''Bakanlık müzelerde çalılanan eserlerle ilgili bilgi vermiyor''

''Bakanlık müzelerde çalılanan eserlerle ilgili bilgi vermiyor''
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın müzelerde çalınan ya da kaybolan eserlerle ilgili bilgi vermediğini ileri sürdü.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın müzelerde çalınan ya da kaybolan kültür varlıkları ile ilgili bilgi vermediğini öne sürdü.

Cumhuriyet gazetesinden Mahmut Lıcalı'nın haberine göre, İlgezdi'nin müzelerle ilgili bilgi edinme başvurusuna, müzelerde çalınan ya da kaybolan kültür varlıkları ile ilgili bilgi verilmedi.

11 ilde hiç müze yok

Bakanlığın İlgezdi'ye verdiği yanıtta, toplam nüfusu 3,1 milyon olan 11 ilde (Artvin, Bingöl, Hakkâri, Muş, Siirt, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Yalova, Kırıkkale, Karabük) müze bulunmuyor, 22 ilde ise yalnızca birer müze bulunuyor. Türkiye genelinde bakanlığa bağlı 204 müzede arkeolojik 840 bin 614 eser, etnografik 299 bin 683 eser, 1 milyon 958 bin 665 sikke ve 238 bin 735 diğer eser olmak üzere toplam 3 milyon 337 bin 697 kültür varlığı sergileniyor.

Özel müze sayısı kamudaki müze sayısını geçti

CHP’li İlgezdi’nin başvurusu üzerine verilen yanıtta 2002 yılında bakanlığa bağlı Türkiye genelinde 184 müze bulunurken, 2019 yılında müze sayısı 204’e çıktı. Buna göre 17 yılda artan müze sayısı 20 olurken, bugün restorasyon ve çeşitli gerekçelerle kapalı tutulan müze sayısının ise 42 olduğu belirtildi. Bakanlığın yanıtına göre özel teşebbüse ait müze sayısı ise 2002 yılında 92 olurken, 2019 yılında 261’e çıktı. Buna göre söz konusu dönemde bakanlığa bağlı müze sayısındaki artış özel teşebbüsün altında kaldı.

Bakanlık çalınan eserleri açıklamadı

CHP’li İlgezdi’nin bakanlığa bağlı 204 müzede çalınan ve kaybolan eserlerle ilgili sorusuna ise bakanlığın yanıt vermediği belirtildi. Yanıtta, müzelerden çalınan ya da kaybolan veya çalındıktan ya da kaybolduktan sonra bulunan kültür varlıklarının kaydının tutulduğu ifade edilirken herhangi bir veri paylaşılmadı.

‘Artış olduğu için mi gizleniyor?’

İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çalınan ya da kaybolan eserleri gizlediğini ileri sürerek, “Ülkemizdeki 204 müzede çalınan ve kaybolan eserleri sordum, bu kayıtların tutulduğu, yazdığı halde bilgi edinme kanununa aykırı biçimde rakamlar gizlendi. Rakamların gizlenme sebebi nedir? Müzelerimizdeki çalınan ve kaybolan eser sayısında ciddi artışlar olduğu için mi bu rakamlar gizlenmektedir” değerlendirmesini yaptı.

302 tablonun kaybolduğu açıklanmıştı

2013 yılında, Ankara Resim ve Heykel Müzesi’ndeki eserler uzun süre gündemde kalmıştı. Kaybolan eserlerin değerlerine paha biçilemezken, 2014’te Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından müzede yer alan 302 tablonun kaybolduğu açıklanmıştı.



Bu Haber 22.08.2019 - 11:23:03 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • giray gündem 26.08.2019 - 01:29

    bu çalınanların tablolar la kaldığını hiç zannetmiyorum müzelerin ören yerlerinin çoğunda yok olan sergilenmeyen eserler var tadilat tamirat adı altında yok oluyorlar.bunu yapanlar sebep olanlar göz yumanlar sesini çıkarmayanlar eğer bu evrende allah varsa bana sizin ve soyunuzun açı çeke çeke can verdiğini bu dünyada göstersin bana

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.