Anex’in patronu Koçkar asıl hedefini açıkladı

Anex’in patronu Koçkar asıl hedefini açıkladı

Son dönemde hem Türkiye, hem de küresel seyahat pazarında adından sıkça söz edilen Anex Tour Yönetim Kurulu Neşet Koçkar, FORBES’un ‘Mutlaka izlenmesi gereken 20 şirket’ kategorisindeki bölümüne ‘Büyük Oynamak’ başlığı ile haber oldu. Röportajda Koçkar, şirketin kısa ve orta vadeli hedefleriyle ilgili önemli açıklamalar yaptı.


Forbes Türkiye’den Nurefşan Kutlu’ya konuşan Anex Tour Yönetim Kurulu Başkanı Neşet Koçkar, Thomas Cook’tan hisse satın almakla başlayıp, şirkete ait Intourist, Öger Tours ve Bucher Reisen’i bünyesine katmasına uzanan süreç ve bundan sonrasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Yatırımın karşılığını misliyle almayı planlıyordu

Neşet Koçkar’ın 10 milyon sterlin karşılığında yüzde 8’lik hissesini aldığı Thomas Cook hamlesinin kimilerince risk, kimilerince fırsat olarak göründüğü belirtilen haberde, Koçkar’ın hedefinin şirket kurtulduktan sonra yatırımının karşılığını misliyle almak olduğu belirtildi.

Fosun Anex’e ‘kazık’ attı

Thomas Cook’un eylül ayında iflas etmesiyle beraber geriye yıkılan bir imparatorluk ödenemeyen borçlar, operasyonlarını durduran alt şirketler ve hiçbir hak iddia edemeyen hissedarlar kaldığı belirtilen yazıda, Neşet Koçkar’ın Londra’da arkadaş ortamında ‘neden olmasın’ sorusuyla yatırıma dönüşen Thomas Cook macerasının kısa sürdüğü belirtilerek, ‘’Neşet Koçkar, Thomas Cook’un yüzde 20 hissedarı olan Fosun’a ‘şirketi birlikte kurtaralım’ teklifi ile gittiğini, ancak teklife ilk başta sıcak bakan Fosun’un daha sonra Koçkar’ın deyimiyle ‘Anex’e kazık attı’ denildi.

Yönetim sorunu çözüldüğünde krizin atlatılabileceğini düşünüyordu

Yazıda yer alan detaylara göre Fosun International Koçkar’a ‘biz bu işte yalnız devam edeceğiz’ deyince, Koçkar da bu sefer şirketin yüzde 8’lik hissesini satın aldı. Bu gelişmeden sonra Koçkar ve Fosun tekrar görüşse de işler yolunda gitmedi. Çünkü Koçkar şirketteki yönetim sorunu çözüldüğünde krizin atlatılabileceğini düşünüyordu ancak durum bunun ötesindeydi.

Hesaplar ortaya çıktıkça Thomas Cook’a olan güveni sarsıldı

İşin içine girince şirketin finansmanında ciddi açıklar olduğunu gören Neşet Koçkar, bilgiler geldikçe şirkete olan güveninin her geçen gün azaldığına dikkat çekiyor. İlk başta 700 milyon pound olarak açıklanan finansman açığının daha sona 900 milyon pounda ve 1.1 milyar pounda yükselmesi Koçkar’ın Thomas Cook’a olan güvenini sarstı. Şirket içinde hesapların karma karışık olduğunu ve hatta hesaplarla oynanmış olabileceğini bile düşündüğünü söyleyen Koçkar, konuyla ilgili olarak Fosun’u da uyarmış.

Yazının devamında şu noktalara dikkat çekildi.

İflas sonrası Fosun ve Anex, geriye kalan şirketler için rekabete girişti. Fosun Thomas Cook ana markası ile şirkete ait Casa Cook ve Cook’s Club markalarını 11 milyon pounda satın aldı.

''Thomas Cook Öger’i aldığında içimiz sızlamıştı''

Koçkar ise ilk önce kendi oyun alanı olan Rusya’da Intourist’i, daha sonra ise Almanya’da Öger Tours’u ve Bucher Reisen’i satın aldı. Neckermann için ise görüşmeler sürüyor. Öger’i satın almanın kendileri için bir gurur meselesi olduğunu belirten Neşet Koçkar, 2010 yılında şirketi 30 milyon euroya Thomas Cook’a satan Vural Öger’in Türkiye’de bir yatırımcı bulmak için kapı kapı dolaştığını ancak yatırımcı bulamayınca şirketi Thomas Cook’a sattığını ifade ediyor. Koçkar, ‘’Öger Türkiye ile özdeşleşmiş bir markaydı. Thomas Cook aldığında içimiz sızlamıştı” diyor, dokuz yıl sonra ayağına gelen bu fırsatı kaçırmak istemediğini de ekliyor.

Azur Air 40 uçaklık filoyla 30 destinasyona uçuyor

Geçmişte şirketinin iflaslardan döndüğünü ve 2011 yılından itibaren yükseliş dönemine gidiğini ifade eden Koçkar, ”Bizim sektörde dibe vuruşu yaşayan çok şirket vardır ama yeniden yükselişe geçebilen azdır” diyor. Günümüzde şirketin sahip olduğu 40 uçaklık filoyla 30 destinasyona uçtuğunu kaydeden Neşet Koçkar, bundan sonra şirketteki asıl büyümenin ise otelcilik ayağında olacağının bilgisini veriyor.

''Her işi bağımsız olarak konumlandırıp marka hakkını vererek yapıyoruz''

Anex şu anda Türkiye, Dominik Cumhuriyeti, Tayland ve Vietnam gibi ülkelerde 22 otelle faaliyet gösteriyor. Koçkar, o dönemlerde yanlış bir mantıkla otelleri yönettiğini söylüyor ve tur operatörlüğü işini otelciliğin önüne koyduğu için yanıldığını ekliyor. Hatasından dönüşünü ise ‘’Bambaşka bir bakış açısı kazandım. Her işi bağımsız olarak konumlandırıp hakkını vererek yapıyoruz. Elbette iki işimiz birbirini destekliyor ama ‘biri diğerinin arka bahçesi’ mantığını ortadan kaldırdık.’’ sözleriyle açıklıyor.

2 milyonun üzerinde yeni yolcu gelecek

İnorganik büyümelerle değerini bir anda misliyle katlayan ve Koçkar’ın kendi deyimiyle ‘TUI’den sonra dünyanın en büyük turizm şirketi haline gelen’ gelen Anex, birkaç yıl içinde cirosunun 10 milyar euroya, yolcu sayısını ise 8 milyona çıkarmayı planlıyor. Tur operatörlüğü faaliyetlerinde Intourist, Öger Tours, Bucher Reisen ve eğer görüşmeler olumlu sonuçlanırsa Neckermnn Reisen’in şirkete entegrasyonu şirketin ana gündem maddesi olacak. Sadece bu şirketlerden 2 milyonun üzerinde yeni yolcu geleceğini söyleyen Koçkar, dönüşüm sürecinin sorunsuz bir şekilde hızlıca gerçekleşebilmesi için çalışmalara başladıklarını söyledi.

Asl büyüme otelcilikte olacak, en iddialı plan Londra Borsası

Asıl büyüme ise otelcilik tarafında sağlanacak. Toplam otel sayısı 22’ye ulaşan Anex, kasım ayında Dominik’te Selectum markası altında bir otel açtı. Aralık ayında ise Vietnam’da bir otel açma ve otel portföyüne yenilerini ekleme planı var. Son 6 ayda olayların adamı haline gelen Koçkar’ın geleceğe dair büyük planı ise 2020’nin ilk yada ikinci çeyreğinde Londra Borsası’na açılmak. Biraz iddialı olan bu hedefin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini zaman gösterecek. Fakat işler Koçkar’ın planladığı gibi giderse, Koçkar ve Anex bir süre daha spot ışıkları altında kalmaya devam edecek.



Bu Haber 10.12.2019 - 17:10:27 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Turan Keser 12.12.2019 - 07:26

    Tebrikler. ÇALIŞMALARINDA BAŞARILAR DİLİYORUM :) TURAN KESER

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.