Neşet Koçkar ve Fettah Tamince'den çarpıcı açıklamalar

Neşet Koçkar ve Fettah Tamince'den çarpıcı açıklamalar

Türk turizminin iki ünlü ismi Anex Turizm Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Neşet Koçkar ve Rixos Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince TÜRSAB TV'nin konuğu oldu. İki turizmci, koronavirüsün ektöre etkileri ve geleceğe ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.


TÜRSAB TV bugün önemli bir programa ev sahipliği yaptı. Anex Turizm Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Neşet Koçkar ve Rixos Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince ‘Turizm Gazetecileri Soruyor’ programına konuk oldu. Koçkar ve Tamince, Turizm Güncel Haber Koordinatörü Savaş Daş ve Turizm Aktüel Haber Müdürü Hasan Arslan’ın sorularını cevaplandırdı.

Koçkar ve Tamince’nin sorulara verdikleri cevaplar şöyle:

Koçkar: Elimizde 600 binden fazla Türkiye rezervasyonu var, Eylül-Ekim tercih ediliyor

Anex Turizm Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Neşet Koçkar koronavirüs salgınından ağır şekilde etkilendiklerini söyledi. Bu yıl sadece Türkiye'ye 3 milyon turist getirmeyi hedeflediklerini belirten Koçkar, " Bu rakam sanıyorum Türkiye tarihinin rekor olacaktı. Kriz öncesi yaklaşık 800 binden fazla rezervasyon vardı elimizde. Bu rakam gösteriyor ki eğer koronavirüs salgını olmasaydı 3 milyon rakamını yakalayacaktık. Şu anda elimizde 600 binden fazla rezervasyon duruyor. Bu müşterilere tarih değişiklikleri önerdik. Değişiklik talebi ağırlıklı olarak Eylül-Ekim'e geliyor. Biz 1 Ağustos'tan itibaren fiyat farkı almadan bu değişiklik taleplerini kabul ediyoruz" diye konuştu.

Koçkar: Ancak önümüzdeki bir ayı görebiliyoruz

Anex olarak koronavirüs salgınıyla ilgili kriz yönetimine 25 Şubat'ta başladıklarını ifade eden Koçkar, " Krizi işin gerçeği çok da yönetemiyoruz . Çünkü bir sabah kalktığımızda olumlu haberler geliyor. 'Şu tarihte açılacak' deniyor. Ertesi gün kalktığımızda 'Tedbirler sonbahara kadar devam edecek' deniyor. Bundan dolayı uzun vadeli planlar yapamıyoruz. Ancak önümüzdeki bir ayı görebiliyoruz. İnşaatlar, tadilatlar, tamiratlar son aşamasına gelmişti. Bunların hepsini bitirdik. Hatta şu anda otel inşaatımız devam ediyor. Bundan sonrası için hazırlanıyoruz ama nasıl hazırlanacağımız konusunda da çok emin değiliz."

Tamince: Haziran başı itibariyle tesislerimizi açmayı planlıyoruz

Rixos Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince de yaşanan salgının insanlık tarihinin gördüğü en büyük trajedilerden biri olduğunu söyledi. Hiç kimsenin böyle bir şeyi öngörmediğini belirten Tamince şu ifadeleri kullandı: " Hep beraber dibi gördük. Olabilecek en kötü senaryoyu yaşadık. Tüm tesislerimiz kapalı. Hem Türkiye hem yurt dışında 'İyi günler gelecek' diye bekliyoruz. Biz ne yapıyoruz. Devletimiz getirdiği kolaylıklarla birlikte çalışanlarımıza sahip çıkıyoruz. Bu süreçte çalışanlarımızdan kendilerini geliştirmelerini istiyoruz. Şubat'ın başında dünyadaki tüm tesislerimizi mesajla uyarmıştım. Büyük bir sorunla karşı karşıya olduğumuza dair. Öngörümüz Mart'ta kapanmalar olacağı, Nisan'da dünyadan en kötü haberlerin geleceği yönündeydi. Mayıs'ta da 'Ülkeler ne zaman açılacağız' diye konuşmaya başlayacaklar diye düşünüyorduk. Bu öngörüler üç aşağı beş yukarı gerçekleşiyor. Şu anda dünya genelinde ABD ve Avrupa'da tesislerin nasıl açılacağı konuşuluyor. Türkiye de bunu konuşuyor. Mayıs sonu itibariyle duyduklarımız var. Biz de Haziran başı itibariyle tesislerimizi tekrar açabileceğimizi konuşuyoruz. Dijital platformlarda arkadaşlarımızla toplantılar yapıp yeni dönemle ilgili konseptler geliştiriyoruz"

Tamince: Çin'in geri dönüşünü detaylı incelememiz lazım

Medyanın genelde hastalığın hangi sorunları yarattığı ile meşgul olduğunu belirten Tamince, " Çin 1 milyar nüfusuyla bu işi dünyada en iyi yöneten ülkeymiş bunu gördük. Kontrol altına alma ve ölüm oranlarına baktığınızda bu ortaya çıkıyor. Çin’in ekonomik stratejilerini paylaşmamız lazım. Orada okullar, oteller, kafeler her yer açıldı. Salgının neredeyse sıfıra indiğini dünyaya duyurdu. TÜRSAB da bu konuda bir öncülük yapabilir oradaki uygulamalar açısından. " diye konuştu.

Tamince: Büyük markalar otoyol gibidir, kaybetmemeliyiz

Bu süreçte devletin imkanlarının sınırlı olduğunun herkesin farkında olduğunu belirten Tamince, şu ifadeleri kullandı: " Beklentileri çok dengeli tutmak zorundayız. Bir de esnafımız, pazarcımız, işletmecimiz var. Bunların yanında bir de büyük markalar var. Elbette herkes çok önemli ama markalaşmak on yıllarca zaman alıyor. Bir ANEX bir ETS markasını oluşturmak ciddi zaman alıyor. Bizim daha önceki krizlerde karşılaştığımız ve kaybettiğimiz markalarımız oldu. Yıllar önce İskandinav pazarını kontrol eden arkadaşlarımız vardı. Bunların 10’da 1’ini geri getiremedik. Cem Kınay Bey Avusturya’yı kontrol ediyordu ve gitti bir daha geri getiremedik. GTI gitti geriye getiremedik. Bizim çok stratejik bakmamız lazım. Çok daha durumda olan sektörler de var. Türk turizminin stratejik markalarını kaybetmemeliyiz. Bunlar sektörün mihenk taşlarıdır. Otoyol gibidir. Otoyolu kapatırsanız küçük yolların hiçbir anlamı kalmaz. Bizler için tur operatörleri ve kapasiteleri de çok önemli. Barajı yapabilmeniz için önce kaynağa ihtiyacınız var. 12 ülkede işim var Türkiye kadar sektöre hızlı öneri getiren ikinci bir ülke görmedim."

Koçkar: Tur operatörlerine bugünden daha fazla ihtiyaç duyulacak

Neşet Koçkar organize seyahat pazarının sonuna gelindiğine yönelik tartışmalarla ilgili düşüncelerini şöyle anlattı: " TUI bugün tartışmasız dünya çapında sektörün lideri, Almanya’da borsa endeksinin yanlış hatırlamıyorsam yüzde 30 şu anda aşağıda, fakat TUI’nin hisseleri yüzde 50’den fazla düşmüş durumda. Hala düşmeye devam ediyor. Bu kriz net bir şekilde havacılığa en çok darbeyi vurdu. Bu sektörün kuralları yeniden yazılacak. 777’leri aldık koltuk sayılarını 520'ye çıkardık. Bu sayede misafire dönüp beklediği fiyatı verebildik. Bize yarın şunu böyle yapın dedikleri an bizim gibi charter taşımacılığı çok fazla etkilenecek. Krizin birçok boyutu yaşanacak. Kaçımız kalabalık bir yerde rahat olabileceğiz? 11 Eylül’den düz hesap 20 yıl geçti ama hala bugün oradan kalma bir sürü travma var ve hayat ona göre şekilleniyor. Bunun da öyle bir etkisi olacak. Tur operatörü bir sürü değişkeni bir araya getirdiği bitmesi imkansız hatta daha da fazla ihtiyaç duyulacak. Misafir birçok arayış içinde olacak. Seyahat acentaları yani bize perakendecilik yapan şirketlerin çoğu battı, belki de biz artık direkt kendi kanalımızı satacağız."

Koçkar: Kayırmacılık iddiaları doğru değil

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy bünyesinde havayolu şirketi bulunan ve aralarında Anex'in de yer aldığı Türk kökenli 4 tur operatörlerine 120 milyon dolarlık kredi verileceğini açıklamıştı. Kredinin sadece 4 tur operatörüne verilecek olması Ayrımcılık iddialarını da beraberinde getirmişti. Neşet Koçkar konuyla ilgili sorulan soruya şu cevabı verdi: " Oraya gelmeden önce markalara sahip çıkmak gerçekten çok önemli. Devletimizin imkanları çok önemli. Almanya burada çok önemli bir örnek. Bakanımızla da çok konuştuk. Ortadaki kaynaklar belliyse her yere yardım etmeye çalışırken hiçbir yere yardım edemezsiniz. Seçmek zorundasınız. Anex, bugün dünyanın ikinci markası konumunda. Mehmet Ersoy’a çok ağır eleştirmeciler geldi kayırmacılıkla alakalı. Bu süreçte müthiş bir çaba gösterdi, hala da gösteriyor. Bu 4 şirkete para verildi diğerlerine neden verilmedi konusu var. Bu paralar verilirken 1 ayakta kalmamız, 2 biz dediğiniz gibi musluğun başıyız. Olaya yanlış yerden yaklaşılıyor. Antalya’da bugün sadece Rixos'ları, Max Royal’leri düşünerek yapamazsınız. Antalya’da biz önce küçük otellerin varlığıyla iş yapıyoruz. Önce bunu düşünmek lazım. KGF kredilerinde de limitin varsa oyun varsa buyun varsa durumları var. Nakit akışını çözme konusuna gelince Almanya ve Rusya hukuken bize rezervasyonlar hakkında değişim imkanı sağladılar. Onlara para vermeye kalksaydık hiç dönemezdik. Otellerden açıkçası bir şey alamıyoruz. Mehmet Bey de ETS olarak 1 lira alamadı. Alabilecek gibi de görünmüyor. Ama bize şu konuda yardımcı oluyoruz yüzde 95’i çeklerle yardımcı oluyor. Sektör olarak çok iyi bir dayanışma var. Sektör tur operatörünün kıymetini anlamış."

Tamince: Kendi kendimize hayatı dar etmeyelim

Tamince otellere verilecek korona sertifikasıyla ilgili tartışmalar hakkındaki soruya şu cevabı verdi: " Orada bizden bir bakanın olması heyecan verici. Her türlü tecrübeye sahip, sektöre liderlik yapan arkadaşımız bu konuda çok şanslıyız. 'Biz buna bir standart getireceğiz, personele, hava yoluna, taşıyıcıya bir sertifika vereceğiz ilgili Bakanlıklarla bir koordinasyonla yapacağız' deyince ben heyecanlandım. Meseleye tamamen hakim olan bir Bakanımız var, bu bizi umutlandırdı. İkinci heyecan veren gelişme de Mayıs sonu itibarıyla bizim tesislerimize bir hareket getirme teşebbüsü olacak. Bu bizi sevindiren bir gelişme. Az önce de söylediğim gibi biz sıfırı gördük. Mayıs sonu itibarıyla iç pazardaki hareketlenme bizi umutlandırdı. Bakan beyin de karşılıklı olarak havalimanlarını açma teşebbüsü de bizleri sevindirdi. Haziran'da biz belli ülkelere karşılıklı uçmaya başlayacağız. Bu 1 ülke olur 3 ülke olur 5 ülke olur. Korkunç küçülmelerle karşı karşıya olan birçok ekonomi var. Bir insanın kendi çevresinde bulabileceğinden daha fazla hijyeni biz vermeliyiz. Paket servise ruhsat var. Otellerin çok ciddi anlamda hijyen ve gıda güvenlikleri vardır. Dünyada salgın hastalıklar oldu bu konulardan olayı ama Türkiye’de çok şükür. Yangın sönsün gerisi nasıl kontrol edilecek dahil olacağız. Antikor testleri aşılar gündemde. Kendi kendimize hayatı dar etmeyelim. Aşı bulununcaya kadar birçok farklı mücadele var onlar da gündemde sektörde kendi kendimize hayatı dar etmeyelim açılma başlasın Bakan beyin rehberliği önemli yoksa turizm yapamayız. Pandemi sonrasında belli yönergeler lazım turizme küresel düzeyde devam edebilmek için. 6 hafta önce otellerimizde binlerce misafirimiz vardı"

Tamince: Arz talep meselesi, kimseye 'Her şey dahil'i dayatmıyoruz

Koronavirüs sonrası 'Her şey dahil' sisteminin kaldırılabileceğine yönelik tartışmalarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Tamince şu ifadeleri kullandı: " Bu konu arz talep meselesi. Tüketici razıysa azaltarak verebiliriz bir sıkıntı yok. Karşılıklı yapılan bir iş bu. Kimseye dayattığımız bir iş değil. Dünyanın hiçbir ülkesi bizimle kıyaslanamaz bu konuda. Çok ve taze çeşit sağlıyoruz. Çok iyi de servis ediyoruz. Alman’ın Mercedes’i yaptığı gibi. Açık büfe son derece hijyenik ve temiz bir ortamda sunulur bunun bir disiplini vardır. Belki şimdi bir cam koyacağız farklı şeyler yapılabilir. Temmuz-ağustos gibi bir kez daha program yapalım nereye gittiğimizi görmüş oluruz.

Koçkar: İlk Antalya açılacak, kimse iç pazarla ayakta kalamaz

Koçkar, Turizm sezonunun ne zaman başlayabileceğine yönelik soruya şu cevabı verdi: Yangının kontrol altına alınma ve söndürülme dönemi vardır ama bizde yangın hala devam ediyor. Daha 6 hafta oldu. Önce kontrol altına alınacak, sonra söndürülecek, sonra soğutulacak. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak bile 1929 buhranından daha büyük bir buhran diyor. Bunun etkilerini göreceğiz. Benim hissiyatım şu; bakanımızla görüştüm sağlık bakanlığı ile şu konuda anlaşmışlar ben bir anda bütün havalimanlarını açamam. Antalya birinci sırada olacak. Benim tahminim kimse iç pazarla ayakta kalamaz. Bu sene otellerin yarısı açılamayacak. Temmuz gibi bir aksilik çıkmazsa aşamalı olarak bence bu işler başlayabilir. Avrupa’dan sonbahar dahil pek umutlanmamak gerekiyor. Temmuzdan itibaren başlarsa ağustostan itibaren rayına oturabilir. Normale dönmek ekonominin doğasında var. Birileri ölmeye devam edecek. Dünya ne kadar kaldırabilir ki? Bir yerden sonra riskler göze alınacak. Kimse aşının bulunmasını beklemez. Bu kaçınılmaz bir gerçektir. Bir yıl sonra belki de yeni bir virüs çıkacak? 1 günde ANEX Tur’un bütün faaliyetleri durur mu? Bunu gördük. Kısacası bu yılla ilgili çok umutlu olmamak lazım. Tedbiri bu şekilde almak lazım. Almanya gibi 12 aylık bir plan gerekiyor. Son anda olmaması lazım bunların. Bakanımızın bayramdan sonra başlayacağız demesi bir temenni, bir tahmindir. Tüm faaliyetlerimiz askıda. Dediğim gibi yangın henüz daha devam ediyor."

Tamince: Elimizden geleni yapıyoruz ama çalışanımıza 'Sen de fedakarlık yap' diyoruz

Milyonlarca stajyer öğrenci var. Turizmi sadece otel çalışanı olarak görmemeliyiz. Restoran, mağaza da bunun bir parçası. Yangın maalesef büyük. Biz biraz da strateji gereği çok ağlamayı istemiyoruz. Ben yarın çıkıp öldüm bittim dersem benim markama büyük sıkıntı getirebilir. Hiçbirimizin eli balda değil. Sabah kalktık milyonlarca dolar gelir üreten işletmelerimizin hepsini kapattık. Çalışanımıza sahip çıkmamız lazım. Minimum giderlerimizi karşılamamız lazım. Bütün dünyada böyle. Kamu, biz ve çalışan hep birlikte fedakarlık yapacağız. Eskisi gibi bir durum yok. Rixos olarak stratejimiz kamunun bize verdiği imkanları kullanıyoruz. Taşın altına elimizi değil, vücudumuzu koyuyoruz, çalışanımıza da belli fedarkarlıklar yap diyoruz. Bu şekilde geçirmeye çalışıyoruz. Bu süreçte kendinizi geliştirin, kendinize yatırım yapın, bizim geliştirdiğimiz ortak projelere de katkı sağlayın diyoruz. Çalışan arkadaşlarımızın da buna ciddi hassasiyet göstermesi lazım.

Koçkar: Thomas Cook'a ortaklık stratejinin parçasıydı, pişmanlık yaşamadım

Koçkar yurtdışında alınan şirketlerin yasal süreçlerinin tamamlanıp tamamlanmadığına yönelik soruya şu cevabı verdi: " Yurt dışındaki bütün o yasal süreçler tamamlandı. Herhangi bir sorun yok. Thomas Cook’u Çinlilerle birlikte kurtarmak stratejisine girdik fakat rakamlar dehşet vericiydi. İflas edince de bize kalan belli oldu. Bir pişmanlık yaşamadım, o zamanki stratejinin bir parçasıydı. Özetle bakılınca daha iyi oldu gibi bir şey var, bu markalara bu maliyetlerle elde edemezdik. Bir nevi avantaj yaşadık. Bana sorsanız karlıyım ben derim.

Koçkar: Otelcilikte tek markayı tercih etmiyoruz çünkü...

Koçkar, 'Otelcilikte neden tek markayla yola devam etmiyorsunuz?' sorusuna şu cevabı verdi: " Çünkü bizim organik büyüme imkanımız artık çok zor. Kendi içimizden çıkarmamız iş gücünü artık zor. İnorganik büyüme bizim için daha iyi. Bir x otel alıp, bundan 3 tane daha aç diyebiliyorum. Dünyadaki gerçek büyük şirketler böyle büyür. Bir yerden sonra her şeyi kendiniz yapamazsınız, tıkanırsınız.

Tamince: 'Tur operatörleri de her işe atlamamalı' sözünü polemik olsun diye söylemedim

Tamince geçtiğimiz günlerde katıldığı bir yayında kullandığı " Tur operatörlerine destek verilmeli. Ancak şunu da söylemeliyim. Onlar da her dala atlamamalı" ifadesiyle ilgili soruya da şu cevabı verdi: Polemik olsun diye söylediğim bir şey değil. Bu kadar büyük bir krizle ilk kez karşılaşıyoruz. Bir sürü sorun oldu. Ben o sözü finansal yapısı güçlü şirketler için söylemedim. Bir arkadaşımızı uyardığımızda bir daha aynısını yaşarsan duvara çarparsın diyoruz. İnorganik örneği verildi. Neticede bana gel tur operatörü ol derseniz ben zor yaparım. Havacılık gel yap derseniz endişe duyduğum bir sektör ama bunları çok başarılı yapanlar var. Tur operatörleri bizim için çok değerli. Biz destek verelim, devlet destek versin. Onlar olmazsa bizim de olma şansımız yok. Ama sorun onlara diyoruz ki farklı sektörlere gidip yüz milyonlarca para verip otel satın alma diyorum. Otellerin hepsi zaten senin. Bizimle daha iyi diyalog kur biz sana veririz otelleri diyoruz."

Koçkar: Çalışanların endişesini çok iyi anlıyorum ama...

Koçkar, 'Anex Tour çalışanlarına mesajınız var mı?' sorusuna şu cevabı verdi: " Kriz başladığından beri 3’e ayıralım Türkiye’de otelcilik, acenta ve havacılık olarak krizi yönetme şeklimizi gördüler. Kimseyi ortada bırakmadık. Elimizden gelen ve devletin sağladığı imkanlarla buradayız. Fakat belirsizlik var. Ben sadece gelecek ayı söyleyebilirim. Gelecek ay da bir sonraki ayı söyleyebilirim. Ben onların endişesini çok iyi anlıyorum. On binlerce insandan bahsediyoruz. Biz ağlamaya başlasak kendimize zarar. Nasıl yaptıysak öyle devam edeceğiz. Ama şu şartlarda kimseye 6 ay için bir şey söyleyemem. Yarın bir haber gelse Rusya’dan belki de hepimizin sevineceğiz. Yarın 'Ekim sonuna kadar kapat' deseler ne yapacağız? Herkesin dayanma noktası bir yere kadar. Çok fazla otel açılamayacak bu bir gerçek. Kısa çalışma ödeneği ile kimse geçinemez. O sadece bir destektir.

Tamince: Önemli markalarımız var bu işin üstesinden geliriz

Tamince, 'Sektöre mesajınız var mı?' sorusuna şu cevabı verdi: Bizim ülkemiz turizm için çok önemli bir ülke. Ciddi bir gençliğimiz var. Önemli markalarımız var. Akdeniz bizde olduğu müddetçe bu markalar bizde olduğu müddetçe bu kadar misafirperver olduğumuz müddetçe biz bu işin üstesinden geliriz. Dertlenmeye gerek yok. Dünyada çok değişim var ama pandemi bazı süreçleri hızlandırdı. Bizim kesinlikle majör dediğimiz sektörü etkilemeyecek. Biz dünya turizm pastasından hak ettiğimiz büyük payı almak için kendimizi geliştirmeli, mücadele etmeliyiz, yatırım yapmalıyız. En azından servis sektöründe olan her arkadaşımız ya Rusçayı ya da İngilizceyi iyi konuşsun.

Koçkar: Türkiye olarak en iyisiyiz, en hızlı toparlanacak olan biziz

Koçkar ise turizm sektörüne mesajlarını şöyle sıraladı: Dünyanın birçok yerinde servis veriyoruz. Servis kalitesi ve fiyat endeksi olarak kimsenin bizden daha iyi olma ihtimali yok. Doğamız ortada. Bu iş bittiği zaman en hızlı toparlanacak olan biziz. En iyi olmaya da devam edeceğiz. Ne çok abartmalı ne çok gevşemeliyiz. Çalışanlarımız bu dönemi tatil olarak diye düşünecekleri şeklinde değil kendilerini geliştirmeye yönelik baksınlar. Ben şu anda yıllardır okuyamadığım kitapları okuyorum. "

Tamince: Daha fazla yatak yerine daha fazla nitelikten yanayım

Türkiye'nin 1.5 milyon yatak kapasitesine sahip olduğunu yeni kapasiteye ihtiyacının olup olmadığı sorusuna Tamince şu cevabı verdi: Bu Türkiye için büyük bir artıdır. Ama bundan sonra nitelikli yatak veya olanı nitelikli hale getirme çok daha elzem olacaktır. 70 milyon ziyaretçinin karşılığında yaptığınız her yeni yatak size yol, orman kesme, çevre kirliliği gibi getirileri oluyor. Yatağı üretirken bunun karşılığı var yolcu getirirken karşılığı var. Bizim bundan sonra fiyatlarımızı yüzde 10-20 arasında önümüzdeki 2-4 yıl içerisinde nasıl artırırız gayreti içerisinde olmalıyız. Ama Türkiye destinasyon merkezli iş yapmadığı sürece bu konuyu çözemez. Beraberce bu şehirleri (Antalya, Marmaris,) iyi kurgulayamadık. Merkezlere sanatı kültürü getiremedik. Antalya’da 30 yıl önce çok daha güzel caddelerimiz vardır. Çorbacı, terlikçi, çantacı doldu. Bizim bir ortak kültür geliştirmemiz lazım. Turist otelinden çıkmıyor. Nitelikli yatağa böyle gidilir. Kaleiçi bugün dünyanın en pahalı otellerinin olması gereken yer olmalıydı. Çözemezsek çözümü yine fazla yatakta bulacağız. Bu ülke turizm gelirini artırmak zorunda önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde. 80 milyar dolarlara gelmesi lazım. Ya daha fazla yatak ya da daha fazla nitelik. Ben daha fazla nitelikten yanayım. Bu toplumsal bir bilinç gerektiriyor.



Bu Haber 29.04.2020 - 20:15:45 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Ahmet yurtsever 30.04.2020 - 07:36

    Bizde bu süreçten etkilenen turizm çalışanıyız, sayın Fettah beyin sahibi olduğu bir otelde çalışıyoruz ve 25 arkadaşız, ama bu süreçte gece gündüz demeden çalıştığımız otelimiz bizi ücretsiz izne çıkardı üstelik 1 ay 2 ay değil, bazı arkadaşlarımız eylüle kadar ücretsiz izne çıkarıldı, şimdi siz olsanız bir daha rixos grubunda çalışırmıydınız, ama olsun sayın Fettah bey bizden daha kötü olan devletimize 5 milyon TL bağışlamış, bizi bu ramazan ayında sahipsiz bırakan kimseye hakkımı helal etmiyorum....!

  • Taylan aslan 29.04.2020 - 09:47

    Neşet beyede fetah beye de çok büyük taktirler. Minatar olmak lazım gerçekten anex olsun rıxos olsun 20 yılık turizim ci olarak anex müşterisiyle fotografvsektorunde hizmet veriyoruz ve rıxos tesislerindede çalışmışlığımız var ve bir kaç ülkede bulundum yine turizim otel fotografcılığı olarak ama inanın turkıyedekı hizmet titizlık dünyanın hiç bir yerinde yok acenta hızmetı olarakta biz fotografcılar olarakta otel ve acentalar hakında müşterilerin bir çok dialoğuna ve sorularına maruz kalıyoruz ama hiç bir zaman bizim acenta olsun ve otel tesis olsun hep savunuruz övünürüz türk şirketleri olarak turk turızım sektöründe gerçekten çok iyi bir turızm tecrübesi olan insanlar var bugun turızımde ön küçük pozısyonda çalışan bir personel ve bır otel sahıbı ve acenta sahıbı gibi düşünür bizde en öncelik misafıre kalıtelı hızmet acentasıylada oteliğlede otel çalışanıylada. Biz bu krizide atlatacaz. Mısor taylan viethnam turkıye rusya domınık bulundugum ülkeler. Burda tüm acenta ve otelere allah sabır versın. Anex ten olsun pegastan olsun tuı den odeondan çok acenta müdürü arkadaslarım var ve çalışanları bir arada oturup birbirimize çok deatek olmus inaanlar. Ve çok otel sahını arkadaslarımızda var daha önce otelerinde fotoğraf sektöründe hizmet verdiğmiz. Ben de şuna küçük bir şeylemek isterim 15 yaşımdan beri turizm değim. 20 yılda tecrübe mısırda 4 sefer krız gördüm darbe üstüne darbe ama inan bizde tecrübe çok üst seviyede. Acentalar olsun otel sahip leri olsun. Biz çalışanlar olarak olsun biz bu krizi atlatacaz alahın izniğle. Hepize saygılar duyarım sevgiler dilerim.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.