Bakanlıktan kendisine ‘ecrimisil’ muafiyeti

Bakanlıktan kendisine ‘ecrimisil’ muafiyeti

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan torba kanunda halk plajlarının ecrimisil kapsamından çıkartılması kanun teklifi hakkında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerinin sorularını yanıtladı.


Turizm Güncel

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Bakanlık ve Bakanlığa bağlı döner sermaye kuruluşu olan TUSAŞ tarafından işletilen ücretsiz girişli halk plajlarının ecrimisil bedelinden muaf tutulması kanun teklifi hakkında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerinin sorularını yanıtladı.

Alpaslan, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından işletilen 10 halk plajına girişlerin ücretsiz olduğunu fakat plaj içerisindeki yeme-içme, şezlong gibi hizmetlerin cüzi bir ücrete tabii olduğunu aktardı. Söz konusu plajlardaki bu hizmetlerin DÖSİMM’e bağlı TUSAŞ tarafından yürütüldüğünü belirtti.

“Halk plajlarının ecrimisilden muaf tutulmasını istiyoruz”

Sahil kıyı şeridinde Hazine ve Maliye Bakanlığının ecrimisil bedeli talep ettiğini kaydeden Nadir Alparslan “Bunlar da maliyetleri yükseltmekte. Biz de zaten kar amacı gütmeyen bir kuruluşuz. Ecrimisil bedelinin maliyete yansımaması için halk plajlarının bundan muaf tutulmasını talep ediyoruz. Ayrıca bu plajlardaki ücretli hizmetleri özel iştirakler oluşturuyor. Büyük çoğunluğu Bakanlık çalışanlarının oluşturduğu bir vakıf. Bu tesislerimiz aslında zararda. En iyi sezonumuz olan 2019 yılında bile başa baş yaptı. Bu ücretli hizmetlerin çoğu da maliyetine veriliyor.” dedi.

Alpaslan plajların şu an sadece Bakanlığa bağlı döner sermaye tarafından işletildiğini fakat hali hazırda var olan yasanın özel sermayeler tarafından işletilmesine izin verdiğinin de altını çizdi.

“Bakanlık ecrimisilin muhatabı olamaz”

Teklif hakkında eleştirilerini dile getiren Komisyon üyesi Mehmet Akif Hamzaçebi, bu maddeye ihtiyaç olmadığını belirterek “2886 sayılı Devlet İhale Kanunun 75’inci maddesi, fuzuli işgalden dolayı işgalcilerden alınacak ecrimisili düzenler. Devletin, daha doğrusu genel bütçeye dahil bir kurumun –dar anlamda devlet genel bütçeli kurumların toplamıdır-  genel bütçeye dahil bir kurum olan Kültür ve Turizm Bakanlığının hazine arazisini işgal etmesi diye bir şey düşünülemez ya da kıyı kenar çizgisiyle deniz arasında kalan o sahil bandındaki yerde Kültür ve Turizm Bakanlığı işgalci olamaz. Genel bütçeye dahil bir kurum Hazine ve Maliye Bakanlığı, hazineyi temsilen bütün ecrimisil işlemlerini yürütür. İhtiyaç olan kurumlara hazine taşınmazlarını ve ya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan alanlara tahsis eder. İşgalci, üçüncü kişidir, gerçek kişilerdir, şirketlerdir. Zaten maddenin düzenleniş tarzına bakılırsa değişiklik yapılmak istenen ecirimisilden Bakanlığın muaf tutulması amaçlanıyor. Bakanlık ecrimisilin muhatabı olamaz. Burada bir mantık hatası var. “ şeklinde konuştu.

“Madde teknik olarak yanlıştır”

Bakanlık Döner Sermaye İşletimlerinin de ecirimilsden muaf tutulmasının doğru olmadığını belirten Hamzaçebi, “Maddenin son cümlesine bakalım. ‘Bakanlık Döner Sermayelerinin İşletmesi bunu işletebilir veya iştiraki olan şirketlere işlettirebilir. Bakanlığın iştiraki olan şirketler işletirse ecirmisilin muhatabıdır, ecrimisil öder. Bu madde işletmeleri ecrimisilden kurtarmaz. Esasen o şirketin ecrimisilden muaf tutulması çok yanlış bir şey. Bütün özel şirketler, oteller ecrimisil öderken Bakanlık iştiraki olan şirketlerin ödememesi düşünülemez. Kıyılar zaten halka açıktır. Aslında o kıyıların otellere kiralama benzeri bir ecrimisil yöntemiyle kullandırılması da yanlıştır.  O oteller oraya kimseyi sokmuyor. Madde teknik olarak yanlıştır, katılmıyorum” ifadelerini kullandı.

“Yasa ileriki zamanlarda kötüye kullanılabilir”

Komisyon üyesi Garo Paylan ise bu yasanın ileriki zamanlarda kötüye kullanılabileceğini ifade ederek, “Bu yasayı bugün için çıkarmıyoruz ki, siz ‘Kar amacı gütmeyeceğim diyorsunuz. Altı ay sonra siz iktidarda olmayabilirsiniz. Bu yasa bu şekilde çıkarsa herhangi bir işletme bu yapılarda kar amacı güden yapılar kurabilirler.” açıklamasında bulundu.



Bu Haber 20.10.2022 - 11:43:24 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.