Turizmde kriz fonu

Turizmin global etik kuralları uygulama örneği oldu; turistler çadır kentlere taşınmadan ağırlandılar.


Elmasın yontularak değer kazanması gibi, turizm de evrendeki gelişmelerin olumlu ve olumsuz etkileri ile yaşamdaki değerini devam ettiriyor. Meydana gelen son yanardağ patlaması da gösterdi ki turizm insanlar ve ülkeler için çok önemli. Milyarlarca dolar maddi zarar ve buna bağlı olarak gelişen para ile ölçülmeyen maddi manevi diğer etkiler ve tatilden dönerken yorgun olmak gibi. İnsanlar yaşamlarında sorunsuz bir tatilin önemini bir kez daha anlarken turizm ticaretinin içinde olanlar da beklenmedik olayların hesapları nasıl değiştirebileceğini bir kez daha görüp yaşadılar.

1,2 milyon kişinin etkilendiği bu krizin hukuki ortama taşınması da bekleniyor. Üzerinde durulan önlemlerin firma zararlarının önlenmesi noktasında yoğunlaşması kişilerin uğradıkları maddi ve manevi kayıplara yönelik önlemleri açıkta bırakmaktadır. Bu durumda devamı beklenen gelişmelerin pazardaki olumsuz etkilerinin azaltılması, seyahat arzusunun olumsuz etkilenmemesi için, bu konuda da bazı önlemlerin alınması ihtiyacını gündeme getirmektedir.

Turizmde lider ülkeler arasında olan Türkiye, bu olayda da başarılı bir uygulama gösterdi. Ülkedeki tüm kişileri ev sahibi ülke olarak konuk etti; tatilin olumsuzluklarını en aza indirecek önlemler Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TÜROFED işbirliği ile yerine getirildi. Türkiye’de kalan yolcu sayısı 30 bin kişi olarak açıklandı. Çadır kentlere taşımadan ağırladığımız bu kişiler nedeniyle iyi ev sahibi olabilmenin konukseverliğin ötesinde, bu davranışın geleneğimiz olduğunu dünyaya ne derecede anlatabildik, zaman içersinde göreceğiz. Bu davranış, Dünya Turizm Örgütü’nün 1997 yılında İstanbul’da gerçekleştirilen toplantısında kararlaştırılıp 1999 yılında yürürlüğe konan Turizm’in Global Etik Kuralları kapsamında da iyi bir uygulama örneği oldu. Çoğu kez yazılı olmayan etik davranışlar, yaratıcı bir kararla o anda gerekenin ve beklenti içinde olanlar için en iyinin karşılık beklenmeden yapılabilmesidir. Burada durumu yine çoğu kez yazılı olmayan evrensel etik ilkelerin yanında, “Durum etiği” olarak tanımlanan davranış kalıpları ve karar vericilerin yerinde eylemleri belirler.

Dünyada ender görülen bir sahiplenme ile öngörülmeyen tüm giderler seyahat endüstrisinin deneyimli katılımcılarınca üstlenildi ve Türkiye, kriz yönetimindeki etkinliğini bir kez daha göstermiş oldu. Bu, sürdürülebilirlik ve seyahat arzusunun devamlılığının turizm ekonomisindeki yerinin devamı açısından da önem taşıyan bir davranıştı. Derin kuyudan kısa iplerle can kurtarmanın her zaman mümkün olamayacağını bütün dünya, turizm ve ulaşım sektörleri bir kez daha gördü.
1997 yılında Dünya turizm Örgütü nezdinde, İstanbul’da gündeme getirilen her iki öneri de (Etik İlkeler ve Dünya Turizm Günü) uygulanmaktadır. Türkiye’nin bu gibi doğal etkiler nedeniyle dünya çapında bir Turizmde Süreklilik Fonu kurulmasını önermesi ve ilk ödeneği yüklenmesi yerinde olacaktır. Tüm dünyayı kuşatacak bir sistemle insanların mutluluğunu ön plana alan uluslararası bir fonun Türkiye’nin önderliğinde oluşturulmasını kapsam, yöntem ve uygulama olarak burada uzmanların görüşlerine açmak istiyorum.

Görüşe açmak istediğim bir başka konu da yöneticilerimizin zor durumlarda, alışılmış tabiriyle forsmajör denilen durumlarda, elden gelen tüm gayreti gösterdiklerini biliyoruz. Yasaların tanıdığından fazlasını da yapmak isteyen değerli valilerimiz ve yerel yöneticilerimizin emrinde olan afet fonlarının bu gibi durumlarda ülke içinde kullanılmasını sağlayıcı hükümler getirilebilir mi? Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bütçesine gelecek yıldan itibaren böyle bir ödenek konabilir mi?
Dünya Turizm Örgütü,  BM Kalkınma Fonu (UNDP) ve benzeri kaynakların uluslararası turizmin korunması ve evrensel ölçekte gelişiminin insanlığın toplumsal ilerlemesi ve kalkınma açısından gerekliliğini dikkate alarak hükümetleri ve maddi kaynakları ülkelerin kapasitelerinin ve insanların turizm ihtiyaçlarının korunmasına yönelik bir teşebbüs de gerçekleştirilebilir.

Seçim AYDIN

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) İkinci Başkanı
Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Başkanı




Bu Makale 15.05.2010 - 17:53:02 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.