Yüzlerce Türk vatandaşı aylardır İngiltere'de mahsur

Yüzlerce Türk vatandaşı aylardır İngiltere'de mahsur

Eğitim, gezi veya Ankara Anlaşmasıyla İngiltere'ye gitmiş ancak Covid-19 salgını nedeniyle Türkiye'ye dönemediği için bu ülkede mahsur kalmış yüzlerce Türk vatandşının bulunduğu belirtiliyor.


İngiltere'de mahsur kalmış yüzlece Türk vatandaşı olduğu belirtiliyor. Eğitim, gezi veya Ankara Anlaşması çerçevesinde bu ülkeye giden ancak Covid-19 salgını nedeniyle sınırların kapatılmasından dolayı Türkiye'ye dönmeyen Türk vatandaşlarının zor durumda olduğu kaydedildi.

2.5 aydır mahsurlar

Bu kişilerden birçoğunun, eğitim kurumların veya çalıştığı iş yerlerinin kapalı olmasından dolayı 2.5 aydır büyük mağduriyet yaşadığı ve yaşanan mağduriyetin her geçen gün arttığı ifade edildi. Daha önce yapılan kurtarma uçuşlarında yer bulamayıp vatana dönemeyen mağdur olan Türk vatandaşlarının, mevcut uçuş yasağından ötürü bulundukları yerde mağdur olduğu, Türk ve yerel toplum kuruluşlarından aldığı yardımlarla hayatına devam edebildiği öğrenildi.

Valizleri hazır bekliyorlar

İngiltere'de mahsur kalan Türklerin isimlerini Türkiye'nin Londra Konsolosluğu'na yazdırdığını ve valizleri hazır bir şekilde beklediğini açıklayan İngiltere Türk Seyahat Acentaları Birliği (Britannia Turkish Travel Agencies Association), birçok Türk vatandaşının Türk ve KKTC acentelerine başvurarak ülkelerine dönmek istediklerine ve hatta özel uçuş yapılmasına dönük baskı yaptığına dikkat çekti.

Türkiye izin vermedi

Türk acentelerin özel bir hava yolu şirketi ile anlaşarak mahsur kalan Türk vatandaşlarını Türkiye'ye getirmek istediği ancak Türk makamlarının izin gereken vermediği belirtilen açıklamda, Türk ve KKTC'li acentelerin mahsur kalanları ülkelerine göndermek için birlikte çaba gösterdiğine dikkat çekildi. Açıklamada, ''Riskleri üzerine alarak, korona ve hijyen kuralları dahilinde ve hatta gerekirse İngiltere’den uçuş öncesi Covid-19 testi yapılarak bu vatandaşlarımızı Anavatanlarına geri götürmek için resmi kurumlar ile görüşmelere devam ediyoruz. Bilet ve paket satışını tüm acenteler yapabilmekte ancak özellikle krizlerde hiçbir zaman Türkiye’yi yalnız bırakmayan Türk ve Kuzey Kıbrıslı acenteler yine sorumluluk alarak bu operasyonlarda görev almayı istemektedir.'' denildi.

Türkiye'den destek istediler

İngiltere'de bulunan Türk acentelerin korunması gerektiği ifade edilen açıklamada, mağdur kalanların uçuşunun yapılabilmesi için Türkiye'den destek talebinde bulunuldu. Açıklamanın devamında şu ifadelere. yer verildi:

Mevcut olan kriz döneminde bile canla başla Türkiye'ye paket tur ve bilet satmak için büyük çabalar sarf eden bu acenteler Türk turizminin birer tanıtım ofisleri gibi faaliyet gösteriyor.

İngiltere'deki Türk acenteleri yalnız bırakılmamalı

Bu acenteler en kötü günlerde bile bu Türkiye'ye paket tur satışları gerçekleştirmiştir. Bu acenteler gönüllü Türk elçileri gibi yıllardır çalışmaktadırlar. Bakanlık bu acentelere destek vermeli ve ortak projeler üretmeli, bu projelere THY, Corendon, SunExpress, Pegasus uçak şirketlerini de katarak ortak payede buluşmalarını sağlamalıdır. Turizm sektöründe önemli başarılara imza atan İngiltere'deki Türk acenteler bu süreçte yalnız bırakılmamalıdır.

İngiltere'de şu an mecburi misafir olan Türk vatandaşlarımıza nefes aldırma zamanı. Olağanüstü dönemlerden geçtiğimiz şu günlerde insanlarımızın her zamankinden daha fazla morale, anlayışa ve nefes almaya ihtiyacı var.



Bu Haber 23.05.2020 - 17:23:16 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • mahsur yolcu 28.05.2020 - 12:27

    yaptiklari tek şey show. ordan burdan ambulans ucakla sozde vatandasini dusunen ulke showu. yaziklar olsun tek diyecegim bu. o konsolosluk ne ise yarar cok merak ediyorum. suriyeliler kadar degerimiz yokmus

  • Hüseyin Ayan 25.05.2020 - 03:57

    Kızım da orada (Londra ) mahsur kaldı.Aklımız fikrimiz onda.Bir yardım eden varsa çok seviniriz

  • Cumaışık 25.05.2020 - 03:30

    Bende neumutla geldiğim buülkede mahsur kaldım ve hala rezil bir hayat içindeyim defalarca mesaj yazdığım halde yardım eden yok şuan parklarda yatıyorum hem suçlu gibi köşe bucak görünmeden kalıyorum defalarca konsolosluk tan yardım istedim hadi götürüyorsunuz ona göre Bi acil plan yok enazından kalacak yer verseler onada razı olacağız yazık koskoca ülkenin ruhuna yakışırmı vatandaşını ortada bırakmak elbet birgün deneriz ama maddi manevi bu kötü ortamda vürüsün enüst yaşandığı ülkede bizi böyle savunmasız bırakıldığı için ölmesesem mahkemeye taşıyacam

  • Seda Kut 25.05.2020 - 10:46

    Show taparak İsveçten özel uçakla hasta getirmek yerine, İngiltere’deki zor durumda olan vatandaşlarımıza acilen yardım edilmesi çok daha doğru olurdu

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.