Antalya ve Bodrum'daki lüks otellerde durum iç açıcı değil

Antalya ve Bodrum'daki lüks otellerde durum iç açıcı değil

Bu yıl Rusya pazarında umduğunu bulamayan Antalya ve Bodrum’daki lüks otellerde dolulukların yerlerde olduğu belirtiliyor.


Turizm Güncel – Özel

2023 yılında büyük umutlarla giren Türkiye turizm sektörü İngiltere pazarı hariç diğerlerinde istediği ivmeyi yakalayamazken, lüks segmentte hizmet veren otellerde durumun daha da vahim olduğuna dikkat çekiliyor.

Turizm Güncel’e bilgi veren sektör uzmanları mayıs ve haziran aylarını kötü geçiren turizm sektörünün temmuz ayı ile birlikte toparlanmaya başladığını ancak durumun tüm tesisler için aynı olmadığını ifade ediyor.

Business uçak bileti fiyatlarındaki düşüşün nedeni bu

Otellerin düşük talebi canlandırmak amacıyla yaptığı indirimlerin durumu çok fazla değiştirmediği, 90 rubleyi aşan dolar kuru, artan uçak bileti fiyatları, ülkedeki belirsizlik ve savaş korkusu gibi nedenlerle tedirgin olan Rusların eskiden olduğu kadar lüks tatil satın almadığı ifade ediliyor.

Uzmanlara göre, Türkiye-Rusya hattındaki business sınıfı uçak bileti fiyatlarındaki düşüş de aynı şeyin göstergesi; Üst gelir grubuna mensup Ruslar Türkiye’ye tatile gelmiyor.

Makul fiyat politikası izleyen bütçeli 5 yıldızlı oteller dolu

Rusya pazarında ilk dolan otellerin her zaman en üst kategorideki oteller olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bu nedenle söz konusu otellerin erken rezervasyon (EB) döneminde indirim yapmadığının altını çiziyor. Buna karşın makul fiyat politikası izleyen lüks tesislerle ekonomik 5 yıldızlı otellerde doluluğun yüzde 70-100 arasında değiştiği kaydediliyor.

Lüks otellerde doluluk yüzde 30-40

Peki lüks otellerdeki Rus açığı Alman veya İngiliz misafirle telafi edilemiyor mu? Sektör uzmanları soruya şu yanıtı veriyor:

Alman veya İngiliz misafir geceliği 2 bin euro olan otelde konaklamaz. O otellerde konaklayacak olanlar Ruslar ya da Ukraynalılardır ama onlar da gelmiyor. Bu tip tesislerde maliyetler çok yüksek olduğu için fiyat indirimine de gidemiyorlar. Dolayısıyla şu anda Antalya ve Bodrum’daki lüks otellerde doluluklar yüzde 30-40’larda ve son dakikada yapabilecekleri pek bir şey yok.Üstelik ağustos ayı da parlak görünmüyor. Bakıyorsunuz bir lüks otel Temmuz ortasında Rusya’da tanıtım yapıyor. Neden? Çünkü otel boş. Kusura bakmasınlar ama bu saatten sonra yapılacak çok bir şey yok.

Turizm Güncel’in notu:

Türkiye’nin genel olarak tüm pazarlarda özelde ise Rusya’da beklediği performansı gösterememesinin birden fazla nedeni bulunuyor. Bunların başında, yükselen maliyetler nedeniyle Türkiye’nin fiyat avantajını kaybetmesi geliyor. İkinci sırada tüm dünyada artan enflasyon ve alım gücünün düşmesi geliyor. Rublenin değer kaybetmesi, artan uçuş maliyetleri, daha büyük bir savaş endişesi ve yeni destinasyonlar beklenen ivmenin yakalanamamasındaki diğer nedenler.



Bu Haber 14.07.2023 - 10:26:26 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Türk Turist Yurtdışına Gidiyor

    Serhan ASLAN 19.07.2023 - 11:16

    Artan fiyatlar ve mülteci problemleri yüzünden yerli ve makul parası olan turist artık yurtdışına gidiyor. TV den gördüğümüz Pakistanlı Suriyeli manzaraları yüzünden Mersin Antalya Alanya Muğla bölgesine hiç bakmıyorum bile. Fiyatlarda fahiş zaten . Yunanistan Mısır ve Hırvatistan çok popüler destinasyonlar. Türkiye'deki tatilin yarı parasına geliyor. Türkiye bin turizm imajı Avrupa'da mülteciler ve fiyatları yüzünden sarsılmış durumda. Yıllarca Yunanistan a karşı verilen mücadelenin ve emeğin boşa gittiğini görüyorum. Gelecek sene daha da kötü olacaktır. Bu sene burada yaşananları anlatan yabancı turistler, gördükleri mülteci problemini ve fahiş fiyatları anlatacaklar . Gelecek yıllarda zor zamanlar turizm sektörünü bekliyor. Ayrıca bu sene yurt dışına tatile giden Türkler oraları ballandıra ballandıra anlattıkları için bir yurtdışı trendi başlayacaktır. Yerli oteller eskisi gibi yurtdışından turist gelmeyince imdat simidi yerli turiste dönmek istese bile dönemeyecek. Ben ise bu sene ilk defa mısıra gideceğim . Daha sonrada arabayı Fethiye ye park edip feribotla Rodosa geçeceğiz .

  • Title marketing director bilgi uzman yrd

    Bahrican Şentürk 19.07.2023 - 01:16

    Sorsanız pazarlamanın 7psini söyleyemeyecek insanlar pazarlama pozisyonundalar.Otellerdeki sales and marketing title a sahip kişilerin büyük bölümü marketing i tittledan silmeli. Direkt rezervasyon faaliyetlerini bile ajans görünümlü acentelere %18 komisyon ile ihale ediyor. Pazarlama ile uğraşmayayım ajans tüm pazarlama ve reklam faaliyetlerimi yönetsin çağrı merkezinden satışı yapsın hem odaları zahmetsiz satarım hem de pazarlama tarafını düşünmem diyorsunuz. Sonuç sezonun bir kısmını kurtar gelecek sezon için çek al. Milyon dolarlık yatırımların marka stratejilerini, uzun vadeli pazarlama faaliyetlerini hiç düşünme. Sonra da zaten sektörün geneli sıkıntı de. Sektörün genelindeki döküntü doluluk oranı değil. Doluluk oranı sonuç bilgisizlik sebep

  • Beter olalim

    Oktay 18.07.2023 - 07:06

    Türkiye artık öyle bir hal aldiki oteller Arap Hindistanlı bilmem nereli doldu paramızın değeri kalmayınca eskiden adımını atamayan milletler artık Türkiye'ye gelmeye başladı eskiden Bulgarlarin parası geçmezdi şimdi gelip alışveriş yapıyorlar ucuz diye paramız değer kaybettikce ugandasindan Endonezya sindan Papua Yeni Gine sinden turist gelecekler ee bunların geldiği yere.alman İngiliz gelirmi oteller zaten eskiden beridir kazikciydi halen oyleler ama sorun o değil sorun paramızın değeri düştükce kalite düştü şimdi 2 milyon Hindistanlı 1 ayda gelse ne olur ne faydası var taksiciyle 50 TL kavgası ediyor benle 2 Euro suyun kavgasını ediyor bunlarin esnafa ne faydası olacak paramızın eski değerine kavuşması lazimki bu adı sanı duyulmamış milletlerin ayağını kesmesi lazım Ulkeden

  • Yüksek Fiyat

    Mustafa K. 17.07.2023 - 05:00

    Ne bekliyordunuz Fiyatlar uçuk 10 gün 5* Hotelde Tatil yapmak 5000€ den başlıyor el insaf be Adam o Parayla Dubai Amerika’ya gidiyor böyle giderse seneye hiç kimse gelmez

  • Kazıkçılar.....

    Bora Bora 17.07.2023 - 11:53

    Merhaba Sayın Türkiye Turizm Kazıkçıları. Siz kendinizi buğday ambarında zanetmeyin. Fransadan Türkiyeye tatile gelecektım.. Vazgeçtım.. Fransa ispanya Yunanist Bü 3 ülkede tatilimi yapacam Türkiye nin Yarı fiatı bile değil.... Siz daha çok beklersiniz.... Bü dünya rabetinde o otellere kilit vurursunuz Bü kafayla devam edin...

  • Yavuz eskici 17.07.2023 - 09:00

    Ne ekersen onu biçersin,Türk lirası değer kaybedince yabancılar bizi tiye alıyor,bir de akaryakıt fiyatları artınca tamamen rezil bir durum, sonuçta bu kötü ekonomi onlara yarıyor,vergiler de artınca millet nefes alamıyor.

  • Ee

    Aykut baba 16.07.2023 - 04:11

    Ee o kadar söyledik bunlar daha iyi günlerimiz evleri sattılar kiraya verdiler sonra müşteri yok neymiş ruble değer kaybetmiş şimdiye kadar ruble değerlimiydiki herkes evini satın alıp kiralıyor bir hafta tatil yerine bir iki ay tatil belki daha fazla yapıyor ahh ahh bunlar daha iyi günler

  • Otellerin dolulukları düşük

    Güner Aydın 16.07.2023 - 03:16

    Kusura bakmasınlar oteller yerli turisti adam yerine koymadı sizi istemiyoruz yabancı olsun daha ucuz olsun dedi yerli turisti küstürdü yeterli yabancı gelmeyince şikayet ediyor hiç şikayet etmeyin kendi düşen ağlamaz

  • Rus o ruslar

    Fatma Şakrak 16.07.2023 - 08:51

    Ruslar konaklamaz artık kalıcı yerleştiler Antalya ya.. Artık Antalya nın yeni adı Anrusya

  • Can 16.07.2023 - 12:31

    Ruslar ev alip geceligi 99 euroya kacak vergisiz kiraliyorlar

  • Harun 15.07.2023 - 06:27

    Kendi Düşen ağlamaz ne ekersen onu biçersin Beterin beteri vardır

  • Antalya Side tatil

    Murat yavuz 15.07.2023 - 04:07

    28 bin lira karta taksit yaparak tatile gittik sideye sözde 5 yıldızlı hotel ne yemek ne hijyen bildiğin 0 yıldız bile haketmiyorlar

  • Mehmet 15.07.2023 - 03:37

    Rusların paralısı yer satın aldı Türkiyeden oteli ne yapsın

  • İş bilmezlik

    Çağlar Caner 15.07.2023 - 12:28

    Ben Türkiye turizmcisi kadar iş bilmez, fırsatçı ve kısa vadeli düşünen bir başka turizmci görmedim. Geçen seneki ballı kaymağın bu yıl da tabağına geleceğini düşündü fiyat artırdı. Sonuç? Fiyasko.

  • Aç gözlülüğümüzün sonu

    Erhan Oktay 15.07.2023 - 10:24

    2023 sezonunun kötü geçeceği, aslında Şubat ayından belli oldu. Bu gerçeği görenler gördü, göremeyenler ise; hayale kapıldılar. Maalesef, aç gözlülüğümüzün kurbanı olduk, Fiyatları gereksiz yere şişirmenin, oda fiyatlarını çok aşırı fiyatlara satmak değildir başarı!! Önce zihniyetimizi değiştirmemiz lazım. Yaşanan olaylardan tecrübe edinmemiz lazım.

  • Öngörülü olup

    Ali Ünsal 15.07.2023 - 05:19

    Daha önceden belliydi ,iki ülke uzun zamandır savaşıyor ,oradan artık zengin turist gelmiyeceği herkes tarafından biliniyordu. Çok hırslı olmamak lazım,iyi hesaplamak lazım.

  • Beter Olun

    Orhan Hanli 14.07.2023 - 07:12

    Ben de turizimciyim, yerli insanlarimizin nasil soyuldugunu bizzat biliyorum, otel içi esnaflar 6 aylik 20.000 - 500.000€ euroluk kiralarini ödeyebilmek icin turistleri kaziklamak zorunda kaliyor, turizm bolgelerindeki çarilardaki kira fiyatlari 50.000 € dan basliyor, malesef insan olamadik, olamayacagiz da ve beter oluruz inşaAllah

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.