Benim otelimin bir stratejisi var mı?

"Gideceğiniz yeri bilmiyorsanız vardığınız yerin önemi yoktur." - Peter F. Drucker

Son 20 yıldır krizlerle mücadele eden bir otel sektörü ile karşı karşıyaydık. Biri bitmeden diğer olumsuzluklar başlıyordu. "Krizlerle yaşaya yaşaya, krizlerle nasıl mücadele edilmesini öğrendik!" diyenleri çok duydum. Hiç kimse yarın kapatmak için otel açmaz, ya da almaz. Ama gelin görün ki; son yıllarda otellerin çok fazla el değiştirmesi, kapanması gündemimizden bir türlü inmiyor. İş verenlerin otelciliğe bakış açıları kâr etmeyen işletmeden kurtulma yoluna giderken, çalışanlar işsiz kalma ile mücadele etmek zorunda kalıyorlar. Otellerin başarılı olarak varlığını sürdürebilmeleri doğru stratejilerin belirlenmesinde ve hedeflerin tutturulmasında yatıyor ise, neden bu sorunları yaşıyoruz. Otelciliği etkileyen dış faktörler olduğu kadar iç faktörler de etken olabilir. 

Bu çerçeveden baktığımızda benim aklımda bazı sorular beliriyor.

Gerçekten krizleri yönetebildik mi? Otelciliğin devamı ve başarısı için ihtiyaç olan stratejileri doğru olarak belirleyebiliyor muyuz? Geleceğin doğru kurgulanması için stratejik kararların alınarak uygulanmasında ve yaşanan sıkıntılar sonucunda sorgulamamız gerekenler nelerdir?  Türkiye otelcilik endüstrisinin belirgin bir stratejisi var mı? Eğer var olduğunu kabul edersek, bu sadece yarını mı kapsıyor? Yoksa, gelecek 5 yıla yönelik mi? Günü kurtarma politikası ne zaman gündemimizden çıkacak? Bugünü ve yarını değil de geleceği ve gelecek nesillere neyi nasıl bırakacağımız konusunda neler yapıyoruz?

Biz araştırmalarımıza soru sorarak başlarız. Akademisyenler olarak hedefimiz sorulara ve sorunlara cevapları araştırmak ve onları bulmaktır. Bu cevapları analiz etmek ve sonra da bunları geniş kitleler ile paylaşarak, onları daha doğru yönlendirebilmek ve uygulama aşamalarında da başarılarını sağlamak amacıyla  yol gösterici olabilmektir.

'Strateji' denilince herkesin aklına ne geliyor bilemiyorum! Belki de popüler bir terim ya da yapmadan olunamayacağı inancı hâkim olabilir. Esasında stratejinin bilinçli mi bilinçsiz mi yapıldığı sorgulanmalıdır. Bilinçli yapmak deyince, bilerek ve anlayarak hareket etmek geliyor aklıma. Bilinçsiz yanı ise popüler ve moda olduğu için, herkes yapıyor diye yapmak olarak algılıyorum.

Eğer bir şeyi gönülden inanarak yaparsanız mutlaka sizi doğruya ve başarıya götürür düşüncesindeyim. Ama bunu bir de bilgi ve akıl ile birleştirirseniz mükemmel sonuç alabilirsiniz. Burada sizlere stratejiyi tanımlayacak ya da akademik bilgiler verecek değilim. Çünkü buna ihtiyacınız varsa nereden, nasıl bulmanız gerektiğini biliyorsunuzdur.

Ben bu yazımda size stratejinin neden gerekli olduğu ve halen sürdürmekte olduğumuz bir araştırmadan bahsedeceğim. Stratejiyi tanımlayan birçok bilim insanı vardır. Kısaca öngörü ile şartları iyi değerlendirmek ve rekabette lider olmak, kazanmak için yapılan planlar bütünü olarak kabul edersek; ne kadar zor olduğunu anlamış oluruz. Kültürel ve aile yapısı içinde büyürken bu özelliğe sahipseniz, yaşamınızın değişik zamanlarında çeşitli nedenler sizin bu yönünüzü geliştirdiyse, doğal olarak hayatınıza adapte edebilme şansına da sahip oluyorsunuz. Ya da sonradan okuyarak, öğrenerek hayatınızın bir parçası oluyor. Ben bu dersi verirken, öğrencilerimin hayatlarının her anında stratejik kararlar aldıklarını ama çok farkında olmadıklarını anlatırım. Şirketlerde çalışırken iş için alınan stratejik kararlar ile sosyal ve özel hayatınızda aldığınız stratejik kararlar arasında fark görmüyorum. Hepsi de daha huzurlu, mutlu, kazançlı, iyi bir yaşama sahip olmak amacıyla verilen bir mücadele içindir.    

Hayat bir yarış ve rekabet zinciri olduğuna göre, alınan kararlar da bir o kadar önemli oluyor. Bugün alınan kararın yarını ve ilerisini etkilediğini göz önünde bulundurulması gerekir. Öğrencilerimizin lise bitimi ve üniversite başlangıcı alacakları kararlar, iş hayatlarının şekillenmesi için çok önemlidir. Stratejisini iyi çizebilenler ve belirleyenler başarılı olma konusunda hiçbir problem yaşamamaktadırlar. Ama yanlış bir stratejiyse, sonucunun çok sonra ortaya çıkacak olan problemler yumağının başlangıcı olabileceğini hesaplamak gerekir.

Bu durumda otellerimizin başarılı bir geleceği için doğru stratejik kararların alınması da bir o kadar önemli olmaktadır. Sorumuz ve sorunumuz da burada başlamaktadır. Bu kararları alırken, nerede hata yapıyoruz ki, sonrasında bize yanlış stratejik kararlar alındı denilebiliyor. Otellerimizin yapısal ve farklılıklarından dolayı alınan stratejik kararlar diğer işletmeler ile aynı olmuyor ve olamaz da. Bir yerlerde sorun var ama nerede?

Bu çerçevede iki strateji profesörü Prof Dr. Fevzi Okumuş (Strateji Profesörü/ University of Central Florida, Rosen College of Hospitality Management, Orlanda, FL, USA) ve Doç Dr. Mehmet Ali Köseoğlu (American University of The Middle East), İNKAY Başkanı Avni Aker ve ben bir anket çalışması başlattık. Sizlerin geçmiş tecrübelerinizden yararlanarak sorunu tespit etmek ve analizlerimiz sonucunda, bulgularımızı sizlerle paylaşmak üzere. Geçmiş ve yaşanmış tecrübelere bakarak, geleceği doğru kurgulayabilmek için bu tür araştırmaları yapmamız ve sizlere bu bilgileri derleyip aktarmamız işletmelerde yararlı sonuçlar alınmasını sağlayacaktır.

Şunu da kabul ediyorum: belki de henüz böyle bir sorun olmadığını düşünebilirsiniz! Ama ya varsa? Ve sonuçlar size rekabette bir adım ileri gidebilmeniz için çok büyük bir avantaj sağlayacaksa? Sizler de tecrübeleriniz ile size ve sizden sonraki nesile bir katkıda bulunmak istemez misiniz?

Eğer cevabınız evet ise; otel yöneticisiyseniz; ben de geleceğe yatırım yapmak ve bilgilerimi ilgili kişilerle ve sektör mensuplarıyla paylaşmak istiyorum diyorsanız; sizleri aşağıda internet linkini verediğim anketimizi doldurmaya davet ediyorum. Sizlerin değerli katkılarıyla  çalışmalarımızı tamamladığımızda, sonuçları yine sizlerle paylaşacağız. İşte o zaman sizler de bu anketi doldurarak konaklama işletmeciliğine ne kadar yararlı bir katkı sağladığınızı fark edeceksiniz. Kısacası, "size yardım edebilmek için, bize yardımcı olun".


Anket Linki: https://tr.surveymonkey.com/r/INKAY


"Geçmişten öğren, bugün için yaşa, yarın için umut et."
- Albert Einstein

Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle…

Bu Makale 26.11.2015 - 09:47:15 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Zafer Cengiz 23.11.2015 - 10:31

    Turizmde Strateji konusuna Akademik Yaklaşım ve saha araştırmasıyla giren Antalya International Üniversitesini candan kutlar ve Araştırma Ekibine başarılar dileriz. Fakat MAKRO Turizm Planlaması ile yıllardır uğraşarak, Ulusal 2023 Turizm Stratejisinin son 6 yıldır Avukatlığını yapan bir Uzman olarak kritik ​ve hayati ​ sorum: Ülke Turizmindeki tüm olumsuzlukların "plansız ve hasbelkader uygulamalarla" Çarpık gelişmiş olması sonucunda ortaya çıkan durum, MİKRO Ölçekteki İşletme Stratejileriyle nasıl yoluna girebilir? Bugün 17 Yıllık Milli Stratejisinin 9 yılını boşa geçirmiş olan Türk Turizminde oluşan sorunlarla "ağzıyla kuş tutabilen en başarılı işletme" bile, Ulusal ve Destinasyon düzeyindeki olumsuz etkiler sonucunda asgari Yüzde 20 aranında verimsizliğe mahkûmdur. Bu durumda, öncelikle Türk Turizminin MAKRO Strateji ve Planlama sorunlarının acilen çözümlenmesi ve Ulusal Turizmin rayına oturtulması gerekmez mi? Önemle Bilgilerinize!

  • MGencer 28.10.2015 - 03:17

    Sayın Hocam, daha önce yazdığım küçük blog yazılarım ve turizm haberlerim referanstır ki ben bu konuya defalarca yazılarımda değindim. Özellikle marketing stratejileri hakkında, analitik raporlama hakkında, sosyal medya raporlamaları hakkında. Ancak turizmci dostlarımızın bazılarını bir türlü ikna edemedik. Sanıyorum ticari kimliğimizden olsa gerek. Tabi ki ticari düşünüyorum ancak ilk hedefim daha bilinçli ve yenilikçi bir sektör yaratmak. Ticaret sonrasında gelir. Bizim de eski bir turizm yöneticisi olarak sektöre borcumuz var, sektöre duygusal yaklaşımımız söz konusu ve bu bilinçle hareket ediyoruz. Bu sebeple ekteki anketinizi dikkatlice doldurup faydalı olmak isterim. Elinize sağlık.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.