Türk Mutfak Tarihi ve Aşçılık Sanatı

Türk mutfağının başlangıç noktası tarihin çok gerilerinden gelmektedir.

Hunların ve Uygurların tahılı güncel yaşamlarında kullanmaya başladıkları, yani un elde ederek, bundan ekmek yapmaya başladıkları zamana kadar geriye gidiyor. Savaş ve göçlerle,  kültürlerin çeşitli ülkelere yaygınlaşması ile birlikte yemek kültürü de yayılmıştır. Türkiye, bugünkü sınırları ve kültür alanı içinde her şeyin biriktirici noktası olmuş.

Türk Ulusunun, Dünyanın en eski toplumlarından biri olması, Orta Asya'dan başlayıp Anadolu'da biten göç sırasında ve sonrasında birçok toplum ve Uluslu ilişkileri, Mezopotamya’dan kaynaklanan Anadolu Mutfağı'nın varlığı, Osmanlı İmparatorluğunun genişlemesi sırasında, Asya, Avrupa,
Afrika'da birçok ülke özelliklerinin İmparatorluk bünyesinde toplanması, bu ülkelerin mutfaklarından etkilenmesi ve gelişmiş Fransız Mutfağından kimi pişirme yöntemlerin alması mutfağımızın renkliliği ve çeşit zenginliği sağlayan etkiler olmuştur.

Anadolu Mutfağında yemek çeşidi oldukça fazladır. Yemekler genelde Köy Mutfağı ve Kent Mutfağı olarak ikiye ayrılır. Bu iki mutfağın birleşmesini sağlayan ve bugünkü Türk Mutfağının özünü oluşturan, Osmanlı Saray Mutfağı olmuştur. Saray mutfağı gelişimi, Fatih Sultan Mehmet'in 15. yüzyılın ikinci yarısında,
Topkapı Sarayına büyük mutfakları yaptırması ile başlamıştır. Marmara denizine bakan, sayısız kubbe ve bacaları ile dikkat çeken bu mutfaklara" Yeni Saray" adı verilmiş. Bu mutfaklar, 1945 yılında onarım ve bakımdan geçirilmiş müze olarak açılmıştır.

Türk Mutfağında yemekler, ülkede geniş boyutta tarım ve hayvancılık yapılası, yiyecek ve içecek hammaddesi kaynaklarının bolluğu ve çeşitliliği ile et,et ürünleri, sebze ve meyvelerden yararlanılarak yapılıyor. Türk Mutfağında, mevsime zamana ve yemeğe gelen misafirlerin durumuna göre yemek pişiriliyor. Özellikle mevsim sebzeleri yerinde, zamanında kullanmak, saklamak, korumak konusunda ev mutfakları, Türk Mutfağının zenginleşmesinde büyük rol oynamıştır.

Türk Mutfağında Köy, Kent, İmarethane ve Saray Mutfaklarında konuğa yemek sunumunda, göz önünde tutulan 3 önemli nokta vardır. Konuğun karnını doyurmak, Gözünü Doyurmak ( Yemeği Çok Koymak ), keyfini hoş tutmaktır.

Türk Ticari Mutfağı bugün artık Dünya mutfakları arasında yerini almaya başlamıştır. Son yıllarda turizm yatırımlarının artması ile birlikte, konuklara çok daha iyi hizmet verebilme amacına koşut olarak turizm işletmeleri ve yatırımcıları, mutfak planlamasında diğer birimlere gösterdikleri önemi vermektedir.
Çünkü mutfak bir turistik kuruluşun kalbidir.

Turistik kuruluşlarının, mutfaklarının kendine özgü bir yerleşimi var. Bu yerleşim, uzun yılların deneyimleri sonucu uzmanların tasarımları ile ortaya çıkmış. Hangi mutfak olursa olsun mutfak etkinlikleri yiyecek depolama da, temizleme, hazırlama ve pişirme işlevlerini kapsar. İşletmede mutfak için planlanan mekan, sayılan bu etkinlikleri verimli sürdürecek biçimdedir. Mutfak her çeşit gıda maddesinin işlemlerinin yapıldığı ve sunulmaya hazır olduğu yerdir.

Otel ve Restoran mutfaklarında, insanların beslenme gereksinimleri, ev mutfaklarına oranla biraz farklı biçimde karşılanır. Bu farklılığın nedeni, ev mutfaklarında genellikle her zaman aynı sayıda kişiye, aile bireylerine, yemekler hazırlanmasıdır. Ticari Mutfaklarda ise kişi sayısı değişkendir. Daha zengin yemek seçim olanağı vardır. Bununla birlikte Ticari Mutfaklarda, istek ve gereksinimlerin karşılanmasının bir bedeli vardır. Para ödeme zorunluluğu.

İnsanlar ilerleyen y.y' larda, kendi yemeğini kendisinin yapmaması, yeme ve içme isteklerini dışarıda başkaları tarafından gerçekleştirilmesini istemişler. Evlerinin dışında yemeğe çıktıkları zaman bu isteklerinin en iyi bir biçimde yerine getirilmesini bekler olmuşlar.  Zamanla insanların dışarıda yemek yeme eğilimlerinim çoğalması nedeniyle yavaş yavaş Ticari Mutfak, gündeme gelmiştir.

Ticari Mutfağın, gelişmesi çok çabuk olmuş, zamanla mutfaklar büyümüş, buralarda çalışanların sayısı ve nitelikleri artmış, aşçılık mesleği sanat olmuştur. Aşçılar, çatışmasız bir çalışmayı sürdürmeyi garantilemek, ekonomik çalışabilmek için iyiyi, daha lezzetliyi sunabilmek adınadır. Bu gelişmelerle, otel ve restoran mutfaklarının düzenlenmesi bugünkü biçimine doğru ilerlemeye başlamıştır. Mutfak etkinliklerinin her biri için yapılacak işin gereğine uygun düzenlenmiş çalışma alanları ve yine her alanda yapılacak işin gereği olan gereçler vardır. Bu çalışmaların sürecinde daima aşçı ön plandadır ve aşçının yönlendirmesi doğrultusunda gerçekleşmelidir.

Bu Makale 14.03.2011 - 16:08:03 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.