Mehmet Nuri Ersoy, TBMM’de Bakanlığın bütçe sunumunu yaptı

Mehmet Nuri Ersoy, TBMM’de Bakanlığın bütçe sunumunu yaptı
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Bakanlığın bütçe sunumunu yaptı.


Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kültür ve sanatta öncü, turizmde lider bir Türkiye'nin inşası ve ihyası için çalıştığını söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye’nin turizmden aldığı payı arttırmayı hedeflediklerini kaydetti.

‘’Ülkemizdeki turizm hareketlerinde ciddi bir daralma yaşandı’’

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile geçirilen süre içinde Türkiye’nin sahip olduğu kültür ve turizm potansiyelini en iyi şekilde kullanmak için çalıştıklarını ileri süren Ersoy, ‘’Kültür ve sanat alanında olduğu gibi, turizmde de başarılı ve bizleri mutlu eden iki yıl yaşadık. 2018 yılında 46 milyon, 2019 yılında 52 milyon ziyaretçiyi ülkemizde ağırladık. 2020 yılında ise toplam 58 milyon misafiri ağırlamayı ve 40 milyar doların üzerinde bir turizm geliri elde etmeyi hedeflemekteydik ancak Covid-19 salgını nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi ülkemizdeki turizm hareketlerinde de ciddi bir daralma yaşandı.’’ dedi.

‘’30 oda ve üzeri tesislere sertifika zorunluluğu getirdik’’

Bakanlığın Covid-19 salgınının sektör üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmek ve kademeli de olsa başlayan turizm hareketlerinin Türkiye’ye yönelmesini sağlamak için Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı'nı başlattıklarını hatırlatan Ersoy, ‘’Sertifika programı 15 Temmuz 2020 tarihi itibariyle 50 oda ve üzeri konaklama tesisleri için zorunlu hale getirildi. Bakanlığımız denetim elemanları ve gizli müşteri denetimleriyle beraber tesisler ayda üç hatta dört kez denetlenmektedir. Bu, 50 oda olma şartı da yılbaşı itibarıyla 30 oda olarak aşağı çekilmiştir, 30 oda ve üzeri tesislere yılbaşından itibaren sertifikasyon mecburiyeti getirilmiştir.’’ ifadelerini kullandı.

Sunumunda Türkiye Turizm Tanıtım ve geliştirme Ajansı’na da değinen Mehmet Nuri Ersoy, ‘’Geçtiğimiz yıl “Thomas Cook” krizinde olduğu gibi, bu yıl da Covid-19 salgını sürecinde Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının önemini bir kez daha görmüş olduk. ‘’ dedi.

‘’1.225 kişiyi ağırladık’’

Ukrayna, Rusya ve Birleşik Krallık gibi ülkemize sürekli ziyaretçi gönderen ana pazarların basın organlarında yer alacak yayınlar için ağırlama faaliyetleri yürüttüklerini söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı, ‘’Bu kapsamda 2020 yılı sonuna kadar 1.225 kişiyi, 2021 yılında da 3.200 kişiyi ağırlamayı planlamaktayız. Bu çok önemli bir konu; sertifikasyon programı ve bu Covid sürecinde güven esaslı bir tanıtım yapmak zorundasınız. O yüzden yurt dışında söz sahibi olan, kanaat önderi olan, sözü güvenilir kişilerin Türkiye’de seyahat etmelerini sağlıyoruz. Onları burada, ülkemizin sertifikasyon programını ve tesislerimizi tanıtarak onların sosyal medyaları üzerinden kendi ülkelerinde bu sistemi anlatmalarını sağlıyoruz, bunun da çok olumlu sonuçlarını görüyoruz. Titizlikle ve profesyonel bir şekilde yürütülen bu program sayesinde rakibimiz olan diğer ülkelerin önüne geçmiş bulunuyoruz.’’ dedi.

Ersoy sunumunun devamında şu noktaların altını çizdi:

Bakanlığımız koordinasyonunda çalışmalarına başlayan Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı ülkemizin hem eşsiz güzelliklerini hem de yeni normal süreç olarak tanımlanan bu dönemde güvenli turizm destinasyonlarının başında geldiğini anlatmak için tanıtım çalışmalarına aralıksız devam ediyor.

‘’14 ülkede reklamlarımız yayınlandı’’

Hava trafiğinin de açılmasıyla birlikte ana pazarlarımızda televizyon ve dijital reklamlar, kalan hedef pazarlarımızın tamamında dijital reklamlarla yoğun iletişim çalışmaları yaptık. Bu yaz Rusya, İngiltere, Almanya, Ukrayna pazarlarının seyahat için en çok tercih ettiği ülkelerden biri olduk.

2020 yılında 14 ülkede (Birleşik Krallık, Almanya, Ukrayna, Rusya, Sırbistan, Avusturya, Belçika, Japonya, Polonya, Çekya, Fransa, İsrail, Kazakistan, Hollanda) TV reklamlarımız yayınlandı.

Yazılı basın reklamlarına baktığımızda ise ülkemizin tanıtımını dünyanın en prestijli ve en çok okunan dergilerinde gerçekleştirmeye 2020 yılında da devam ettik. Bu kapsamda toplam 8 ülkede yıl boyunca 57 dergide reklam çalışmaları gerçekleştirdik.

Dijital tanıtım kapsamında 57 ülkede 54 filme yaptığımız kampanya 5,5 milyar gösterim, 1 milyar erişim ve izlenme alındı.

Türkiye, uluslararası Mavi Bayrak Programı çerçevesinde, 2020 yılında 486 plajla dünya sıralamasında 3'üncü konumdadır. 2023 yılına kadar mavi bayraklı plaj sayımızı hızla artırarak dünya birinciliğini hedeflemekteyiz.

‘’Ege Turizm Merkezi Çeşme projesi 2023’te açılacak’’

Ege Turizm Merkezi Çeşme Projesi’nde projelendirme ve planlama çalışmaları 2021’de tamamlanacak ve bölge 2023’te turizme kazandırılacak.

Antalya’nın Serik 2 ve Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Torba, Kızılağaç, Yalı, Çiftlik ve İçmelerinin toplam 500 milyon liralık atık su arıtma tesisi ve bağlantılı altyapı tesisleri 2021 yılında hizmete girecek. Kemer’in alt yapı çalışmalarına da başlanacak.

Otel, motel, pansiyon, tatil köyü gibi konaklama faaliyetleri, tur operatörü ve seyahat acenteliği faaliyetleri, rezervasyon hizmetleri, kaplıca, ılıca, içmeler, SPA merkezleri ve benzeri yerlerin faaliyetlerine ilişkin olarak muhtasar ve katma değer vergisi beyannamelerinin verilme süresi 27 Temmuz 2020 tarihine kadar uzatıldı.

‘’TÜRSAB aidatlarının alınmaması sağlandı’’

Seyahat acenteleri tarafından Türkiye Seyahat Acentaları Birliğine ödenmesi gereken 2020 yılı aidatlarının alınmaması sağlandı.

‘’Arazi kullanım bedelleri 1 yıl daha ertelenecek’’

Bakanlık belgeli işletmelerde 1 Nisan -30 Haziran 2020 tarihleri arasında tahsil edilmesi gereken arazi kullanım bedelleri altı ay süreyle ertelendi. Meclis gündeminde olan kanun teklifiyle ertelenenler dahil yıl sonuna kadar olan kullanım bedellerinin bir yıl daha ertelenmesi öngörülüyor.

‘’Konaklama vergisi erteleniyor’’

Torba kanun teklifiyle turizm sektörünü doğrudan etkileyen, konaklama vergisi uygulamasının 1 Ocak 2022 tarihine ertelenmesi, ilave istihdam kapsamında 2020 yılı sonuna kadar geçerli olmak üzere uygulamaya konulan sigorta prim desteği ve stopaj indirimiyle kısa çalışma ödeneği uygulamasının süresinin uzatılması konusunda Cumhurbaşkanlığına yetki verilmesi öngörülüyor.

‘’Kredi destek paketleri kullanıma sunuldu’’

Bakanlığımız tarafından kamu bankasıyla sağlanan mutabakat çerçevesinde kredi destek paketleri hazırlanarak sektörün kullanımına sunulmuştur. Seyahat acentelerine işe devam paketi kredisi, konaklama tesislerine erken rezervasyon geri ödemesi için kredi desteği, turizm işletmelerine, restoran işletmelerine, turist rehberlerine cazip koşullarda kredi desteği sağlandı.

‘’Türk tur operatörlerine orta vadeli kredi desteği sağladık’’

Bunlara ilave olarak, bünyesinde yabancı bayraklı hava yolu filoları bulunduran, birden fazla ülkede örgütlenmiş olan ve ülkemize 1 milyon ve üzeri yolcu getiren Türk kökenli tur operatörlerine orta vadeli kredi desteği sağlandı.

‘’KGF kefaletli 10 milyar lira kredi’’

Turizm sektöründeki işletmeler yanında, bu işletmelerin tedarikçileri için yeni bir turizm destek paketi uygulaması hazırlanmış olup Kredi Garanti Fonu kefaletiyle bankalar tarafından sektöre 10 milyar lira kredi sağlan.



Bu Haber 02.11.2020 - 16:02:46 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.