Avrupa’daki Türk acentelere Rixos şoku

Avrupa’daki Türk acentelere Rixos şoku

TUI ile Rixos Otelleri arasında imzalanan tek yetkililik anlaşması nedeniyle, Avrupa’daki yüzlerce seyahat acentesi bu otel grubunu satamayacak.


Turizm Güncel - Özel

Rixos Otellerinin, Hırvatistan ve Türkiye’deki 10 tesisi için TUI Grubu ile 13 pazarı kapsayan tek yetkililik anlaşması imzalaması imzalası, Avrupa’daki yüzlerce Türk seyahat acentesini zorda bıraktı. Avrupa’daki yüzlerce Türk acentenin, artık Rixos Otellerini satamayacağı belirtiliyor.

Türk acentelerin çoğu Rixos Otellerini satamayacak

Konuyla ilgili Turizm Güncel’e konuşan Almanya-Osnabrück merkezli seyahat acentesi Reisebüro Sancarbarlaz’ın CEO'su Önder Sancarbarlaz, Rixos Otellerinin Avrupa’daki 13 pazarda sadece TUI tarafından satılacak olmasının, 1500 civarındaki Türk acentenin artık bu otelleri satamayacağı anlamına geldiğini belirtti.

“Türk acentelerin çoğunun TUI bayiliği yok”

Türk seyahat acenteleri arasında çok azının TUI bayi olduğuna dikkat çeken Sancarbarlaz “Almanya’daki 1500 Türk acentenin yüzde 70’i TUI bayi değil. Öte yandan Türkiye’ye giden misafirde bu acentelerin büyük rolü var. Tüm acentelerin ANEX Tour, Öger Tours, Bentour, Schauinsland Reisen, Coral-Ferien, FTI, Alltours gibi tur operatörlerinden bayiliği var. Çünkü bu şirketlerin bayilik şartları daha esnek. Ama TUI uzun yıllar pazar lideri olduğu için piyasanın Mercedes’i davrandığı için özellikle Türk acentelere bayilik vermiyordu. Bu nedenle TUI’nin bayileri arasında Türk acente sayısı oldukça az.” dedi.

TUI’nin son dönemde bu politikasını değiştirdiğini, Türk kökenli acentelere de bayilik vermeye başladığını kaydeden Sancarbarlaz, buna rağmen Türk acentelerin yüzde 60-70’inin TUI bayiliği olmadığını ifade etti.

“Türk acenteler alternatif tesisleri satmaya yönelecek”

Rixos Otellerini direkt satamayan acentelerin sadece başka korporasyonlar aracılığıyla söz konusu otelleri satabileceğine dikkat çeken Önder Sancarbarlaz “Ancak bu da acentelerin aleyhine. Çünkü bu sefer çok düşük komisyonlarla satmak zorunda kalacaklar. Onlar da düşük komisyonlarla Rixos’u satmak yerine normal komisyonlarla alternatif tesisleri satmaya yöneleceklerdir. Bu anlaşmadan önce her tur operatörü üzerinden satış olduğu için sıkıntı yoktu. Çünkü bu oteller tüm operatörlerinde satılıyordu.” diye konuştu.

“Türk kökenli acenteleri kapsama alacak bir çözüm bulunmalı”

Rixos Otellerinin yaptığı cironun on milyonlarca eurosunun Türk kökenli acenteler tarafından sağlandığına dikkat çeken Sancarbarlaz, şirket yönetiminin kararı gözden geçirmesini, en azından satışta Türk kökenli acenteleri kapsama alacak bir çözüm bulması gerektiğini sözlerine ekledi.



Bu Haber 30.03.2023 - 20:17:48 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.