‘Ücretsiz izin’ uygulaması bir yıl daha uzatılabilecek

‘Ücretsiz izin’ uygulaması bir yıl daha uzatılabilecek
‘İşten çıkarma yasağı’ olarak adlandırılan ‘ücretsiz izin’ uygulamasının 2021’in haziran sonuna kadar uzatılmasının önü açıldı.


Nisan ayında başlatılan ve bu zamana kadar devam eden ‘ücretsiz izin’ uygulamsının 30 Haziran 2021 yılına kadar uzatılmasının önü açıldı.

Uygulamaya göre, işveren tarafından ücretsiz izne çıkarılan işçi, devletten günlük 39 lira 24 kuruş ödenek alıyor. Bu şekilde bir işçinin eline ayda net 1.168 TL para geçiyor.

İşveren istediği işçiyi ücretsiz izne gönerebilecek

Söz konusu düzenlemeye göre, 17 Ağustos’ta sona erecek işten çıkarma yasağı, her defasında 3 aya kadar olmak üzere 2021 haziran ayı sonuna kadar uzatılabilecek. İşten çıkarma yasağı döneminde işveren sadece belirli süreli iş sözleşmesinin sona ermesi, iş yerinin herhangi bir sebeple kapanması ve faaliyetinin sona ermesi, her türlü hizmet alımları ile yapım işlerinde işin sona ermesi hallerinde işçinin işine son verebilecek. İşveren yasak döneminde istediği işçiyi ücretsiz izne çıkartabilecek.

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre; ücretsiz izne çıkartılan işçiye günlük 39.24 TL nakdi ücret desteği verilecek. Aylık nakdi ücret desteği brüt 1.177 TL, net 1.168 TL olacak.

İşçi, ücretsiz izne gönderilmeyi 'fesih' nedeni sayamıyor

İşten çıkarma yasağı bir yandan işçinin işsiz kalmasını önlüyor ama bazı durumlarda ise işçinin aleyhine işliyor. Normalde işçi, yazılı rızası olmadan ücretsiz izne çıkartılamaz. Zorla ücretsiz izne çıkartılan işçi bu durumu haklı fesih sebebi yaparak iş akdini feshettiğinde kıdem tazminatını alarak ayrılabiliyor. Ancak işten çıkarma yasağı döneminde ücretsiz izne çıkartılan işçi bu durumu haklı fesih sebebi yapamıyor.
 Kötü niyetli işverenin çalışmak istemediği işçiyi kendi isteğiyle ayrılmaya zorlamak için ücretsiz izne çıkarmasının önünde yasal bir engel bulunmuyor. Bu dönemde ücretsiz izne çıkartılmayı haklı fesih sebebi yapamayan işçi, kendi istifa ettiğinde kıdem tazminatı alamıyor.

Ücretsiz izindeyken hiçbir işte çalışamıyor

Ücretsiz izin döneminde işçi hiçbir işte çalışamıyor. Yeni bir iş bulsa, kıdem tazminatını yakmamak ve işsizlik ödeneği hakkını kaybetmemek için ayrılamıyor. İşçi ile işveren karşılıklı anlaştığında işveren kıdem tazminatı ödese bile bu kez de işçi olası bir işsizlik durumunda işsizlik ödeneği alamıyor. Yeni başladığı işte üç ay sonra işsiz kaldığında işsizlik maaşı alma hakkını kaybediyor.

Nisan ve mayıs aylarında 1 milyon 358 bin işçi ücretsiz izne çıkartıldı

İşten çıkarma yasağı ve buna bağlı olarak ücretsiz izin uygulaması 17 Nisan’da başladı. Nisan mayıs aylarında 1 milyon 358 bin işçi ücretsiz izne çıkartıldı. Bu işçilere 1 milyar 701 milyon lira nakdi ücret desteği verildi. 43 günlük süre için işçi başına ödenen tutar nisan mayıs aylarında 1.252 lira oldu.

Haziranda sayı 1.7 milyona yükseldi

Haziran ayında ise 1 milyon 705 bin işçi ücretsiz izne çıkartıldı. İşçi başına aylık 645 liradan toplam 1.1 milyar lira ödendi. 17 Nisan-30 Haziran dönemindeki toplam ödeme tutarı 2.8 milyar lira olarak gerçekleşti.



Bu Haber 17.07.2020 - 14:24:00 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Hakkı demir 17.07.2020 - 07:23

    İşçiyi değil işvereni kayıran bir sistem. Sadece vah vah diyorum.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.