Yunan Adaları’na kapıda vize Nisan ayına kaldı

Yunan Adaları’na kapıda vize Nisan ayına kaldı

Yunan Adaları’na kapıda vize resmi anlamda 1 Mart’tan itibaren başladı ama uygulanışı nisan ayına kaldı.


Yunan Adaları’nda tatil için kolaylık sağlayan kapıda vize uygulamasının 1 Mart'tan itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyordu. Ancak Yunan Adaları’na kapıda vize uygulaması henüz uygulanmaya başlamadı.

Gazete Duvar’dan Ceren Deniz’in haberine göre, Yunanistan Konsolosluğu ile acenteler arasındaki birçok engel aşılmadı. Turizmcilerden alınan bilgiye göre uygulama için hâlâ ne fiyat belli ne tarih ne de koşullar. Şu anda çözüm için konsoloslukla diplomasi yürüten acenteler muhatap bulamıyor.

İzmir’de konsolosluk ile görüşme

Bu konuda belirsizlik sürerken, İzmir’de Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) İzmir Bölge Temsil Kurulu ile Yunanistan Konsolosluğu ile arasında bir toplantı yapıldı. Toplantıda, kapıda vize uygulamasının başlaması için, acentelerin yetkilendirilip onlar aracılığı ile başvuruların başlatılması istendi.

TÜRSAB İzmir BTK Başkanı Kıvanç Meriç, turizm sektöründen temsilcilerle birlikte Yunanistan Konsolosluğu yetkilileriyle yaptığı görüşmede belirsizliklerin ortadan kaldırılıp, giriş çıkışların başlamasını talep etti. Başlangıç için tahmini tarih olarak nisan ayı belirlendi. Adalarda kapıda vize uygulaması 12 aya yayılacak.

Yunanistan Konsolosluğundan açıklama

İnternette dolaşan, 1 Mart’tan itibaren 60 euro vize ücretiyle giriş gibi detayların doğru olmadığını aktaran Yunanistan Konsolosluğu, bu detayların ve uygulamanın başlangıç tarihinin henüz netleşmediğini belirtti.

“Geri adımın sebebi yüksek fiyat”

Konsolosluk tarafından prosedürler için tek yetkili acente olarak Kosmos Travel görevlendirildi. Konsolosluk adına vize aracısı olacak Kosmos başvuruları alırken, henüz alt acenteler belirlenmedi. Tek yetkili acente uygulamasının Türkiye’deki acenteler tarafından Yunan Adaları’na gidecek tatilciye uygulanan yüksek fiyat politikasından kaynaklandığını söyleyen Seyahat Acentaları Yöneticileri Derneği (SAYD) Başkanı Mehmet Gem, “Acenteler kapıda vize programını 200 - 250 euro civarında fiyatlandırınca şikayetler başlamış. Konsolosluk da tüm tatilcilerin başvurularını münferit olarak almaya karar vermiş. Yani vize başvurusu sırasında konsolosluktan içeri acenteci değil tatilci girecek. Başvuru yapan herkes dosyasını alıp konsolosluğa bizzat kendi girecek. İlk olarak İzmir’deki Yunanistan Konsolosluğu tarafından uygulanan kararın İstanbul ve Ankara’da da emsal olup uygulanması bekleniyor" dedi.

“Sorunlar aşılırsa Yunan Adaları’nda kısmen dolaşım serbestliği olacak”

Gem, kapıda vizenin yürürlüğe girmesi halinde denizin her iki yakasında da memnuniyetle karşılanacağını söyledi. Gem, “Yunan Adaları’nda tatil isteyen bir turist, bir bölge seçecek ve vizede belirlenen gün kadar kalabilecek. Türkiye’den adalara giden turist, fazla para harcayan bir grup olduğu için Yunan esnaf bu konuda talepkar. Kapıda vizenin uygulanmasını istiyor. Türkiye cephesinde de tatilciler kararın uygulanmasını istiyor. Çünkü balığın, mezenin en iyisini Türkiye’de olduğundan çok daha ucuza yiyebiliyor. Bizim tatil bölgelerimizde bir meyhaneden 6-7 bin liradan aşağı hesap ödemeden kalkılamıyorken, Yunan Adaları’nda 120-130 euro civarında hesap ödeniyor. Bu yüzden yerli turist Yunan Adaları’nı tercih ediyor. Yunanistan Konsolosluğu ile sorunlar ve vize engelleri aşılırsa yerli tatilcimizin Yunan Adaları’nda da kısmen dolaşım serbestliği olacak” ifadelerini kullandı.



Bu Haber 09.03.2024 - 10:44:34 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.