00:17 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.