Yerli turist için doğa ve kültür turları da zorlaşıyor

Yerli turist için doğa ve kültür turları da zorlaşıyor

Otellerin ve otobüslerin fiyatlarındaki büyük artış nedeniyle Türkiye içindeki doğa ve kültür turları da zor günler yaşıyor.


TurizmGüncel

Türk Lirası’nın dolar ve euro karşısında büyük değer kaybetmesi nedeniyle yurt dışı turlarından, yurt dışından Türkiye tatili talebinin artmasıyla birlikte de resort bölgelerden elini eteğini çekmek zorunda klan yerli turist, tek alternatifi olan Türkiye içi doğa ve kültür turlarını satın almakta da zorlanıyor.

''Otel fiyatları yüzde 30-100 arttı''

İç pazarda faaliyet gösteren seyahat acentelerinin TurizmGüncel’e aktardığı bilgiye göre, acenteler iç pazarda ne otel ne de otobüs bulabiliyor. Gerekçesi ise fiyatlardaki büyük artış. Acentelerin belirttiğine göre, doğa ve kültür turu yapılan destinasyonlardaki otel fiyatları bu yıl yüzde 30-100 oranlarda artarken, benzer bir durum otobüsler için de yaşanıyor.

''Bu artışları fiyatlara yansıtırsak tur satamayız''

Otellerin iç turizm acentelerine euro ile fiyat verdiğini belirten bir acente sahibi, ‘’Önce, ‘boş odamız yok ama siz yine de mail atın’ diyorlar. Mailinize geçen yıla kıyasla kimi tesislerde yüzde 100’e varan fiyat artışları ile yanıt veriyorlar. Bir süre sonra ise bir indirimle tekrar mail atıyorlar. Otobüs ve otel fiyatlarındaki yüksek artışları turlarımıza yansıttığımızda ise satma şansımız yok’’ dedi.

''Kapadokya yerli turiste neredeyse kapandı''

Bir başka acenteci ise, iç pazarda otel ve otobüs fiyatlarının ortalama yüzde 40 civarında arttığını, rehber ücretlerinin de yüzde 23 yükseldiğini belirtti. Yerli turistin GAP turlarındaki fiyatları belli oranda göğüsleyebildiğini kaydeden acenteci, ancak Kapadokya’daki yüzde 100’e varan artışları göğüsleyemediğini ve bu nedenle Kapadokya’da iç turizmin bitme noktasına geldiğini söyledi.

''Otobüsler ve rehberler yerli acentelerle çalışmak istemiyor''

Yaşanan otobüs ve rehber sıkıntısının da dış talepteki artışla ilgili olduğunu belirten acenteci, ‘’Incoming tura çıkan otobüs şoförleri, ordan bahşiş elde edebildiği içn otobüs sahipleri de şoföre para ödemiyor. Yani şoförü ücretsiz çalıştırmış oluyor. Bu nedenle otobüslerini yerli acentelere değil yabancı grupları getiren acentelere veriyorlar. Rehberler ise 100 TL’ye Çinli grupları gezdiriyorlar ancak 750 TL’ye yerli grupları gezdirmiyorlar.’’ ifadelerini kullandı.



Bu Haber 21.05.2019 - 16:37:03 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.