Yeni TÜRSAB yasasında seyahat acente belgesi kaç para olacak? 

Yeni TÜRSAB yasasında seyahat acente belgesi kaç para olacak? 
Kültür ve Turizm Bakanlığının hazırladığı 1618 yasayla ilgili yeni çalışmada seyahat acente belgesinin 175 bin lira olarak öngörüldüğü bildirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının hazırladığı yeni yasa taslağında seyahat acentelerinin ihtisas alanlarına göre tur operatörleri, sağlık turizmi, hac ve umre, uçak bileti satıcıları adı altına farklı birlikler kurulabileceği belirtiliyor. 

Milliyet gazetesinden Aslıhan Altay Karataş’ın haberine göre, farklı ihtisas alanlarında birlikler kurulabilmesi için o alanda faaliyet gösteren en az 1000 seyahat acentesinin üye olması gerekiyor.

Belge ücreti 175 bin lira olacak

Taslağa göre TÜRSAB’ın gelirleri  üye olacaklardan alınacak kayıt ücreti, yıllık aidat, verilecek hizmet karşılığında elde edilecek bedeller ile diğer gelirlerden oluşacak. İşletme belgesi alacaklar için birliğe kayıt ücreti 175 bin lira yatırılacak. İşletme belgesi olmadan seyahat acenteliği faaliyeti yapanlara 6 aya kadar hapis ile 1000 günden 5000 güne kadar adli para cezası verilecek. Acente Birlikleri, dernek, vakıf, şirket, iktisadi ve ticari işletme kuramayacak, bunlara ortak veya üye olamayacak.

Yetki bakanlığa devrediliyor

Taslakta ayrıca TÜRSAB’ın acente kurma sürecindeki başvuru belgesi verme yetkisi bakanlığa devrediliyor. Yani seyahat acentesinin işletme belge başvuruları, başvuruların incelenmesi ve işyeri denetimi, işletme belgesinin düzenlenmesi, seyahat acentelerinin birliğe üyelik süreçleri ile sicil bilgilerinin tutulması şeklindeki işlemler bakanlığın sorumluluğunda olacak.

Yeni düzenlemeyle satışı yapılan ürünün ayıbı halinde, ürün sahibi ve seyahat acentesinin sorumluluğu belirlenecek


Bu Haber 16.01.2024 - 07:54:25 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Tek adamlık

    Onur 17.02.2024 - 10:12

    Sayın Turizm bakanımız Otelcilere baz alarak hep yeni yasalar çıkartmakta. Bir tane turizm seyahat acentaların lehine kanun yok. Bir dönem hotellere transfer izni getiren yasa çıkartmak istedi olmadı şimdide akla dahi izah olmayan parçalama peşindesiniz. Tursab başkanı sizin yandaşınız değil diye koskoca birliği yoketmeyi amaçlıyorsunuz.

  • Sıkıntı Büyük

    Taha Dilek 04.02.2024 - 04:43

    Yorumladığımız kadarıyla Ortadoğu turizm acentelerine bağlı birçok şoförle ilgili problemler var. Acentelerde probleme dahil. Vergi kaçıran acentelerin olduğunu görüyoruz. Turistten günlük 200 dolara kadar alan şahıslar bunun vergisini bu fiyat üzerinden ödemiyor ve devlet bunun farkında. Ayrıca vito ile kaçak olarak turist gezdiren çok kişi var ve birçoğu dil bilmiyor. Özellikle İstanbul’da yapılan denetimlerle bu durumun önüne geçilemeyeceği anlaşıldı. Tarihi bir mekanda müşterisine Arapçayla ülke tarihiyle alakalı yanlış bilgi verenler varmış. Bu durum büyüklerin kulağına gitti. Yani operasyon gelecek bunlara. Çünkü konunun güzellik salonuyla kara para aklama kadar ciddi olduğu konuşuluyor.

  • Destekliyorum

    Hikmet ışık 20.01.2024 - 07:18

    Turizm derneği başkanı yüzde 70 bizin taslak dediği yasa işlerine gelmeyen maddeler olunca tu kaka yapılıyor.siz degilmiydinjz hac umre ayrı bir iş transfer ayrı bir diye dediğiniz yapılıyor tur operetorlugu ayrılıyor 350 bin uzerinde hicbirsey yapmadan elde ettiğiniz giris icreti 17 bin üstünde yıllık aidat plaka ucreti nereye gidiyor bu paralar 175 bin devletin belirlediği söylenen giris ücretinin 2 kati talep ediyorsunuz .bizler firmalar arasi nasıl rekabet ediyorsak sizlerde rekabete açık olun dernekler birlikler çoğalsın tekel zihniyeti hiçbir zaman kazandırmaz kaliteyi artırmaz .rekabet her zaman halka yarar ve kalite artar

  • YAZIK

    İ.O 18.01.2024 - 11:43

    Yazık

  • Ben yaptım oldu

    Mustafa fidan 17.01.2024 - 11:09

    ülkenin her yerine sıçramış olan ben yaptım oldu takdigi ile yönetilmesi bir devletin kurumlarının bu şekilde basitçe harap edilmesi 200.000’e yakın maaş alan adamların eli kaldırmasıyla hiçbir konuda bilgisi olmadan inat uğruna yazılmış bir madde olduğu açık ortada aklı sıra turizim Bakanı firuz bey ezmek istiyor ama çılgınca ne yaptığını bilmeden hareket ediyor böl parçala diye taktığı yap .daha da küçülten karşısında söz hakkını elinden alacak seçim de istediğini alamayan bakan TÜRSAB‘un başına gelecek kişiyi değiştiremiyor bu şekilde Öcal almak istiyor başka bir açıklaması yok

  • Seyahat Acentası

    E. K 16.01.2024 - 08:23

    Ey Turizm bakanı böyle bir teklif yapamazsın 12 bin tane acenta aileleri ve çalışanları ile birlikte belki 100 150 bin insanın zaten düşük olan acenta fiyatını dahada düşürerek bir şekilde işiyle ekmeğiyle oynıyamazsın, Reis e fazla güvenme onun senin bu haksız teklifinden haberi yoktur ve senin işinede son verir turizm bakanlığı senin babanın çiftliği değil.

  • Ramazan Yıldız 16.01.2024 - 06:39

    Bu nasıl bir saçmalık yani biz bu zamana kadar Ödediğimiz bunca parayı Çöpe mi atmış oluyoruz o zaman Sayın Bakan bizim Ödediğimiz fazlaca alınan paraları bize geri ödesin

  • Adaletsizlik

    Süleyman kurtoğulları 16.01.2024 - 05:11

    Geçen sene Kasım ayında başvuru yaptığım tursab belgesi 101.000 lira iken başvuruma onay Ocak ayında verildi ve 250 bin lira civari bir ödeme yaptım bu sene 175 bin lira öngörülen rakam adaletsizliği gösterir.Eger o rakam onaylanacaksa bakanlık 2023 belge alan acentelerin ödediği fazla ücreti iade etsin.

  • Her şeyi Bilen Adam

    CENGİZ YILMAZ 16.01.2024 - 11:36

    Böyle saçma sapan, ipe sapa gelmez bir yasa çıkaramazlar. Şahsen kendi şirketim adına dava açarım. Tek adam ersoy her şeyi bilemez. Delegelere sormadan kafasına göre fiyat belirleyemez. Zamanında bu belgeye günün koşullarından yüksek bedel ödeyenleri de, yapacağı işle alakalı yeterlilik almış delegeleri de mağdur etmiş olur. Otelcilere Tursab delegelerinden daha fazla sormuştur Tursab yasasını. Büyük risk alıyor, çok çok büyük hayati risk alıyor. Tursab'ı parçalamaktan ve bilmediği işlere bulaşmasından Rabbim Seyahat Acentalarını korusun.

  • Katılmıyorum

    Handan Piriştine 16.01.2024 - 10:19

    Bakanlıkların el attığı her kurumun batma noktasına getirildigini 20 yıldir görüyoruz. Sn Turizm bakanı lütfen önce kardesinin 2016 da batırdigı şirketin yolculara ödemesi gereken paraları ödesin. Asla onaylamıyorum acenta sahibi olarak. Türsab özerktir , kimsenin babasının çiftliği değil

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.