Gelecek kuşak tanıtım fikirleri

E-kitap ve buna bağlı olarak gelişen e-okuyucu gibi aygıtların satış grafikleri önümüzdeki 10 sene içinde artık kimsenin gazetesini büfeden, kitabını kitapçıdan almayacağına yönelik kanıları destekliyor.


Dijital teknolojide kaydedilen inanılmaz yenilikler önümüzdeki on yıllar içinde turizm ve tanıtım faaliyetlerini de etkileyeceğe benziyor.  Dijital teknolojinin turizm ve tanıtım faaliyetlerinin emrine sunabileceği farklı medyalardan biri de e-kitap denen dijital formatlı kitaplar. PC, laptop, e-reader (e-okuyucu), iphone,ipad gibi araçlar vasıtasıyla okunabilen bu dijital kitaplar çok farklı nedenlerden ötürü hem yayınevlerinin hem de günümüz okurlarının gözdesi olma yolunda ciddi adımlar atıyor. 

E-kitap ve buna bağlı olarak gelişen e-okuyucu gibi aygıtların satış grafikleri önümüzdeki 10 sene içinde artık kimsenin gazetesini büfeden, kitabını kitapçıdan almayacağına yönelik kanıları destekliyor. Evet kitap,dergi ve gazeteler belki bildiğimiz usulde basılıp yayınlanmaya devam edecek ama bunların “elle tutulur” nüshalarının gün geçtikçe azalacağı kesin.  Özellikle Amazon'un çıkardığı e-okuyucu Kindle'ın başarısından sonra Sony'nin çıkardığı e-reader’lar ve piyasanın en önemli yayınevlerinden olan Barnes&Noble'un en son çıkardığı Nook artık pazarın yavaş yavaş dijital kitaplara doğru kaydığının bir göstergesi. Amerika’daki yıllık %300 büyüyen dijital satışların yanı sıra Random House yayınevinin 2010 yılının ilk yarısında %7.7 büyüme kaydederek 791 milyon Euro’luk (1 milyar Amerikan Doları)satış rakamına ulaşması bir başka deyişle faiz ve vergilerden önceki net karını ikiye katlayarak 40 milyon Euro’ya (51 milyon Amerikan Doları) ulaşması da bu durumun önemli göstergelerinden.  Ayrıca, Apple iPad’in lansmanından sonra geçen 65 gün içinde iBookstore üzerinden beş milyon e-kitap dağıtma başarısını göstermiş durumda. Ancak bu rakam Apple’ı tatmin edeceğe benzemiyor. iBooks uygulaması iPhone ve iPod touch kullanıcılarının kullanımına da sunulmak üzere. Ayrıca, kullanıcılar cihazları üzerinden kitap satın alıp daha sonra bunları diğer tüm i-cihazlarına paylaştırabilecek. Dolayısıyla bu gelişmeler bizi çağın okuruyla, "multimedyal okur" ile tanıştıracak.

Yayınevleri “multimedyal okurun” e-kitaplara yönelmesini okuyucunun internet bağlantısı olan her yerden, herhangi bir aygıta (pc,labtop,e-okuyucu,ipad,iphone vs.) dijital kütüphane üzerinden kitaplarını indirebilmesi ile açıklıyor. Çözüme kavuşmayan telif hakkı karmaşasına rağmen kağıt masrafından kısması nedeniyle yayınevlerinin de gözdesi haline gelen e-kitaplar, büyüyen metropollerin küçülen evlerinde koskoca bir kütüphaneyi avuç içine sığdırabilmesi ve çevreci çözümler sunması gerekçeleriyle de tercih ediliyor.
E-kitapların turizm ve tanıtma faaliyetlerinde kullanılabilmesi de binlerce kitabı bir seferde kolayca taşıma ve bu kitaplara istendiği zaman internet üzerinden yenilerinin eklenebilmesi imkanını sağlaması açısından büyük önem taşıyor. Bagajda yer kaplamayan, taşırken insanı zorlamayan e-okuyucular sayesinde bir turist bir ya da birden çok destinasyonun broşürüne (broşürlerine), o destinasyonla(larla) ilgili e-kitap ve e-makalelere kolayca erişip okumanın rahatlığını yaşayacak.  2011 ve sonrasında kaydedilmesi beklenen gelişmeler ise e-kitap,e-broşür ve e-makaleleri daha kolay ve zevkle okunur hale de getirebilecek. E-kitap teknolojisinin Türkiye’de hayata geçirilebilmesi için gerekli olan teknik alt yapı çalışmaları ve hukuki düzenlemelerin yapılması halinde ise gezi kitapları ve broşürlerin hazırlanmasında önümüze yeni ufuklar açılacak.

Konunun uzmanlarına göre 2011’den sonra kaydedilmesi beklenen teknik eklentiler sayesinde dijital  kitaplar oldukça ilgi çekici yayınların ortaya çıkmasına aracı olabilecek. E-kitaplara renkli ekran, font büyütüp küçültme seçeneklerinin yanı sıra resim, oyun,animasyon, video klip ekleme imkanlarının doğacağı konunun uzmanlarınca tahmin ediliyor. Bu teknolojinin tanıtıcı kitap ve broşürlere yansıması ise son derece yaratıcı ve ilgi çekici çalışmaları da ortaya çıkarabilecek.  Bu teknolojinin, uzmanların tahmini yönünde ilerlediğini ve bu teknolojinin örneği olarak bir İstanbul broşürünün hazırlandığını bir anlığına hayal etsek.  İçinde İstanbul tarihini 300.000 yıl önceye taşıyan kalıntıların sağladığı ipuçları ve tahminlerle yapılan animasyonların; M.S. 4. yüzyıldan itibaren 16 asır boyunca Roma, Bizans, Osmanlı başkentliğini yapmış bu kente dair günlük yaşam kesitlerinden saray seremonilerine çeşitli konuların işlendiği video kliplerinin; şehir için ve/veya şehir içinde yapılan savaşlardan yola çıkılarak hazırlanan bilgisayar oyunlarının; kentteki önemli mimari eserlerin 360◦ fotoğraflarının yer aldığı bir broşürü hayal edelim hep beraber. Böylesi bir broşür ülkemizi şüphesiz çok daha iyi tanıtabilecek, doğru medyaya doğru zamanda akışı da beraberinde getirebilecektir.










Bu Makale 09.12.2010 - 13:19:58 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.