Alternatif bakış açısı

Türk turizmi dünya devleriyle boy ölçüşecek hale gelmiştir.

Dünyada ilk 10 arasında yerini her geçen gün ilk beşe doğru zorlamaktadır. Bunun yanında Türk otelciliği de artık dünya çapında ilgi odağı olmaya başlamış ve yabancı  yatırımcılar kendi ülkelerindeki otellerinin Türk Otel işletmecileri tarafından işletilmesi için otel işletmeci firmalarımızın kapılarını çalacak düzeye gelmişlerdir. 

Ülkemizde son yıllarda üzerinde en çok konuşulan konusu hepinizin bildiği bir çok tesisimizde uygulanan her şey dahil sisteminin otel dışındaki hayata etkileridir. Bir çok esnaf otellerin uyguladıkları her şey dahil sisteminden dolayı misafirlerin tesislerden çıkmadıklarını ve bu nedenlerle işlerinin azaldığını dile getirmektedirler. Bu sadece uygulanan her şey dahil sistemine bağlanmamalıdır. Çekici bir dış dünya oluşturmak ve misafirin tesis dışına çıkma isteğini duymasını sağlamak konusunda ciddi boşluklarımız olduğu gerçeğini bir kenara bırakarak başka bir alternatif öneriyle gelmek istiyorum.  

Bildiğiniz gibi neredeyse bütün tesislerimizde sayıları yedi, sekize ulaşan her şey dahil sistemi içerisinde kalan misafirin rezervasyon yapmak suretiyle ücretsiz olarak yararlandıkları  özel a’la Carte restaurantlarımız bulunmaktadır.

Özellikle Türk mutfağı ve balık restaurantlarımız en çok ilgi duyulan mekanlarımız haline gelmişlerdir. Bu noktada benim önerim bu özel restaurant’ların tesisin içinde değil tesisin en yakınındaki belde sınırları içerisinde açılması, misafirin aynı şekilde rezervasyonunu yaptırarak bu restauranta transferinin sağlanması, tesis içerisinde planlanan menü dışına çıkılması gerekmeden misafire hizmetin tesis dışında verilmesi ve böylece gelen misafirin otel dışındaki hayata entegrasyonunun sağlanabileceğini düşünmekteyim. 

Örneğin Side gibi güzide beldemizde esnafın en büyük sıkıntısı misafirlerin tesislerin dışına çıkmamalarıdır. Böyle bir girişimi eminim belde belediyeleri de destekleyecek ve tesislerin önünü açacaklardır. Aynı zamanda beldedeki esnaflarında bu projeye destek vermesi için derneklerle görüşülebilir ve el ele bir çalışmayla ülkemize gelen misafirlerin tesis dışındaki hayatı tanımaları ve sağlanabilir. Misafirler akşam üstü tesislerden alınır ve Side’deki restaurantta ağırlanır ve gece geç saatlerde tesise dönüşleri için transfer ayarlanabilir, böylece misafir yemekten sonra beldeyi gezebilir alışveriş yapabilir ve sosyal hayata katılımları sağlanabilir. Bu sayede tesis dışına çıkış daha cazip hale gelecek ve beldenin ekonomisine katkı sağlanacaktır.      

  Tesisler tarafından işletilen restaurantlar beldelerin kalitesini arttıracak ve sadece ait oldukları tesisin misafirlerine değil diğer ziyaretçilere de hizmet vererek toplam kalitenin artmasına katkı sağlayacak ve beldelerin çekiciliği artacaktır. 

Turizmde kalkınma global düşünülmeli ve zincirin bütün halkalarının güçlenmesi için el ele çalışılması ve karşılıklı destek verilmesi gerekmektedir. 
 

Ülkemizdeki aşılması gereken en önemli konu tesislerin dışındaki dış dünyada yapılması gereken düzenlemelerdir. Bunlar da aşılırsa ülkemizin konaklama dışındaki gelirleri de artacak, ören yerlerimizin ziyaret sayıları artacak, bölgelerdeki esnaflar daha fazla para kazanacak ve doğal olarak daha dikkatli olacaklardır. 

Ülkemizi dünya turizminde ilk 5’te görmeye birkaç yılımız kaldı. El ele verirsek daha kısa sürede bu hedefe ulaşacağımız kuşkusuzdur. 

Sevgiyle kalın…   

Bu Makale 27.02.2010 - 17:43:03 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.