Hedef 100. yıl 2015 Çanakkale

ÇANAKKALE VE TURİZM
 
 
Bilmem nedendir, iyi bir fen öğrencisi olmama rağmen istatistik sayılarını ve verilerini oldum olası sevmedim hiç. İnandığım da söylenemez.
 
Neden? İşte iki örnek…Turizm patladı. Geçen yıla göre artış % 39… Muhteşem… Nedeni nedir bu süper artışın… Turizm istatistik hesaplarında değişiklik yapıldı…
 
Datça’ya yat limanı yapılır mı? Olmaz neden istatistiklere (Liman kayıtları) bakarsan son 5 yılda Datça’ya giren yat sayısı iki elin parmakları kadar… Peki kardeşim haydi hep birlikte bir ışınlanalım şu Datça veya Çanakkale’ye…29.04.2013. saat 11.00 Bakın limanda yüze yakın tekne var.. Bunlar yat değil mi. Evet yat ama Datça, Çanakkale liman kayıtlarında bunlar görünmüyor..
 
Evet, Denizcilik kuralları gereği deniz araçları çıkış limanlarında; yola elverişlilik (yatlar için yat kayıt) belgelerinde sadece varış limanlarını bildiriler. Bodrumdan çıkıp Antalya’ya giden bir yat Ara limanlarda (Datça, Bozburun, Marmaris) mürettebat ve yatçı değişikliği yapmadıkça bu liman başkanlıklarında işlem yapmazlar ve kayıtlarında görünmezler. İstanbul varışlı bir yat da istatistikçiler için Çanakkale limanında görünmez olur.
 
İşte böyle her şeyin bir ilki vardır Çağlayan, lafı uzatmada yaz şu sayıları..

2010 YILI

MİLLİYET

ZİYARETCİ SAYISI

GECELEME

ORTALAMA KONAK.

ORAN %

USA

20.613

26.077

1,27

14,36

AVUSTURALYA

15.034

22.300

1,48

10,48

ROMANYA

12.937

14.725

1,14

9,02

JAPONYA

9.515

14.575

1,53

6,63

YUNANİSTAN

8.621

11.959

1,39

6,01

TOPLAM YABANCI

143.497

189.096

 

 

TÜRK

210,434

336,923

 

 

GENEL TOPLAM

353,931

526.019

 

 

 

 Çanakkale Turizm İl Müdürlüğü verilerine göre, Turizm İşletme Belgeli 5 yıldızlı bir otelle beraber toplam 36 adet tesis faaliyette olup, bu tesislerin yatak kapasitesi 4.098′dir.

Yatırım Belgeli 20 adet Konaklama  tesislerindeki 1.368 yatak kapasitesi ve Belediye denetiminde bulunan tesislerdeki yaklaşık 7.500  yatak kapasitesi  ile ilimiz toplam yatak kapasitesi 13.000′e yaklaşmaktadır.

Yıllık turist sayısı 2 Milyon civarında olup, ilde Turizm Bakanlığından belgeli 11 adedi A Grubu olmak üzere toplam 20 adet Seyahat Acentesi faaliyet göstermektedir.

Çanakkale tarihsel, kültürel mirası ve doğal güzellikleri açısındanpek ok değere sahip.Tamam, tamam da, acaba yabancılar için bunların önemi nedir? Yabancı gözlüğünden Çanakkale gezilmeye görülmeye gerçekten değer mi?

TRUVA VE TRUVA ATI

Yabancı gözünde özellikle Japonlar içi nedir. Şehir efsanesi mi bilmem. Ama bu efsane yaşıyor. Sözüm ona Japon ana ve ilkokullarında Truva ve Truva atı hilenin, aldatmanın bir sembolü olarak anlatılırmış.

BABA BURNU

Yine Japon gözlüğümden kıtamızın (Asya kıtası) en batı ucu.

PİRİ REİS VE HARİTASI

UNESCO tarafından dünya kültürel miras tarihinin önemli varlıkları arasında gösterile Piri Reis Haritasının 500. yıl dönümünü doodle ile hatırladı. Google'ı açan internet kullanıcıları, Amerika kıtasını gösteren en eski haritalardan biri olan Haritasının resminin yer aldığı doodle ile karşılaştı.

Pardon paragrafın başında yazmalıydım. Piri Reis Çanakkale Acebatlıdır. 

GÖKÇE ADA

Ülkemizin üzerinde devamlı bir biçimde insan yaşamının bulunduğu en büyük adası. Türk ve Rum vatandaşlarımızın dostça yaşadıkları Ege denizinin en güzel adası. Tabii birde Bozca adamız var.

Yunanistan Gökçe ve Bozca ada arasında feribot seferlerinin kurulmasını ister. Turizm sektörünün de katıldığı Türk Yunan turizm toplantılarında devamlı biçimde bu konuyu gündeme taşır. Milli Savunma Bakanlığımızın kırmızıçizgisidir. Olmaz da denemez herkesin bildiği şeyi gitmemezliğe getirip erteleriz.

Şehir efsanesi değil gerçek… Bu toplantılara en az 5/6 kez katıldım çünkü.   Yunanistan’ın Gökçeada ile Yunanistan arasında feribot çalışmasına askeri nedenlerle izin verilmez… Askeri sırlarımızın bilinmesini istemeyiz. Ayrıca feribotlarla gelenlerin bazıları adaya yerleşerek adada Rum nüfusunu arttıracak.

Adada yaşayan Rum asıllı vatandaşlarımız Yunanistan’a gidebilirler hiç yasak veya sınırlama yok. Askeri sırlar. Olur mu canım!!! onlar bizim vatandaşlarımız. Askeri sırlarımızı Yunanistan’a verirler mi? Vermezler elbet.

Peki; İstanbunbul’a veya Türkiye’nin her hangi bir kentine, uçak, otobüs veya kendi özel otomobili ile Yunan Vatandaşları gelebilirler mi? Elbette vize almak koşulu ile gelebilirler. 3 ay süre ile de kalabilirler.

Peki Yunan vatandaşları Çanakkale'ye gelerek Gökçeada'ya gidebilirler mi? Evet; hiçbir izne, hiçbir bildirime gerek kalmadan her Türk vatandaşı gibi Gökçeada - Çanakkale arasında çalışan deniz araçlarına binerek gidebilirler. Ne deniz aracına binerken, ne de Gökçeada'da inerken hiçbir soru sorulmaz ve kimlik kontrolü yapılmaz. Adada kalan olur mu olabilir ama bu kalanlar kayıtlarda görünmez. Çünkü kontrol yoktur.

Yunan Bayraklı bir yat Bodrum veya Datça’ya geldiği gibi içinde ki yatçıları ile Gökçeada’mızın barınağına yanaşabilir.

Peki, Artun hani askeri sırlarımız…

Nasıl iş bu demeyin. Benim aklım bu kadarına ermiyor.

NELER YAPILMALI?

1) Çanakkale’de en önemli temel unsur Çanakkale Boğazı ve denizdir. Denizden yararlanmanın tek yolu ise Kıyı Yapılarıdır.

23.09.2013 tarihinde Çanakkale kepez de çektiğim bu fotoğraf; Çanakkale’nin 4 gemilik kurvaziyer liman 700/1000 yat kapasiteli yat limanı istediğini haykırıyor.

2) Çanakkale savaşına katılmış ülkelerle birlikte Barış kentinde tema parkları.

3) Çanakkale tarih ve deniz müzeleri,  Çanakkale tarih kütüphanesi,

4) 1915 Çanakkale Boğazında yaşananları insanlığın gözleri ile izlemesine olanak sağlayacak su altı müzesi. Amerikan Deniz Araştırma Vakfı Başkanı (Ocean Exploration Trust) DR. ROBERT BALLARD bu konuda çalışmalarını sürdürüyor…

5)  Hero ve  Leandros’un sevgi dolu efsanesi adına Çanakkale barış ve sevgi şenliği,

6) elbette oteller, alt yapı, baba yarımadasında Baba burnunu ziyaret edenlere sertifika v.s. v.s.v.s…

Önemli olan hayal etmek hayallerimizi gerçekleştirmek ve satabilmektir. Turizm dediğimiz şey bu değil mi?

Teşvik desteğini de sağladık mı? İşte 2023ün Çanakkalesi. Barış ve sevgi kenti Çanakkale. 

Ne zaman? 2015 Çanakkale 100. yılı! 

Saygı ve Sevgilerimle…02.05.2013

Av. Artun Çağlayan

 


Bu Makale 07.06.2013 - 16:28:36 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.