Yeni havalimanında THY’nin işletme maliyetleri neden katlandı?

Yeni havalimanında THY’nin işletme maliyetleri neden katlandı?

Fransızlar ‘uçuş sürelerini kısaltacak’ diye Türkiye’ye sattığı ‘Merge Point’ kısalmak bir yana uçuş sürelerini 10-15 dakika uzattı. Bu nedenle fazladan yakıt tüketen THY’nin işletme maliyetleri katlandı.


Fransızların Türkiye’ye sattığı hava trafik sistemi Merge Point’le uçuş sayısının günde 3 bine çıkarılması hedeflenirken, sayının 1.200’de kaldığı belirtiliyor. Yeni sistem nedeniyle uçuş süresi 10-15 dakika uzayan THY’nin işletme maliyetlerinin katlandığı ifade edildi.

45 dakikalık İstanbul-Ankara uçuşu 1 saat 35 dakikaya çıktı

Sözcü gazetesinden Yusuf Demir’in haberine göre THY, Atatürk Havalimanı’nda ike 45 dakika süren Ankara uçuşlarının süresini 1 saat 35 dakikaya kadar çıkardı. Eskisinin iki katından daha fazla olan bu değişim, THY'nin internet sayfasında, uçuş bilgi ekranlarında ve biletlerde de açıkça görülüyor. İncelendiğinde sadece Ankara uçuşlarında değil, İstanbul Havalimanı bağlantılı tüm iniş ve kalkışlarda sürenin uzadığı görülüyor.

Sistem ilk defa bu boyutta bir hava sahasında ve havalimanında kullanılıyor

Gecikmenin yeni havalimanının konum ve fiziki şartlarından kaynaklanan sıkıntıların yanında Fransızlardan büyük hayallerle satın alınan yeni “Merge Point” (Birleştirme Noktası) adlı hava trafik kontrol sisteminden kaynaklandığı ortaya çıktı. Dünyada çoğu Asya ve Afrika'da iki tanesi ise Seul ve Norveç'te bulunan küçük havaalanlarında denenen sistem ilk defa bu boyutta bir hava sahası ve 3 havalimanında (İstanbul, Atatürk ve Sabiha Gökçen) birden uygulanmaya başlandı.

3 bine çıkması hedeflenen uçuş sayısı 1.200’lede kaldı

İlk aşamada günde 2 binlere, daha sonra 3 bine çıkması hedeflenen uçak trafiği bin 200'lerde kalınca İstanbul Havalimanı'nda sistemden istenen verim alınamadı. Konuyla ilgili bilgi veren havacılık uzmanları, havada ve yerde gecikmelerin önüne geçmek, uçuş emniyetini tesis etmek hedefiyle alınan sistemin, uygulamada tam tersi sonuçlara neden olduğunu kaydetti. İsmini paylaşmak istemeyen bir uzman, “Yeni sistem teorik olarak doğru bir sistem ama Türkiye'ye uymadı. Özellikle İstanbul Havalimanı'nda uçuş sürelerinin kısalmadığı çok net bir şekilde ortadadır” dedi.

Erdağı: Bizi kobay olarak seçtiler

Sivil Havacılık Eski Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı ise “Böyle bir sistem alındıysa uçuş süresinin kısalması, uçuş güvenliğinin artması ve trafiğin artması beklenir. Böyle bir şey yok. O zaman bu kadar para neden harcandı. Her gün başta THY olmak üzere tüm havayolu şirketleri zarar ediyor. Bu Eurocontrol'ün pazarladığı bir proje. Bizi de kobay seçtiler. Anlaşıldı ki bize uygun değil. Ama maAlesef geri dönüşü yok” diye konuştu.

En ağır fatura THY'ye

Uçuş süresindeki uzama, Türkiye hava sahasını yüzde 65 oranında kullanan ve İstanbul Havalimanı'nı üs olarak kullanan Türk Hava Yolları'nı etkiliyor. En kısa uçuşlarda bile 10-15 dakika geciken, bu nedenle daha çok yakıt tüketen, dolayısıyla tüm işletme maliyetleri katlanan THY sistemin en ağır mağduru durumunda. Zararın aşağı çekilmesi için çözüm bulmaya çalışan THY'nin, özellikle kalkışlarda sistemi kısmen esneterek, daha kısa bir rota çizilmesi için DHMİ ile temasta olduğu gelen duyumlar arasında.



Bu Haber 20.11.2019 - 10:52:07 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Bayatli nezahat 16.09.2020 - 01:37

    Iyi gunler, ben interneten bilet aldim ama kartimîn tarihi bitti ucus iptal oldugu icin iade istedim ama téléfondaki kadin bana iadeyi yapamam dedi cunku kartinizin tarihi gecti diiye ne yapmam lazim ? Ucusum hazirandaydi lutfen artik iadeyi yapin

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.