Avrupa Birliği'nden Airbnb'ye karşı yeni düzenleme 

Avrupa Birliği'nden Airbnb'ye karşı yeni düzenleme 
Avrupa Birliği, kısa dönem ev kiralama sisteminde kuralları sıkılaştırıyor.

Turizm Güncel - Dış Haberler

Avrupa Birliği, birlik genelindeki toplam konaklamaların 4'te 1'ini oluşturan, kısa dönem kiralamalarda kuralları sertleştiriyor. 

Avrupa Parlamentosu İç Pazar ve Tüketicinin Korunması Komitesi (IMCO) tarafından açıklanan bir dizi yeni kuralın odak noktasında günübirlik kiralamalar yer alıyor.

“Yerel topluluklara saygı çerçevesinde teşvik edilmeli”

Yeni kuralların günübirlik kiralamalarda şeffaflığı artırmayı ve yasa dışı faaliyeti engellemeyi amaçladığını belirten IMCO, "Günübirlik konaklama ile ilgili politikalar yerel topluluklara saygı çerçevesinde teşvik edilmelidir. Farklı yerel kurallar iç pazarın parçalanmasına neden oluyor." açıklamasını yaptı.

“Konut fiyatları ve kiraları arttı”

Komitede çoğunluğun oyunu alarak kabul edilen tasarı, ekim ayında Avrupa Birliği Parlamentosu'nda kabul edildikten sonra yasalaşacak. Komitenin Ropörtörü Kim Van Sparrentak "Günübirlik kiralamanın yaygın büyümesi, bölge sakinleri için daha az konut bulunmasına yol açtı, kiraları ve konut fiyatlarını yükseltti ve aynı zamanda mahallelerin yaşanabilirliğini de etkiledi. Bugün kabul edilen düzenlemeler, şehirlerin yerel kuralları uygulamak için gerekli verilere erişmesine olanak sağlıyor. Platformlar, Dijital Hizmetler Yasası (DSA) uyarınca yasa dışı listelemelerin kaldırılmasını destekleme konusunda daha fazla sorumluluk alıyor." ifadelerini kullandı. 

Yeni düzenlemeye göre AB genelinde:

* AB ülkeleri, platformlardan ana bilgisayarların faaliyetlerine ilişkin verileri (örneğin belirli adres, ilgili kayıt numarası, listenin URL'si) aylık olarak almak için tek bir dijital giriş noktası kuracak.

* Üye ülkelerde kısa süreli kiralık mülkler için basit, çevrimiçi kayıt prosedürü başlatılacak.

* Halkın bilgiye erişimi artırılacak; yetkililerin, çevrimiçi platformların, ev sahiplerinin ve vatandaşların yeni kuralları daha iyi anlamalarına olanak tanınacak.

* Çevrimiçi platformlar, ev sahipleri tarafından sağlanan bilgilerin güvenilir ve eksiksiz olmasını ve kayıt numaralarının listede açıkça görünmesini sağlayacak.

Yapılan düzenleme AP'de yasalaştıktan sonra, üye ülkeler 18 ay içinde mevzuatlarını IT sistemlerini bu düzenlemeye uyarlayacak.

Airbnb karardan memnun

Dünyanın en büyük kısa dönem ev kiralama platformu Airbnb ise düzenlemeyi memnuniyetle karşıladığını açıkladı. Airbnb'nin açıklamasında  "Airbnb, yeni AB kurallarının herkes için başarılı olmasına yardımcı olmak istiyor. Kısa süreli kiralamada belirlenecek kurallarla ilgili olarak bu ayın başında yerel ve ulusal politika yapıcılar, iş grupları ve ev sahipleri ile geziler düzenledik. Bu gezilerde sürdürülebilir turizmin nasıl desteklenebileceğini konuştuk." dedi.


Bu Haber 23.09.2023 - 10:55:02 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.