Engellileri evden tatile çıkaralım

Yaşamımızı özel ölçülere ve kolaylaştırıcı desteklere ihtiyacı olan dostlarımızla birlikte paylaşıyoruz.

 Dünyada 500; Türkiye’de 10 milyon kişiye yaklaşan Engelli dostlarımızın aramızda çalışan, tatil ve turizm hakkını kullanan kişiler olarak aramızda olmaktan endişe duymamalarını istiyoruz. 

Türkiye’nin turizm liginde ilk sıralara çıkmayı hedeflediği bu günlerde farklı turizm ürünleri oluşturmaya çalışıyor; engellilere aileleri ile birlikte daha rahat ortamlarda tatil imkânları sunmayı amaçlıyoruz. Sosyal sorumluluk yanında 12 ay aralıksız turizm dediğimizde, işletmelerimizin açık kalmasına destek sağlayacak katkılara açık bir yanı da bulunuyor bu düşüncemizin.

Belediyelerin sorumluluğu

Yeri gelmişken, SHÇEK (Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu)  ve ÖZİDA (Özürlüler İdaresi) ni bu konuda, geçmiş yıllarla kıyaslanmayacak ölçüde aldıkları önlemleri kutlamadan geçmek istemiyorum. Esenboğa yolunda gezmek fırsatını bulduğum yaşam kasabası yanında; "Ben vefat ettikten sonra engelli çocuğuma kim bakacak” endişesini ortadan kaldıran uygulamalarla, şimdiye kadar sadece fiziki şartlarla sınırlı kalan önlemlere toplumsal ve manevi ölçüler de eklenmiş oluyor. Belediyelerimizi bu anlamda özellikle sivil toplum kuruluşları ve bu amaçla kurulmuş derneklerle işbirliği yaparak, örnek projeler oluşturmaya ve Ankara’daki Belediyeleri öncü ve örnek olmaya davet etmek istiyorum.

Bilindiği gibi, Belediyeler 572 sayılı kanun hükmünde kararname gereğince, engellilere uygun düzenlemeleri standartlara uygun olarak yapmak zorundadır. İmar Mevzuatında da ulaşılabilirlikle, fiziksel engellerin kaldırılmasıyla ilgili hükümler yer almaktadır. Buna göre, kaldırımlar, yaya yolları, konutlar ve kamusal hizmet verilen yapılar, engellilerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yapılmak durumundadır.

Dostlarımızı evlerinde ve kapalı mekânlarda tutmak yerine, onların yaşamın içinde olmalarını sağlayacak uygulamaların en belirgin şekli tatil, turizm ve kültür olacaktır. Yeni kurulan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile turizm sektöründe engelli istihdamı ve diğer konularda ATİD olarak birlikte olmaktan, katılmaktan mutlu olacağımız çözümler elde edileceğine inanıyoruz.   

20 yıldır gündemde

Turizme katılma hakkını kullanan dostlarımızla ilgili düzenlemelerin, 20 yılı aşkın süredir Bakanlığın gündeminde olduğunu belirtmek bir hakkın teslimi açısından önemli. Turizm işletmelerinin niteliklerini düzenleyen hükümler ve turizm işletmelerinin konuya gösterdikleri ilgi, diğer bileşenlerle desteklenmediği sürece çok fazla fark edilmiyor. Şimdilerde kültür hakkının turizmin bir tamamlayıcısı olarak önem kazandığı dikkate alınırsa, söz gelimi, Topkapı Sarayı ve Kapadokya’da yetersiz olduğu bilinen önlemlerin artırılması ve diğer ören yerlerimize örnek olacak şekilde geliştirilmesi, yaygınlaştırılması gerekir.

Turizmde toplam değerin, tüm bileşenlerin etkisi ile oluştuğu düşüncesi ile Ulaşım alanında verilecek hizmetlerin engellilerin ve kendilerini araçlarda, varış noktalarında ve yol boyu tesislerde zorluklarla karşılaşmayacakları, günlük yaşamın dışında görmeyecekleri bir şekilde düzenlenmesi, diğer bir öncelik olabilir. 

Özel ilgi bekleyen potansiyele, kendilerini her zaman saygı ve hoşgörü ile karşılamamız gereken büyüklerimizi de dahil ettiğimizde, sosyal sorumluluklarımızı ekonomik katkıyla destekleyen yeni bir model de oluşmaya başlayacaktır. 

TAV Esenboğa Havaalanında, geçtiğimiz günlerde yaşanan beklenmedik doğa olayı nedeniyle, geçmiş olsun dileklerimizi paylaşırken; olay sırasında duruma hakimiyeti nedeniyle olayın ulaşım aksamadan ve kişiler zarar görmeden çözümünü sağlayan havaalanı yönetimini kutlamak isterim. 

Sağlam yapılar ve yönetimler her zaman haklı gururumuz olacaklardır.
 

Bu Makale 13.08.2011 - 19:26:55 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.