‘Yasa, şu anki haliyle her türlü suistimale açık’

‘Yasa, şu anki haliyle her türlü suistimale açık’

Seyahat Acenteleri Yöneticileri Derneği (SAYD), TBMM’ye sevk edilen Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı kanunun sektörün beklentilerinden uzak olduğunu ve sakıncalar barındırdığını belirtti.


Turizm sektörünün tanıtımların tek çatı altında yapılmasını bir yasa konusunda hemfikir olduğu belirtilen Başkan Hamit Kuk imzalı SAYD açıklamasında, ‘’Bugün gelinen noktada meclise sevk edilen yasa taslağı turizmcilerin beklentilerinden çok uzak kalmıştır.’’ denildi.

‘’Meclise sevk edilen mevcut yasa tasarısı şu anki haliyle her türlü suistimale açık halde olduğu ve bu şekli ile hedeflenen verimliliği ve başarıyı yakalamayacağı aşikârdır.’’ ifadeleri kullanılan açıklamada, Bugüne kadarki birçok örnekte olduğu gibi, siyasi parti ayırt etmeksizin, oluşumun hükümetin politikalarının gölgesinde kalacağı belirtildi.

SAYD’ın açıklamasının devamında şu noktaların altı çizildi:

Bugün meclise sevk edilen Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı yasa tasarısı yeniden düzenlenerek Sayıştay denetimine ve Kamu ihale Kanununa tabi olmalı ve hükümet politikalarından bağımsız bir ajansa dönüştürülmelidir. Turizm STK’ları ve bakanlık temsilcilerinden oluşan bir icra kuruluyla tamamen bağımsız bir ‘Turizm Tanıtma Ajansı’ kurgulanmalıdır.

Tam yetki ile iş yapan icra kurulunun alt komisyonları oluşturulmalıdır. Turizmin bölgesel temsilcilikleri, dijital pazarlama, sosyal medya ve benzeri paydaşlarla hem turizmin bölgesel gelişimine hem de turizm pazarlamasına katkı yapacak şekilde komisyonlar oluşturulmalıdır. Bu komisyonların oluşturacağı çalışmalar çerçevesinde icra kurulları kararlar alarak çalışmaları yürütmelidir.

Diğer yandan ,icra kurulları belirlediği politikalar çerçevesinde bütçeleri oluşturmalı ve buna göre kamu ve özel sektörden alacağı katkı paylarını planlamalıdır. İnisiyatif tamamen turizm sektörüne yön veren özel sektör temsilcileri ve turizm bakanlığı temsilcilerinin uhdesinde olmalıdır. Hükümet politikalarından etkilenmeyen ve sadece oluşturulan Türk turizm politikaları çerçevesinde çalışacak bir ajans olmalıdır.

Turizm Tanıtım Ajansı fikri ile yola çıkan Türk turizm sektörü temsilcilerinin hayal ettiği Ajans modeli budur. Bu model mutlak başarıyı sağlayacak ve Türk turizminin bugünkünden daha ileriye taşıyacak vizyona ulaşacaktır.

Aksi bir çalışma sistemi ile turizm sektörünün bir arpa boyu yol alamayacağı ve hatta sektörün kaynaklarının sektör dışında harcanacağı ve bu işten hiçbir fayda sağlanamayacağı geçmişteki uygulamalarda görülmüştür.

Umuyoruz ve inanıyoruz ki; Kültür ve Turizm Bakanlığının sektör paydaşlarına danışmadan hazırladığı ve çok ciddi eksiklikleri bulunan bu yasa taslağı, aklı selim ve vicdanıyla hareket eden Meclisteki iktidar ve muhalefet milletvekilleri tarafından hatalar giderilecek şekilde yeniden düzenlenecektir. Tüm turizm sektörünün beklentisi bu yöndedir.



Bu Haber 09.07.2019 - 13:19:32 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.