2010 yılı: Temkinli iyimserlik

Uluslararası turizm hareketine katılanların sayısının 920 milyondan 880 milyona gerilediği 2009'un ardından; 2010 yılı için beklentiler dünya ekonomisindeki iyileşmeye bağlı olarak %3- 4 artış olacağı yönündedir.

Uluslararası turizm hareketine katılanların sayısının 920 milyondan 880 milyona gerilediği ve oransal olarak %4.3 azalışın gerçekleştiği 2009'un ardından; 2010 yılı için beklentiler dünya ekonomisindeki iyileşmeye bağlı olarak %3- 4 artış olacağı yönündedir.

Küresel ekonomide iyileşmenin öngörülenden daha kısa sürede gerçekleşme eğilimine girdiğine ilişkin IMF açıklamaları turizm sektörünün 2010 yılı beklentilerine umut vermektedir. 2010 yılında Asya kıtasında daha hızlı bir toparlanma sürecine girileceği beklenirken Amerika ve Avrupa kıtası için daha düşük oranda iyileşme olacağı, Afrika kıtasının ise Güney Afrika Cumhuriyetinde yapılacak 2010 Futbol Dünya Kupası Şampiyonasının etkisiyle büyüme eğilimini sürdüreceği öngörülmektedir. 

Dünya Turizm Örgütü uzmanlarının değerlendirmesine göre, 2010 yılının beklendiği şekilde veya beklenenden daha iyi bir sezon yaşanacağı görüşünde olanların oranı %61 seviyesindedir. Bu değerlendirmeler de göstermektedir ki sektör genelinde 2010 yılının sonuçları itibariyle olumlu bir yıl olacağı  şeklinde yaygın bir kanaat hakimdir. 

Ülkemiz 2009 yılı gibi çok hassas bir dönemi başarılı bir şekilde geride bırakmayı başarabilmiştir. DTÖ Ocak Barometresinde değinildiği üzere Avrupa kıtasında yabancı ziyaretçi sayısında  %5.6 azalış olurken Türkiye bulunduğu bölgede artış yaşayan nadir ülkeler arasında yer almıştır.  

Ziyaretçi sayısındaki azalışına bağlı etkenlerin doğal bir sonucu olarak ülkelerin turizm gelirlerinde de azalışlar meydana gelmiştir. 2009 yılı geçici verilerine göre, İspanya %9.6,  Fransa %6.3, İtalya %7.8, Yunanistan %11.4 (Ocak-Eylül) oranında azalma olurken, Türkiye’de 2009 yılı turizm geliri %3.2 azalma olmasına karşın turizm geliri 21 milyar doların altına inmemiştir. 

2010 yılına girerken Almanya, İsviçre, Avusturya ve İngiltere’de büyük tur operatörleri ve hava ulaşım şirket yetkilileri ile ortak çalışma planları yapmak amacıyla katılınılan görüşmelerde taraflar 2009 yılında Türkiye’ye yönelik satışlardaki genel memnuniyetlerini ortak olarak dile getirirlerken 2010 yılı için de umutlu olduklarını ifade etmişlerdir. Nitekim Avrupa’da ana pazar ülkelerden yaz dönemi satışları ile ilgili gelen haberler sevindiricidir. Örneğin; Türkiye’ye yönelik uygulamaları ve Türkiye spesiyalisti bazı seyahat acentalarının ticari başarısızlıkları nedeniyle sık sık gündeme gelen Hollanda’da yaz dönemi satışları yılın ilk ayları itibariyle geçen yılın %6.3 gerisinde olmakla beraber örneğin ülkenin en büyük tur operatörlerinden birinin verilerine göre Türkiye satışlarındaki artış oranı +%13’ e ulaşmıştır. Yılın ilk çeyreğinde yapılacak satışlar ve planlamalar sonrası ITB Berlin fuarında sunulacak bilgiler 2010 yılı hakkında bizlere daha net bilgiler verecektir.  

Bütün bu gelişmeler doğal olarak sektörün her kesimince yurt içi ve yurt dışında yakından takip edilmektedir. Bu nedenle temkinli olmak ve rehavete kapılmamak konusunda sektörün ortak davranış sergilemesi sektörün geleceği açısından son derece önemlidir. Pazar kaybına uğrayan rakip ülkeler bu dönemde kayıplarını telafi etmek amacıyla yoğunlaştırılmış kampanyalara devam ederlerken sektörel yeni destek arayışlarına da devam etmektedirler. Ancak, Yunanistan, İspanya ve Portekiz’de yaşanan ciddi ekonomik sorunların ortaya çıkması bu kapsamda ülkelerin önümüzdeki günlerde nasıl bir politika izleyecekleri şimdiden merak konusudur.  
 
 Turizmde rakip olduğumuz bazı AB ülkelerinde ekonomik bunalımın büyük boyutlara ulaşması ve krizin sarmal etkisi  sonucu başka ülkelere de yansımasının doğal olarak Türkiye’yi turizm açısından dolaylı yönden  bazı etkileri olacaktır. Bu tür gelişmeler her ne kadar inisiyatifimiz dışında olmakta ve önceden öngörülmemekte ise de özellikle arz /talep yapısı bakımından pazar analizlerinin yapılması ve gelişen şartlara göre pazarlama faaliyetlerinin uyumlaştırılması önemlidir. Zor bir dönemden geçen ülkelerin uygulayacağı sıkı mali politikaları gereği insanların tatil için yapacakları harcamalarda tasarruf eğilimi artarken ülke dışı yerine ülke içi seyahatler daha çok teşvik edilecek, bütçe açıklarını kapatmada büyük rolü olan turizm gelirlerini artırmak amaçlı tanıtma ve pazarlama faaliyetleri daha da yoğunlaşacaktır.  

Bütün bu gelişmeler  Akdeniz çanağında var olan  rekabet ortamının önümüzdeki günlerde daha da yoğunlaşacağını bizlere haber vermektedir. 
 
 
 

  

Bu Makale 01.03.2010 - 17:23:15 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.