Yıldıray Karaer: Artık bıçak kemiğe dayandı

Yıldıray Karaer: Artık bıçak kemiğe dayandı
Corendon Turizm Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Karaer, korona salgınının sektöre etkileri ve 2021 sezonuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

2020 yılının temmuz ayında turizme başlangıç yapıldığını ve turist trafiğinin ekİm sonuna kadar sürdüğünü belirten Corendon Turizm Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Karaer, kısa süreyle sınırlı kalan bu hareketin yıl sonu raporlarına yansıyan sonuçların randımanlı olmadığını kaydetti. Karaer, ‘’Hem Türkiye’de hem de Avrupa’da rakamlar istediğimiz seviyelere ulaşmadı, turist hareketliliği düşük yoğunlukta oldu. Pandeminin gerektirdiği Kovid-19 testi, karantina gibi kurallar trafiği azaltıcı etki yaptı” dedi.

‘’Nisan ayına kadar uçakları yere indirdik’’

Hürriyet’ten Ceren Karadeniz’e konuşan Yıldıray Karaer, kısıtlamalar devam ettiği için uçaklarının kasım-nisan arasındaki dönemde yerde olacağını açıkladı. Karaer, ‘’Uçuşlarımızı (kasım-nisan arası) iptal ettik. Tüm Avrupa, sınırlarını kapatarak içine kapanmış durumda. Şu anda Türkiye’de de gelen turiste test uygulama zorunluluğu ve yurt içinde uygulanan sokağa çıkma yasakları var. Her şey durmuş vaziyette. İşletmeler borçlarını yapılandırma ile öteliyor.” şeklinde konuştu.

‘’Artık bıçak kemiğe dayandı’’

Aşının bulunmasının ve yayılmasının memnun edici olduğunu söyleyen Karaer, ‘’Aşı çıkması ve aşılanmanın başlamasının pozitif etkileri oldu. Ama bu olumlu süreç başlamışken koronavirüsün 3’üncü dalgasının geleceğine yönelik konuşmalar da hala akıllarda soru işareti oluşturuyor. Artık bıçak kemiğe dayandı. Acentacılardan tur operatörlerine hava yolu şirketlerinden otel işletmecilerine kadar turizm sektöründeki herkesin sabırsızlığa kapıldığı bir noktaya geldik. İnsanlar da evde kapalı kalmaktan, seyahat edememekten sıkıldı. Herkes gibi turizm sektörü de bu duruma katlanıyor.” diye konuştu.

‘’2019’un yüzde 70’ine ulaşırsak başarı olur’’

Aşının bir nebze de olsa rezervasyonları hareketlendirdiğini belirten Yıldıray Karaer, 2021 öngörülerini şöyle açıkladı:

“Aşının genele yayılması ve seyahat edecek nüfus grubunun aşılanması temmuza kadar sürecek. Temmuzdan itibaren bütün destinasyonlarda turizm hareketi canlanacaktır. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) ve diğer uluslararası kuruluşların tahminlerine göre, bu yıl kayda değer bir hareketlilik yaşanacak. 2021 senesinde, iyi bir yıl olan 2019’un yüzde 70 seviyelerini yakalamış oluruz. 2019 rekor yılıydı, bu yıl onun yüzde 70’ine ulaşırsak pandemi sonrası iyi bir başarı olur.”

‘’Zararın telafisi 3-4 yıl sürer’’

Salgının sona ermesiyle birlikte uygulanması gereken hareket planını anlatan Karaer, “Salgın kontrol altına alındığı zaman bu süreçte yaşadıklarımızın unutulmaması lazım. Bir yıllık krizin getirdiği zararları, biriken borçları, hareket başlar başlamaz sektör üyelerinin birkaç ay içinde telafi edebileceğini düşünmek hata olur. Hareket başladıktan sonra 6 ay boyunca ne bankalar kredilerin ödenmesini beklemeli, ne de piyasada borçların hemen kapatılacağı düşünülmeli. Biriken tortunun üstümüzden kalkması için iyileşme adımlarının uzun zamana yayılması gerekiyor. Zararın 3-4 senelik bir planlamayla telafi edilip geriye dönüşünü beklemek gerekiyor” diye konuştu.



Bu Haber 05.01.2021 - 08:57:22 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.