YDA Dalaman müdürü ‘verimsiz’ arazilerin turizme açılmasını istedi

YDA Dalaman müdürü ‘verimsiz’ arazilerin turizme açılmasını istedi

Dalaman Havalimanı Genel Müdürü Cengiz Ayaz, havalimanına gelen turist sayısında yüzde 32 oranında arttığını açıkladı. Bölgenin şahlanması için bölgede nitelikli yeni yatırımların elzem hale geldiğini kaydeden Ayaz, bakanlıktan turizm yatırımları için destek istedi.

 


YDA Dalaman Havalimanı Genel Müdürü Cengiz Ayaz, "Bölgemize Havayolu ile gelen Turist sayısında yüzde 32 oranında artış sağlanmıştır, artan talebin karşılanması ve ivmenin devam edip bölge turizminin şahlanması için yeni yatırımlar ve nitelikli yatak arzı elzem hale gelmiştir. Bu artışı tüm paydaşlarımızla paylaşmaktan memnuniyet duyuyor, Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’dan Turizm Yatırımları için destek talep ediyoruz” dedi.

Genel Müdür  Ayaz, Kaş’ tan Datça’ ya kadar olan ve Fethiye, Marmaris, Dalyan gibi dünyaca ünlü destinasyonlara ulaşım sağlayan Dalaman Havalimanında, dış hat yolcularda geçen yıla göre yüzde otuz iki oranında artış yakaladıklarını açıklayarak, şunları söyledi:

DALAMAN İLK 4’E GİRDİ

“Ayrıca Anker Report’un yayınlamış olduğu rapora göre, 30 Avrupa şehrindeki  tatil bölgelerinin arasında geçen yılın Temmuz ayı ile 2018 in Temmuz ayında Dalaman Havalimanı yüzde 16’lık artış ile Avrupa da ilk 4 e girmiştir.

28 ülke ve 89 havalimanından direkt uçuşlar gerçekleşen havalimanımızda ve dolayısıyla bölgemizde turist sayısı artışı aynı ivme ile devam edecektir.

Türkiye Avrupa ülkeleri arasında her geçen gün rağbet görmektedir. Kaliteli hizmet ve doğa güzelliği Türkiye’yi cazip hale getirmektedir. Ülkemiz turizm alanında şahlanma dönemini yaşamaktadır.  Bu yükselişin  devam edebilmesi için bölgemize yapılacak turizm yatırımları önemli hale gelmiştir.”

YATAK KAPASİTESİ

Kaş ve Datça’nın da dahil edilmesi durumunda Dalaman Havalimanının nüfuz ettiği bölgede yaklaşık 135 bin yatak kapasitesi olduğuna dikkat çeken Ayaz, açıklamasına şu sözlerle devam etti:

NİTELİKLİ TESİSLERİN SAYISI AZ

Maalesef nitelikli tesislerin sayısı çok az. Antalya’da yaklaşık 690 bin yatak arzı bulunmaktadır. Bölge yatak kapasitesini yüksek sezonda yüzde 85 oranında kullanıyoruz. Nüfuz bölgemizde bulunan bazı turistik ilçelerimizin yatak kapasitesini Bodrum ve Antalya Havalimanları ile de paylaşıyoruz. Bu durum da göz önüne alındığında, önümüzdeki yıllarda bölge olarak turizmde büyüme şansımız kalmadığı aşikârdır.

AMACIMIZ BODRUM VEYA ANTALYA’NIN YOLCUSUNU ALMAK DEĞİL

Sezonu uzatmak için tüm paydaşlarımızla çalışmalarımız devam etmektedir fakat bu durum yüksek sezon gerçeğini maalesef kısa ve orta vadede değiştirmeyecektir. Bu nedenle sezon uzatma çabaları ve yatırımlar eş zamanlı ilerlemek durumundadır. Bizlerin amacı Türkiyenin kazanması ve tüm turistik bölgelerimizin aynı oranda yükselmesi. YDA Dalaman Havalimanı olarak hedefimiz Bodrum veya Antalyanın yolcusunu almak değil. Amacımız  Avrupa ülkelerine giden tatilcileri Türkiye’ye çekmek ve bu paydan tüm bölgelerimizin faydalanmasını sağlamak. Bunun için de kıyı şeridimizin yatak kapasitelerini arttırmamız gerekmektedir.

Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’dan Turizm Yatırımları için destek talep ediyoruz. Bölgemizde çok fazla ÖÇK bölgesi bulunmakta, bu nedenle turizm yatırımı yapılamıyor. Tarıma elverişsiz arazilerin turizm yatırımlarına tahsis edilebilmesi için, sektörün içinden yetişmiş ve bu sorunlarımızı çok iyi anlayan Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ersoy’un ve Sayın Cumhurbaşkanımızın destekleri bizler için çok önemli.

TARIMA ELVERİŞSİZ ARAZİLERE 9 BİN 600 YSTSK YSPILABİLİR

Sadece Dalaman’da bulunan tarıma elverişsiz sahil kesiminin turizme açılması ile içinde golf alanları da bulunan toplam 9 bin 600 yatak kapasitesine sahip, havalimanına 15 dakika uzaklıkta bir destinasyona kavuşulacaktır.

160 MİLYON EURO DÖVİZ GELİRİ SAĞLANABİLİR

Böylece Dalaman hem turizme kazandırılacak, hem de yaklaşık 2.5 milyar TL değerinde yatırım alacaktır. Sadece bu yatırımlar ile yaklaşık sekiz bin kişilik ek istihdam yaratılabilir ve yıllık ek 160 milyon euro döviz geliri sağlanabilir.

Bu rakamlar sadece Dalaman’daki tarıma elverişsiz sahil kıyılarına yapılacak tesisler ile elde edilebilir. Bölgemizdeki diğer uygun alanların da tahsise açılması bu rakamları katlayacaktır. 2017 yılını toparlanma yılı olarak kabul edecek olursak, şahlanmaya başlayan turizm sektörünün ülke ekonomisine olacak katkılarının çok daha fazla olması beklenmektedir



Bu Haber 05.09.2018 - 11:30:35 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.