Yunanistan konaklama vergisini kaldırıyor, işte yerine gelen vergi

Yunanistan konaklama vergisini kaldırıyor, işte yerine gelen vergi
Yunanistan yeni bir vergi reformu yapmaya hazırlanıyor. Reformun konaklama sektörünü ilgilendiren bölümleri de var.

Turizm Güncel - Dış Haberler

Akdeniz çanağının önde gelen turizm ülkelerinden Yunanistan yeni bir vergi reformu yapmaya hazırlanıyor. Yunanistan Ekonomi ve Maliye Bakanı Kostis Hatzidakis'in hazırladığı reform taslağı, 27 Kasım tarihine kadar kamuoyunun tartışmasın açıldı. Söz konusu reform bir yandan vergi kaçakçılığını önlemeyi, bir yandan adil bir vergilendirme sistemi getirmeyi ve bir yandan da sosyal politikaların güçlendirilmesi için ihtiyaç duyulan gerekli kaynağın yaratılmasını hedefliyor. Reform paketinde ayrıca, günübirlik evlerle ilgili de yasal alt yapı oluşturuluyor.

Konaklama vergisi ‘İklim Krizine Dayanaklılık Vergisi'ne dönüşecek

Reform paketinde mevcut konaklama vergisinin kaldırılarak yerine otellere ve Airbnb üzerinden turizm amaçlı pazarlanan evlere 'iklim krizine dayanaklılık vergisi' getirilmesi hedefleniyor. 

Buna göre, bir veya daha fazla turistik tesis işletenler mart-ekim arasındaki dönemde oda başına günlük 1,5 euro ile 10 euro arasında 'iklim krizine dayanaklılık vergisi' ödeyecek. ödenecek tutar tesisin niteliğine göre değişiklik gösterecek. Aynı tesislerin kasım-şubat arasındaki dönemde ödeneyecekleri vergi ise 0,5 euro ile 4 euro arasında değişecek.

Günübirlik ev kiralamaları da yasal alt yapıya kavuşuyor

Üç veya daha fazla turizm amaçlı kısa dönem ev kiralayanların şirketleşmesi, mali hesapları tutması ve KDV ve diğer vergileri ödemesi gerekecek. 

Turizm amaçlı kısa dönem kiralama yapan ancak yukarıda belirtilen şartları yerine getirmeyenler, 5 bin eurodan az olmamak üzere, bir önceki yılın brüt gelirinin yüzde 50'sini ceza olarak ödeyecek. Bunu ikinci tekrarlayanların ödeyeceği ceza iki katına çıkacak.  

Alt kiralama olarak tanımlanan 'kısa süreli kiralamalar' 60 günü geçemeyecek. Dijital platformlarda pazarlanan bu evlerde konaklama ve temizlik dışında herhangi bir hizmet verilemeyecek. 

Bakanlık, kısa dönem kiralama faaliyetlerini tanımlamak için yeni bir faaliyet kodu oluşturacak.

Kurallara uymayanlara ağır cezalar geliyor

Düzenleme kısa turizm amaçlı kısa dönem kiralama yapılan evlerle ilgili cezaları da içeriyor. Buna göre, konaklayan misafirin bilgilerini ilgili birimlere geç gönderenler misafir başına 100 euro, göndermeyenler ise misafir başına 300 euro ceza ödeyecek. 

Vergi kurallarına uyulmaması durumunda müşteri başına 1.000 euro, denetim sırasında görevliyle iş birliği yapmayanlara müşteri başına 2.500 euro ve denetim sırasında kurallara uymayanlara müşteri başına 5.000 euro para cezası verilecek. Söz konusu cezalar denetim başına 500 bin euroya kadar çıkabilecek. 


Bu Haber 16.11.2023 - 08:15:55 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.