Öğrenmeyi öğrenmek lazım!

Eğitim çok ciddi bir iş olmakla beraber en az önemsenen meseledir.

İnsanların hayatında eğitim, her yaşta ve her zaman olması gereken bir olgudur. Nedendir ki bir şeyleri öğrenince (kime ve neye göre) “tamam artık ben biliyorum!” edaları başlıyor. Bilgi sınırsız ve derindir. Öğrendikçe zenginleşir ve öz güveniniz artar. Alacağınız eğitime çok önem vermelisiniz. Yakında üniversite tercihleriniz olacak. Kiminiz isteyerek bir bölüme gidip meslek sahibi olmaya çalışacaksınız. Kiminiz ise istemeden de olsa bir bölüme girip okumaya çalışacaksınız.

Üniversite dönemi de en tehlikeli dönem oluyor bu ayrıntıda. Henüz öğrenme sürecinde öğrenciler, çok az bilgi ile öğrendiklerini sanıyorlar. Halbuki 4 yıllık süreçte temel atılıyor ve süreç bir ömür devam etmesi gerekiyor. 

Öğrenmeyi öğrenmek lazım ilk önce. Öğrenmeyi bilmeyen öğrenciler, öğretmenler, anneler, babalar yetiştiriliyor. Sonra da biliyormuş gibi yaparak hayatlarını gerçekten çok zor geçirmek zorunda kalıyorlar.

Öğrenmek beynin işidir. Beynini kullanmak zor da değildir esasında. Ama nedense en az dikkat edilen ve gereken önemin verilmediği organdır. Beyninizin iki bölümü vardır, sağ ve sol lob. Her bir bölgenin kendi içinde hakim oldukları ve sizin yetenekleriniz ile bağlantılı yetkinlikleri yapabilme şansı veren bölümlerdir. Yıllar içinde alınan eğitimler ile (aileden, çevreden, okuldan, arkadaşlarından) beynin bir tarafı daha ağır basarak yaşar. Kimi kişinin sağ beyni dominanttır, kiminin sol beyni. İdeal olanı elbette ki dengedir. Her iki tarafı da dengede kullanabilmektir.

*Peki sizin beyninizin hangi tarafınızı baskın kullandığınızı bilmek sizin hayatınızda nasıl bir fark yaratacak?

*Bireysel farkındalığınızı artırır.

*Hayatınızı daha kaliteli yaşamanızı sağlar.

*Birlikte çalıştığınız kişileri tanıma ve daha uyumlu çalışma imkanı sağlar. 

*Sizin karşınızdaki kişileri anlamadığınızı düşündüğünüzde esasında farklılıklarınız aklınıza gelerek daha toleranslı olmayı da öğrenebilirsiniz.

*Önce kendinizi sonra karşınızdakini tanıma ve anlamanızı sağlar.

*İş ve sosyal ilişkilerinizi daha dengeli yaşamanızı sağlar.

*Daha mutlu ve pozitif olabilirsiniz.

Öğrenmek ve kendinizi geliştirmek hayatınıza daha pek çok güzellikler katacaktır.

Önünüzdeki süreçte, özellikle karar vermeniz gerektiğinde kendi özelliklerinize ve karakterinize uygun meslekleri seçmeye ve onun eğitimini almaya çalışın. Ve öğrenmek için üniversite okumayı tercih edin. Bir meslek sahibi olmak, o alanda yeteneklerinizi geliştirmek için çaba sarf edin.

Psikolog Çiğdem Alper’in yazısını okuyarak daha detaylı sağ ve sol beyinin özelliklerini öğrenebilirsiniz.  Link aşağıda bulabilirsiniz:

http://www.hatunca.net/gelisim/kisisel-gelisim/beyninizin-hangi-kismini-kullaniyorsunuz/

Öğrenmekten vazgeçmeyin, öğrenmek için ise çaba gösterin. Bilgi sizi zenginleştirir.

Sevgi ile kalın...

Bu Makale 22.06.2016 - 12:22:26 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Emir HEPOĞLU 24.05.2016 - 09:00

    Beyninin her iki lobunuda kullanmakta zorlananlar için klavuz niteliğinde bir makale. Tebrikler Senem hanım.

  • öğrenci 24.05.2016 - 03:07

    Ellerinize sağlık Hocam.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.