Zamlar içkili mekanları vurdu, işler yüzde 70 düştü

Zamlar içkili mekanları vurdu, işler yüzde 70 düştü
İçkili mekanların artan maliyetlerle başa çıkamadığı belirtiliyor. Zamlar menüye minimum düzeyde yansıtılsa da, mevcut fiyatların vatandaşın alım gücünü çoktan aştığı ve işlerin yüzde 70 düştüğü ifade ediliyor.


Elektriğe, doğalgaza ve mezelere gelen zamlarla maliyetleri iyice yükselen içkili mekanlar son olarak alkollü içkilere gelen yüzde 47 zamla sarsıldı. İçkili mekanların, yüzde 70’e varan müşteri kaybı yaşadığı ifade ediliyor.

70’lik rakı 450 lira oldu

Cumhuriyet gazetesinden Ali Can Polat’ın haberine göre elektriğe yüzde 125, doğalgaza ve akaryakıta yüzde 100 zamlarla ödeme yapan mekânların en önemli sorunu artık 70 cl rakının 450 TL’ye, bir kadeh şarabın ise 45 TL’ye yükselmesi.

Esnaf zamlar nedeniyle fiyat belirleyemiyor

Dışarıda alkollü bir mekânda keyif yapmak da artık orta sınıf için imkânsıza yakın. Beyoğlu sokaklarında faaliyet gösteren mekânların çoğunluğunda birkaç masanın dolu olması da bunu gösteriyor. Esnaf, bu zamlarla fiyat belirleyemediklerini söylerken müşterinin alım gücünün aşıldığını ekliyor ve işlerin yüzde 70’e varan oranda düştüğünü söylüyor.

“Kaçak alkole yönlendirecek”

Covid-19 salgınında kapanmanın getirdiği darbeyi aşmak isterken bu zamlarla çok daha büyük bir felaketle karşılaştıklarını belirten işletme sahipleri, “Yaşam tarzına müdahale amacıyla yapılan zamlar, hem mekânları hem de müşterileri kaçak alkole yönlendirecek. Bu da bir halk sağlığı sorunu yaratacaktır” yorumunu yapıyor.

“Alkol orta sınıfın alım gücünü aştı”

Beyoğlu Esnaf Dayanışması Platformu Sözcüsü Düzgün Buluç, “Esnafın işleri yüzde 70 düştü. Alkol, artık orta sınıfın alım gücünü aştı. Resmi bir yasak uygulayamıyorlar ama absürt vergiler uygulayıp içebilen içsin diyorlar” diyor.

“İşçi çıkarmalar başlar”

Gelen zamların esnafı çok büyük çıkmaza soktuğunu söyleyen mekân işletmecisi Mazlum Poyaz da fiyat belirleyemedikleri için müşteri kaybı yaşadıklarını söylüyor. Peçete giderinin bile artık göze batacak tutarlara geldiğini ekleyen Poyraz, “Şimdilik biz yüzde 25 zam yaptık ama yetmiyor. 400 TL gelen su faturamız 750 TL geldi. Elektriği korkuyla bekliyoruz. Daha fazla da zam yapamıyoruz, müşterinin alım gücünü zaten aştık, işlerimiz düştü. Artık kimse fiyat sormadan sipariş veremiyor” diyor.

Buzdolaplarının fişini çeken işletme Muaf Beyoğlu. Mekân işletmecileri “Bunu hesaplayacak kadar düşürdüler. Çalışanların saatlerini düşürdük. Bu da yetmezse birçok mekânda işçi çıkarma başlayacak” diyor.

Beyoğlu’na öğrencilik yıllarından beri geldiğini söyleyen müşteri Hakan Ogan ise “Öğrenciyken gidebildiğim mekânlara şimdi gidemiyorum. Çalışmaya başlayınca daha rahat yaşarım diyordum. Ama gittikçe daha da masraf kısarak hayatta kalmaya çalışıyorum” diye konuşuyor.



Bu Haber 14.01.2022 - 09:51:50 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.