AH BU YATLAR OLMASA DENİZLERİMİZ PIRIL, PIRIL OLACAK-2

Tarih 13.08.2010. Deniz Temiz Derneği; Türmepa Yönetim Kurulu Başkanı, Sayın Tezcan M.Yaramancı, Marinalara gönderdiği bir yazıda neler diyor....



“...derneğimiz Çevre, Orman ve Milli Eğitim Bakanlıklarımız olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler ve üniversiteler ile yakın işbirliği içinde faaliyetlerini sürdürüyor.

“...........Ancak deniz temizliği ile en çok ilgili ve ilişkili olan özel tenezzüh teknesi sahiplerinin de bu alanda maddi ve manevi sorumluluğu olduğuna inanıyor ve bu sebeple kendilerini deniz kirliliği ile mücadelemize doğrudan ortak etmek istemekteyiz...
“Hedefimiz, özel tekne sahiplerinden, yıllık cüzi bir katkı payı almaktır.”
“..........................................

“Bu amaçla siz değerli marina yönetimlerinden, Turizm Bakanlığı’na 2011 yılı zam başvurunuzu yaparken , tekne sahiplerinden hizmet bedeli olarak alacağınız bağlama ücretlerine temiz denizler için verdiğimiz mücadeleye destek oluşturacak bu katkı payını eklemenizi rica ediyoruz. Bunun için önerimiz 14 metreye kadar olan teknelerden yıllık 25.- Euro ve 14 metre üzerindeki teknelerden yıllık 50.- Euro şeklindedir.

Bu şekilde marinalarda toplanacak fon, bilahare bağış makbuzu veya danışmanlık faturası karşılığı Derneğimize aktarılacaktır.”

15.000 yat varsayımı üzerinden kabaca bir hesapla yılda, 500.000 .-Euro

Emriniz olur Sayın Yaramancı...

Yalnız birkaç küçük sorum olacak onlara cevap verebilirseniz Emriniz olur...

1) Bu önerinizden Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Deniz Turizmi Daire Başkanlığı’nın haberi ve onayı var mı?

2) Bu konuda 1990 yılından beri faaliyette olan ve tüm marinaların üyesi bulunduğu eski adı ile Maryat yeni adı ile Deniz Turizmi Birliği başkanlığı ile sözlü ya da yazılı bir görüşmeniz oldu mu?

3) Türmepa Yönetim Kurulu veya Yüksek Danışma Kurulu’ nda marina müdürü olan kaç üye bulunmaktadır. Yüksek Danışma Kurulunuzun Muğla’da yaptığı toplantıya k Kültür ve Turizm Bakanlığı ile hangi marina müdürleri katılmıştır.

4) Kardeş kuruluşunuz HELMEPA veya INTERMEPA’nın (International Marine Environment Protection Association – Enternasyonal Deniz Çevre Koruma Dernekleri) bu şekilde bir eylem ve mavi kart uygulama girişimi var mı?

5) Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü ile birlikte sürdürdüğünüz Mavi kart uygulamasında kartla Türmepa tarafından satılacaktır. Doğrumu?

Sayın Yaramancı;

Sizde biliyorsunuz, bende biliyorum, ayrıca tüm bu soruların cevabı web sayfanızda var zaten..

Fakat kamu oyununda bilmesi gerekli... Biliyorsunuz ülkemizde Bilgi edinme hakkı ve BİLGİ EDİNME KANUNU var....

Bir tek konuda sizinle birlikteyim. Denizlerimi, şehirlerimizi, çevremizi, sokağımızı evimizin önünü temiz tutmak zorundayız... Hoş evimizin önünü temiz tutsak bunların hepsi kendiliğinden olur zaten... Çok bilmiş evet gerçekten çok bilmiş atalarımızda böyle diyor zaten.

Birde; 1983 lü yıllarda yürürlüğe giren 2634 sayılı Turizm Teşvik Yasası ve bugünkü adı ile Deniz Turizmi Yönetmeliği de bunu biliyor... Lütfedip açıp bir okusanız. 

Kamuoyu da bilsin... Tamam Deniz turizmi Yönetmeliğinden bazı örnek maddeler.

DENİZ TURİZMİ YÖNETMELİĞİ İKİNCİ BÖLÜM

Deniz Turizmi Tesislerinin Genel Nitelikleri ve Türleri

Alt yapı nitelikleri

MADDE 6 – Deniz turizmi tesislerinde aşağıda belirtilen alt yapı nitelikleri aranır:

e) Atık kabul lisans belgesi olmayan tesislerde, sintine suyu, slaç, atık yağ, çöp ve pis su gibi katı ve sıvı atıkların 2872 sayılı Çevre Kanunu ve ilgili yönetmeliklerine uygun şekilde bertarafı, hizmete uygun kapalı depolama ve arıtma tesisatı.
Üst yapı nitelikleri

MADDE 7 – (1) Deniz turizmi tesislerinde aşağıda belirtilen üst yapı nitelikleri aranır:

d) Kadın ve erkekler için yeterli sayıda duş ve tuvalet.

Yat limanları

MADDE 9 2) Kadın ve erkek yatçılar için bağlama kapasitesinin en az % 5’i kadar duş ve tuvalet.

Sayın Yaramancı; Bu kurallara uymayan yat limanları Denizcilik Müsteşarlığından İşletme İzni Kültür ve Turizm Bakanlığından Turizm İşletme Belgesi alamazlar. Bu belgeleri almak ise

2634 SAYILI TURİZM TEŞVİK KANUNU

Deniz turizmi tesisleri yatırım ve işletmeciliği

Madde 26 – (Değişik: 28/12/2006-5571/15 md.)

Gerçek ve tüzel kişiler, Denizcilik Müsteşarlığından işletme izni ve Bakanlıktan belge almak koşulu ile deniz turizmi tesisleri yatırım ve işletmeciliği yapabilirler.

Amerika’yı yeniden keşfetmeye uğraşmak yerine ekmeğini bu işten kazananlarla konuşmak her şeyi daha kolay çözecektir kanısındayım....

Saygılarımla...

Av. Artun Çağlayan

Not:
Deniz Turizmi Birliği
Emekli genel Sekreteri
Sadece konu hakkında ki 20 yıllık tecrübem adına bilmeyen ve tanımayan okurlar için bir not




Bu Makale 31.01.2011 - 11:41:41 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.