Handelsblatt gazetesinden TUI'ye ve hükümete sert eleştiriler

Handelsblatt gazetesinden TUI'ye ve hükümete sert eleştiriler
Alman Handelsblatt gazetesi, TUI'yi ve ona üçüncü kez destek sağlayan hükümeti sert sözlerle eleştirdi.


TurizmGüncel - Dış Haberler

Alman hükümetinin toplamda 4,3 milyar euro destek sağladığı krizdeki tur operatörü TUI ve hükümet, Handelsblatt tarafından tarafından sert sözlerle eleştirildi.

‘’Hatalar listesinin başında TUI var’’

''Geriye dönüp son bir iki yıla bakan ve pandemi döneminde hükümetin yaptığı hataların listesini oluşturan herkes, listenin en başına Londra borsasında listelenen bir seyahat şirketinin adını yazacaktır. O şirket TUI'' yorumunu yapan gazete, hükümetin, çoğunluğu yabancı yarırımcılara ait olan Hannover merkezli şirketi kurtarmak için vergi mükelleflerinin 4,3 milyar eurosunu harcadığı ifade edildi.

‘’Bir personeli kurtarmanın maliyeti 430 bin euro’’

TUI'nin Almanya'da 10 bin kişiyi istihdam ettiğine ve kurtarma paketinin her bir çalışan için 430 bin euro ödenmesi anlamına geldiğine dikkat çeken gazete, ''Başka bir karşılaştırma ister misiniz? Federal hükümet 2008 yılından bu yana 3 yaş altı yarım milyon çocuk için oluşturduğu 4 günlük bakım programına aynı miktarda para harcadı.'' ifadelerini kullandı.

Gazete’de yer alan yazının devamında şu ifadelere yer verildi:

‘’Verilen para amortismanlara yazıldı bile’’

'TUI yöneticileri devletin bu 4,3 milyar euronun bir bölümüne sadece garanti verdi' diyeceklerdir. Ancak Maliye Bakanı Olaf Scholz bu harcamayı zaten 'amortisman' listesine kaydetti. Çünkü TUI, 12 Ağustos-2 Aralık arasında ayda ortalama 700 milyon euro yaktı.

‘’Goethe’nin büyücüsünün çırağı gibi...’’

TUI CEO'su Fritz Joussen, şirketin 2,8 milyar euro likiditeye sahip olduğunu açıkladı. Ayda 700 milyon euro yakan TUI'ye bu para ancak 4 ay kurtarır ancak federal hükümeti kötü ruhlardan kurtarmaz. Federal hükümet, Goethe'nin büyücüsünün çırağı gibi kendisini karmaşanın içine attı. Çünkü Berlin, hasarı kontrol altına alayım derken daha büyük hasarlara neden oldu.

‘’Hükümet Thomas Cook’un iflasından ders çıkarmadı’’

Bir hatırlatma: Mart ayındaki ilk kapanmada Federal hükümet, kendi başarısızlığından dolayı iflas edecek olan TUI'yi 1,8 milyar euro kredi vererek kurtardı. Neden? Çünkü hükümet, 6 ay önce yaşanan Thomas Cook iflasınan hiçbir ders çıkarmadı. Dolayısıyla TUI'nin olası iflası durumunda müşterilerin (tahmini olarak 1 milyar euro) paralarının korunmamasından da devlet sorumlu olmalı.

‘’Hükümet TUI için hazineyi yağmalamaktadır’’

Şimdi TUI'ye 1,3 milyar euro kredi daha veriliyor. Mart ayında 'bu da yeterli değil' denildiğinde ne olacak? Federal hükümet, sistematik olarak Commerzbank, Lufthansa veya Deutsche Bahn ile aynı kategoride olmayan bir şirket için hazineyi yağmalamaktadır. Daha da kötüsü, finansman modeli nedeniyle devlet, Ekonomik İstikrar Fonu (WSF) aracılığıyla TUI'nin güçlü bir ortağı durumuna gelecek.

‘’Alltours ve Schauinsland gibi vergi mükellefleri devletle rekabet edecek’’

Kısa çalışma dışında devletten hiçbir destek almayan Alltours'un sahibi Willie Verhuven ve Schauinsland’ın sahibi Gerald Kassner gibi vergi mükellefleri, şimdi TUI'ye ortak olan devletle rekabet edecekler.

‘’Bühler, Berlin’in bilgisi dahilinde iflas etti’’

Pandemi döneminde yardıma ihtiyacı olan diğer turizm şirketleri çok küçük yardımlar alabildiler. Örneğin, 32 şubesi ve 220 çalışanı bulunan acente zinciri, Berlin'in bilgisi dahilinde, Bühler iflas etti. Bu şirketin haftalık gideri 500 bin euro idi. Hükümet sadece 50 bin euro verdi.

‘’Derin düşüşten yönetim de sorumlu’’

Korona pandemisi ibr doğal afet olarak TUI'nin üstüne geldi ancak derin düşüşten kısmen yönetim de sorumlu. Fritz Joussen 2013 yılında şirketin başına geçtiğinde, varlık stratejisine ağırlık vereceğini söyledi. Rakipleri gibi otel, kruvaziyer ve havacılık işletmeciliği yapmak yerine, olabildiğince çok gemi, otel ve uçak satın almaya yöneldi. Bu sürecin her aşamasında para şirketin kasasından çıkmaktadır.

‘’Yüksek kazanç fırsatının olduğu yerde risk pusuda yatar’’

Ancak işletme ekonomistleri, yüksek kazanç fırsatlarının olduğu her yerde riskin pusuda yattığını söyler. Şirketin zor zamanlarında ona tampon olacak bir birikim çok işe yarardı. Ancak TUI, bunun yerine hissedarlarına cömert ödemeler yapmayı seçti. Hatta 2020'nin şubat ayının ortasında bile.



Bu Haber 10.12.2020 - 18:07:30 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.