Kuvvetler ayrımı ve kurvaziyer turizm

Elbette Türkiye’de mevcut yasama, yürütme, yargı ve hukuk sistemini tenkit etmek mümkündür. Daha iyisini istemek de kişisel bir haktır. Daha iyi peki; kime göre daha iyi… Hasan Dayıya mı, Porf. Dr. Mustafa amcaya, Sayın x parti milletvekili, yada parti başkanına, yoksa Fatma teyzeye göre mi?

Mevcut sistem mi kötü, ya da biz bu sistemin kullanmasını mı bilmiyoruz. Ya da bilmemek mi işimize geliyor.

Sistemlerin işleyişi, denetlenmesi ise hukuk kurallarına göre yapılır.

3621 sayılı Kıyı Kanunu’na göre kıyıdan başka yerde yapılması mümkün olmayan yapılara biraz yakından bakalım. Kıyı Kanunu ve uygulama yönetmeliği kıyılarımızın korunması, kıyıda yapılacak yapıların düzenlenmesi bakımında İmar Kanunu’na göre sadece kıyı yapılarını kapsaması bakımından özel bir kanundur. 2634 Sayılı Turizmi Teşvik yasası ise Kıyı Kanununa göre de özel bir kanundur. Çünkü kıyı Kanunu tüm kıyı yapılarını kapsar. Turizm Teşvik Kanunu ise kıyıda yapılsalar bile bu kanuna uygun turizm tesislerini kapsar. Yolcu, yükleme boşaltma, akaryakıt limanları Turizm Teşvik yasası kapsamında değildir.

Bakın Kıyı Kanununun 3. Maddesinin son fıkrasına:


“…diğer özel kanunlar uyarınca belirlenmiş veya belirlenecek yerlerde ise özel kanunların bu Kanuna aykırı olmayan hükümlerine uyulur.” Kıyı Kanunu sanırsınız Anayasa… Bu özel Kanunları da yasama organı yapar onlarda bu ülkede her kişi ve kurumun uymakla zorunlu olduğu yasalardır.

Bir de kıyı kanunu uygulama yönetmeliğinin Kıyıda Planlama başlık 12 maddesine bakalım.

Kıyıda Planlama

Madde 12- Kıyılarda 1/1000 ölçekli uygulama imar planı yapılıp onaylanmadan uygulama ve yapılanmaya geçilemez. Kıyıda, gerektiğinde ilgili kuruluşların görüşleri de alınarak sadece Kanunun 6. maddesi ve bu Yönetmeliğin 13. maddesindeki yapı ve tesislerin inşası amacıyla, imar planı yapılabilir.
İşte bu demokrasidir. Kuvvetler ayrılığı budur. İlgili kuruluşların görüşlerini almak.
İş bölümünün en tabii sonucudur bu.

Her şeyi ben bilirim, ben yaparım demek; Hiçbir şey bilmemenin, hiçbir yapamamanın itirafıdır.   
İlgili kuruluşların görüşleri nasıl alınır.
1) Konuşarak, tartışarak alınır. Bunun bir başka adı; ilgili ve yetkililer ile toplanarak ve bu toplantıda ilgilileri duyarak dinleyerek, tartışarak ortak aklı bularak görüş alınır.
Ama biz ulus olarak toplantı yapmasını bilmiyoruz.
Bu sektör kaç kez toplantı yaptı, ne yapmadık Turizm Birlikleri Kanunu için…20 yılda tanıdığım tüm turizm bakanları uğraştı, sektöre söz verdi. Ama bu ülke demokrasi var bir de tabii TOBB.
Toplantılara davet edilen kamu kurumları bu toplantılara yetkisiz elemanlarını gönderirler. Ve bunlar tek bir laf ederler.. Benim yetkim yok bunları yarın müdürüme anlatırım. Anlatır mı bilmem. Müdüre anlatılsa bile ne olur, O genel müdüre O da müsteşara anlatmak zorundadır. Ve tabii son söz Bakana kalır. Bakan da bürokratlarını toplar sorar “nedir bu konu,,,” İşte efendim, şey efendim siz daha iyisini bilirsiniz. Efendim.
2) Yazı ile görüş almak…
Şu konuda kurumunuz görüşünü ivedi olarak bildirmenizi rica ederim.
Bu sistemde her kamu kurumu, her insan hatta Fatma teyzem bile kendi doğruları kendi kuralları ve kendi taassubu doğrultusunda görüş bildirmek zorundadır. Ve hatta bu görüş değil o kurumun ve Fatma teyzemin değiştirilemez, temyiz edilemez kararıdır.

İşte kuvvetler ayrılığının, demokrasinin tartışmanın ortak aklın bittiği yer burasıdır.

PEKİ! NEDİR BU KUVVETLER AYRILIĞI DENİLEN ŞEY


Bilim adamları ne der. Bunlar bir yere koyalım. Biz güzel ülkemizin uygulamacılarına bakalım.
Yasama tamam kanunları yaptı. Yürütme yani Hükümet yani Hükümeti oluşturan Başbakanlık ve Bakanlıklar.

Bu ikili bir ayrım var mı?

Ayrımı bilmem ama bildiğim ve yaşayarak öğrendiğim tek şey güzel ülkemde görünmez ama katı bir gerçektir. Bakanlıklar eyalet sistemi… Efendim bizim Çevre Kanunumuz var. Turizm Teşvik Kanunu bizi ilgilendirmez. Burası Gümrük Müdürlüğü kardeşim Deniz Turizmi Yönetmeliğinden bana ne. Olmaz neden.. Burası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bizim Kıyı Kanunumuz var. Peki kardeş bu turizm Teşvik Kanunu Patoğanyanın kanunu mu? Olmaz kardeşim Kıyı Kanununa aykırı kanun olmaz.

Yat Limanında otel olur mu ? Olmaz… Neden Kıyı Uygulama Yönetmeliğinin fişmekan maddesine aykırı. Ama Kardeşim bak. Deniz Turizmi Yönetmeliği var Bu yönetmelik Bakanlar Kurulu Kararı çıkmış ve uygulama yetkisi de Bakanlar Kuruluna ait. Bu yönetmeliğin altında Çevre ve Şehircilik Bakanın da imzası var.

Olmaz.. Burası; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eyaleti. Gümrük eyaleti. Burası belediye burada her şey benden sorulur.

MSC Cruise'un Türkiye Genel Müdürü Necla Tuncel İstanbul Limanı'nda rezervasyon sisteminin olmamasından şikâyetçi.
Milli Güvenlik Kurulu kararıdır. O günkü adı ile yat turizmi liman işlemlerini internet ortamında bilgisayar sistemleri ile yapacak. Yıl. 1994.
Yıl 1999 Deniz Turizmi Yönetmeliği: Deniz turizmi Araçlarının Türk Karasuları ve limanları arasında ki seyirlerinin internet ortamında bilgisayar sistemleri ile yapılmasını önermekte ve bu konuda Bakanlık Deniz Turizmi Daire Başkanlığınca 20 yıldır sürdürdüğü çalışmalar devam etmektedir. Umarım 2013 yılında Bakanlıklar eyalet sistemi arasında bir anlaşma sağlanır.

Ama bu arada Sayın Tuncel’e bir de sorum var. Bu sorunun amacını lütfen başka manalarda anlamayınız.

Dünya kenti İstanbul’da kurvaziyer Liman var mı? Bu limanın Deniz Turizmi İşletme belgesi var mı?

Amacım sadece DÜNYA KENTİ İSTANBUL’UMA YARAŞIR BİR KURVAZİYER LİMAN OLMADIĞINI VURGULAMAK..
GALATA PORT İSTANBUL İHTİYACINI KARŞILAYACAK HOME PORT OLAMAZ.

PEKİ GALA PORT NE OLMALI…


MEGA YATLAR İÇİN VİP LİMANI… GÜNLÜK BAĞLAMA ÜCRETİ 50.000 DOLAR. İSTANBUL DAHADA FAZLASINI HAK EDER.

Kurvaziyer liman bile olmayan galata port’ta bağlama ücreti 50.000 dolar. Hadi canım sende…

PEKİ YARGI;
Yasamanın kabul ettiği yasaları; ayrım yapmadan Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yasaları olarak kabul eden tek erktir.

Yeterli mi?
No comment….

YENİ YIL TÜM İNSANLIĞA SEVGİ ÇİCEKLERİ GETİRSİN…


Saygılarımla. 02.01.2013

Av. Artun ÇAĞLAYAN
533 515 42 92


Bu Makale 22.02.2013 - 10:16:37 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.