Rıza Ersoy

Zor durumdayız!

Zor durumdayız!
Çok ama çok zor bir haftayı şükürler olsun ki geride bıraktık. Pandemi felaketinin üzerine güney bölgelerimizdeki yangınlar bizleri ziyadesiyle üzdü.



Otellerimizin çok ama çok yakınına gelen yangınlar çok şükür söndürüldü. Her ne kadar çoğu işletmede fiziksel bir zarar olmadıysa da, maddi kayıplar ileride oluşacak gelirlerin kaybedilmesinden dolayı meydana geldi. Maalesef birçok misafirimiz, otelleri – haklı olarak- terketmek durumunda kaldılar. Ayrıca, gerçekten çok fazla rezervasyon iptali geldi. Bugünkü yazım, şu andan itibaren yapılacaklarla ve değerli işletmeci arkadaşlarımdan, büyüklerimden aldığım tavsiyeleri öneri olarak sunmaktan ibarettir:

1. 2019 yılında başladı sıkıntılar: Dalaman destinasyonuna en fazla misafir yollayan Thomas Cook isimli İngiliz şirketi battı. Bu Dalaman icin felaket bir senaryo idi ve maalesef gercekleşti. Yine 2. sırada olan TUI UK, bir çok otelcinin parasını ödemedi. Bir sonraki seneye ödeyeceğini duyurdu, ancak o da pandemiyi bahane ederek ödeme yapmadı. Bu zincirleme olarak, Marmaris oda fiyatlarının düşmesine ve Marmaris’teki şirketlerin nakit akışının bozulmaya başlamasına neden oldu. Maalesef, yabancı tur operatörleri ile yapılan sözleşmeler, İngiltere hukukuna bağlı olarak yapılıyor. Bu durum da bizim haklarımızı aramakta elimizi kolumuzu bağlıyor.

2. Turunç bölgesindeki değerli bir ağabeyim beni İngiltere pazarı ile ilgili uyardı. Şöyle ki: Bakınız, İngiltere pazarı özellikle Dalaman ve hatta Bodrum ve Antalya bölgesi için çok önemli. İngiltere pazarı, son tahlilde gene açılmadı. Oysa ki Hindistan dahi açıldı ki bizim kırmızı listede olmamızın sebebi olarak Turk Hava Yolları’nı Hindistanlı yolcular icin Türkiye üzerinden bir transit destinasyon olarak kullanılmasını göstermişlerdi. Şimdiki durumda Sayın UK Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, Türkiye’nin verilerini GISIAD denen Biyogüvenlik Merkezi’ne girmesi gerektiğini, ancak bunun yapılmadığını söylemişler. Belki de bizlerin değerli heyetleri bunları girmiştir ancak ortada böyle bir durum var. Geçen yazımda belirttim: Rusya’ya giden heyet lütfen İngiltere’ye de gitsin. Rusya’da bir şekilde başarılı olundu. Eminim diyalogla ve bazı kondisyonların öğrenilmesi suretiyle İngiltere pazarı da en kısa sürede açılacaktır. Başta Dalaman olmak üzere, Bodrum ve Antalya’nın da buna ihtiyacı var. Değerli Kültür ve Turizm Bakanlığından bunu bekliyoruz. Lütfen, tekraren arz ediyoruz.

3. İşletmeler zor durumda. Olayın 2 boyutu var: Doluluk ve borçların zamanında ödenmesi. Pandemi ve yangınlar işletmecilerin belini büktü. Tabii ki umudumuz, rezervasyonlar artmasıdır ancak şu anda işletme maliyetlerini kurtaracak bir yapı Ağustos ayında oluşmadı. İşletmelerin en karlı olacağı aydan bahsediyorum. İşletmelerin, bankalara ödeme yapması mümkün gözükmüyor. Bakınız geçen yazımda birkaç çözüm önerisi sunmuştum: Dünyada hiçbir ‘’düşük kar marjlı’’ iş yoktur ki, 2 sene iş yapamamaya dayansın. Varsa, malını mülkünü satar, iyi niyet gösterir, yoksa da Allah yardımcısı olsun. İkincisi: Devletimiz, banka borçlarını, bankalara da ‘’karşılık ayırma’’ zorunluluğu getirmeden ve 3. Gruba atmalarına imkan vermeden, yeni bir düzenleme ve yapılandırma yapma zorunluluğu getirmelidirler. Kabul etmek gerekir ki, neticede bankalar da ticari kuruluşlar ve BDDK tarafından çok sıkı denetime tabiler. Tekraren söylüyorum: BDDK, bankalar üzerindeki bu baskıyı hafifletmeli ki, bankalar iyi niyetli müşterilerine kredi yapılandırması yapabilsin. Bunların konuşulması lazım. STK’lar bunları konuşmalı. Biliyorum konuşuyorlar. Çok teşekkürler. Ancak kamuoyuna açık şekilde, kimseyi kırmadan konuşmak ve bunu sağlamak icap ediyor.

4. Yangın çıkan bölgeler afet bölgesi ilan edildi. Değerli devletimizden arzımız, bu bölgelere gerekli desteğin ivedilikle verilmesidir.

Kısacası, bankaların en az 1 sene öteleme yapmasını, İngiltere pazarında gerekli lobinin yapılmasını, BDDK kaidelerinin bu dönem için gevşetilmesini, TUI UK’e ödemelerini yapması hususunda gerekli konuşmaların yapılması ve kısacası gereğinin yapılmasını arz ederiz.

Bu arada mali ve SGK yükümlülüklerinin ertelenmesine teşekkür ederiz.

Saygılarımla,


Bu Makale 10.08.2021 - 11:19:01 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Hakkı demir 10.08.2021 - 09:47

    Bu kadar evham yapmaya gerek yok. Oteller gayet iyi kazanıyor. İyi kazanmasalar yerlilere yüksek fiyat çekerler mi? Kazanamayanlar çalışan emekçi kesim. Kodamanlar kazandıklarını adil paylaşsınlar önce. Otel sahiplerinden daha çok kdv alınmalı hatta.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.