Alman Federal Meclisi'ne Thomas Cook önerisi

Alman Federal Meclisi'ne Thomas Cook önerisi
Alman Federal Meclisi (Bundestag), son dönemde dalgalanma yaşayan Thomas Cook ile ilgili harekete geçti. Handelsblatt'tan Christoph Schlautmann'ın haberine göre Yeşiller Partisi, bu hafta Thomas Cook ile ilgili parlamentoya bir tedbir önerisi suncak.

TurizmGüncel – Dış Haberler

Turizm Başkanı Markus Tressel ile Renate Künast tarafından hazırlanan öneride, Almanya'da sigorta şirketlerinin poliçe başına maksimum 110 milyon euro teminat alabildiği ve daha büyük iflaslara karşı hazırlıklı olunması gerektiği belirtildi.

''163 MİLYO EURO ZARAR ETTİ''

Yeşiller Grubu'nun başvursunda Thomas Cook'un adı açıkça zikredilmese de, ''Avrupa çapında faaliyet gösteren ve Brexit nedeniyle zorluklar yaşayabilecek' ifadesinden dolayı Thomas Cook'un kastedildiği ifade edildi. Ayrıca, kredi derecelendirme kuruşu Standard & Poor's'un (S&P), Thomas Cook'un diğer şirketleri Öger, Neckerman ve Condor'u zor Brexit dönemi için uyardığı kaydedilen haberde, geçtiğimiz yıl 11,2 milyar euro satış yapan Thomas Cook'un 163 milyon euro zarar ettiğine dikkat çekildi.

Thomas Cook'un nakit ve benzeri varlığının 208 milyon euroya gerilediği belitilen haberde, borçların 389 milyon pounda yükseldiği, hatta kış dönemindeki tipik zayıf satışlardan dolayı net borcun 1,6 milyar pounda ulaştığı söylenerek, ''Thomas Cook 5 yıllık işletme gelirini aktardığında borcunu ancak kapatabiliyor.'' ifadelerine yer verildi.

Almanya'da paket tur kurallarının AB kurallarına göre yapıldığı ancak Federal Hükümetin limiti 110 milyon euro sınırlandırdığı ifade edilen haberde, ''Aksi taktirde sigorta primleri çok yüksek olacaktı.'' denildi.

''BU PARANIN 3'TE BİRİ ALMAN MÜŞTERİLERİ KORUMAK İÇİN KULLANILMALI''

Son bilançoya göre Thomas Cook'un 1 milyar 390 milyon pound müşteri ön ödemesi yaptığı belirtilirken, bunun 3'te birinin Alman tatilcileri ve hava yolu yolcularını koruması gerektiğini kaydedildi.

THOMAS COOK 'DARBOĞAZ' İDİALARINI YALANLADI

Öte taraftan Thomas Cook'un Londra'daki merkez ofisi şirketin darboğazda olduğu iddialarını yalanladı. Grup sözcüsü, ''31 Aralık'ta yapılan banka testi, kredi koşullarını yerine getirdiğimizi gösteriyor. Gelirlerin düşük olduğu kış döneminde bile 150-200 milyon sterlinlik bir finansal boşluğumuz var.'' dedi.

''İLK ÇEYREKEKİ YAZ SATIŞI YÜZDE 34'TEN YÜZDE 30'A DÜŞTÜ''

Haberin devamında şu ifadelere yer verildi:

Ancak S&P aynı iyimserliği paylaşmıyor. Her ne kadar CEO Peter Fankhauser kredi koşulları konusunda rahatlama sağladıysa da, borçlanma için asgari koşullar ve borç tavanı konusunda sözler verdi. Bu, yönetimi sıkıştırabilir çünkü yeni mali yıl Thomas Cook'u hayal kırıklığına uğratmaya başladı. Zayıf kış satışlarının ardından İspanya'daki rekabet sadece fiyatları düşürmedi.

Geçtiğimiz yılın ilk çeyreğinde yaz programının yüzde 34'ünü satan Thomas Cook, kontenjanları düşürmüş olmasına rağmen bu yıl ancak yüzde 30'unu satabildi.

''KREDİ KAYNAKLARI NEREDEYSE TÜKENDİ''

Thomas Cook için kredi kaynaklarının neredeyse tükendiğini belirten S&P, ikinci çeyrekte finansal zorlukların daha da sıkı olacağına işaret ediyor. Şubat ayında Thomas Cook'un kredi notunu B+'dan B'ye düşüren S&P, şirket için iflas olasılığının da yolunu açmış oldu.

Öte yandan Condor'u satmanın Thomas Cook'un durumunu iyileştirip iiyileştirmeyeceği de bilinmiyor. Ajans raporlarına göre, Credit Suisse, Morgan Stanley ve Merrill Lynch, havayolu şirketi için olası alıcıları tespit etmek devreye girmiş durumda.

Thomas Cook'un Condor'un satışından 1 milyar pound gelir elde etmeyi hedeflediği ancak uzmanların 'Thomas Cook Condor'u 600 milyon pounda satmak zorunda kalır' dediği belirtiliyor.



Bu Haber 22.03.2019 - 11:21:58 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.