Avrupa hem turist sayısında hem gecelemede toparlanıyor

Avrupa hem turist sayısında hem gecelemede toparlanıyor

Avrupa turizmindeki toparlanma ülkeler ölçeğinde farklılık gösterse de, birlik genelinde hem turist sayısı hem de geceleme anlamında toparlanmaya devam ediyor.


Turizm Güncel – Dış Haberler

Avrupa Turizm Konseyi’nin açıkladığı IV. çeyrek “Avrupa Turizm Trendleri ve Beklentileri” raporuna göre, kıta genelinde güçlü bir seyahat talebi var ve bu talebin 2024’te de devam etmesi bekleniyor. Rapora göre toparlanma büyük oranda kıta içi seyahatlerle sağlanırken, toparlanmanın dinamosu ise Almanya, Fransa ve Hollanda oldu. Uzak mesafe destinasyonlarda ise yavaş ve bölgelere göre değişiklik arz eden bir toparlanma kaydedildi.

Destinasyonların 3’te ikisi ya tam ya da yüzde 90 toparlandı

2023 yılının son çeyreğinde Avrupa’da turizmi stabil seyrettiği kaydedilen Avrupa Turizm Konseyi’nin raporunda, birlik üyesi ülkelerin 3’te 2’sinin pandemi öncesi seviyeye ulaştığı veya yüzde 10 gerisinde kaldığı belirtildi. Düşük sezon olmasına rağmen havaların iyi gitmesi nedeniyle Güney Avrupa destinasyonlarının ziyaretçi sayısında büyüme kaydettiği belirtilen raporda 2019 rakamlarını Sırbistan’ın yüzde 15, Portekiz’in yüzde 11 Karadağ’ın yüzde 10, Türkiye’nin yüzde 9 ve Malta’nın yüzde 8 oranında aştığı belirtildi.

İzlanda son çeyrekte 2019 rakamlarının yüzde 12 üzerine çıkarken, Hollanda’da ise geceleme sayılarının 2019’a kıyasla yüzde 16 arttığına dikkat çekildi.

Buna karşın, Rusya ile sınırı olan Litvanya yüzde 32, Letonya yüzde 29, Estonya yüzde 27 ve Finlandiya ise yüzde 24 oranında 2019’un gerisinde kaldı.

Uçuş, otel ve paket tur fiyatları 2019’un çok üzerinde

Avrupa seyahat endüstrisinde hem turist sayıları hem de gecelemeler toparlansa da, enflabsyon hem seyahatçileri hem de seyahat şirketlerini etkiledi. 2023 yılının son çeyreğine enflasyon 2019’a kıyasla yüzde 23 oranında artış gösterdi. Bu artış turizm bağlantılı harcamaların artmasına neden oldu. Harcamalar uçuşlarda yüzde 49, paket tatillerde yüzde 47 ve otellerde yüzde 35 oranında arttı. Yükselen fiyatlar, konutların finansal durumlarına darbe vurmasına rağmen, yine de insanların önemli bir bölümü tatilden vazgeçmedi. Uzmanlar, fiyat baskısının 2023’ün son birkaç ayında hafiflediğine dikkat çekiyor ama yine pandemi öncesinin oldukça üzerine.

Çinli ziyaretçi sayısındaki toparlanma yavaş seyrediyor

2019’da uzak destinasyonlardan Avrupa’ya gelenlerin yüzde 13’ünü Çinli seyahatçiler oluşturuyordu. Pandemi sonrası Çin bir süre önce yurt dışı seyahatleri serbest bıraksa da, toparlanmanın yavaş olduğuna dikkat çekiliyor. Verilere göre 2023 yılında Avrupa’ya gelen Çinlilerin sayısı pandemi öncesinin yüzde 67 gerisinde. 2024 yılında ise Avrupa’yı seyahat eden Çinlilerin sayısının pandemi öncesinin yüzde 61’ine ulaşması öngörülüyor.



Bu Haber 23.02.2024 - 15:03:46 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.