Yakup Dinler’den Deniz Zeyrek’e ‘Japon turist’ yanıtı

Yakup Dinler’den Deniz Zeyrek’e ‘Japon turist’ yanıtı
Gazeteci Deniz Zeyrek’in ‘Japon turistin Kapadokya’ya neden gelmediğine dair yorumlarına Kapadokyalı turizmci Yakup Dinler’den tepki geldi.

Gazeteci Deniz Zeyrek Sözcü Tv’de yayınlanan “Para Politika” programına konuk olan Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, Japonların neden Kapadokya’ya gelmediği ile ilgili olarak “Eskiden Kapadokya’da Japon turistten geçilmezdi. Japonlar, bir gün Türkiye’nin Tokyo Büyükelçiliği’nin önünde eylem yaptılar. Kapadokya’dan aldıkları ipek halıları Büyükelçi’nin önüne attılar. Neden? Çünkü; Hindistan’da 100 Euro’ya alınan halıların Kapadokya’da 1000 Euro’ya, 2 bin – 3 bin Euro’ya satılan halıların olduğu ortaya çıktı. Sen bunu bir kere yapayım; “Japon, bir daha ne zaman gelecek?” diye düşünürsün ama giden “fısıltı gazetesi” sayesinde olumsuz yaklaşımlar kulaktan kulağa dolaşır. Kimse de gelmek istemez.” yorumunu yaptı.

Zeyrek’in bu değerlendirmesine yanıt ise TÜROFED Genel Sekreteri, Kapadokyalı turizmci turizmci Yakup Dinler’den geldi. Japonların Kapadokya’ya gelmemesini turistlere ‘pahalı halı’ satılmasına bağlamanın ölçüsüz bir yaklaşım olduğunu ifade eden Dinler “ Kapadokya'nın ülke turizmine katkısını ve sunduğu kaliteli hizmeti "sağır sultan" bile duymuşken belli ki siz duy(a)mamışsınız. En yakın zamanda duymanız ümidiyle.” ifadelerini kullandı.

Dinler’in sosyal medya platformu X üzerinden Zeyrek’e verdiği yanıt şöyle:

“Sayın Deniz Zeyrek Sözcü TV’deki ‘Para Politika’ programında ‘Kapadokya - Japon Turist İlişkisi’ konusunda bir takım ilginç açıklamalar yaptığınızı tesadüfen ve üzüntüyle öğrendim.

Kapadokya, belirli bir pazara bağlı olmadan, hemen hemen dünyanın 195 ülkesinden de turist kabul eden bir bölge. Japonya ve oradan gelen Japon turistler de bu denklemin bir parçası.

Kapadokya ve Japonya dostluğu o kadar üst seviyededir ki Japonya büyükelçileri en çok Kapadokya'yı ziyaret eder, Japon gelinlerimiz vardır, esnaf Japonca konuşur, Japonya'ya ithaf edilmiş parklarımız vardır vs.

2013 yılında Suriye iç savaşının başlaması ile beraber, "emniyet ve güvenlik" konusunda çok hassas olan Japon dostlarımız Türkiye'ye olan gelişlerini kısıtlamaya başladı. Sonrasında gelen yıllarda da Türkiye adına çok iyi olaylar yaşanmadı ve Japon turist konusunda maalesef dibi gördük.

2017 yılında ise dönemin Japonya Büyükelçisi Ekselansları @AkioMiyajima'nın özel gayretleri ile eski günlere dönüş yolunda ciddi bir çalışma başlatıldı. Ülkemizin güvenli olduğuna dair raporların Japonya'ya gönderildiğine şahidim.

Ocak 2018'de ise bu raporların etkisi ile çok büyük bir gelişme yaşandı ve Sayın Büyükelçi'nin çok özel gayretleri ile Japon Seyahat Acenteleri Birliği (JATA) Başkanı Sn. Tadashi Shimura ve heyeti Kapadokya'ya gelerek temaslarda bulundu. O dönem @kaptid50 Başkanı olmam dolayısıyla ben de bu sürece dahil oldum. Kapadokya'nın ne kadar güvenli olduğunu ve Japon dostlarımızı ağırlamak için sabırsızlandığımızı profesyonel bir şekilde en üst makamlarımız kendilerine iletti. Dönemin Nevşehir Valisi Sn. İlhami Aktaş bizzat çok ciddi şekilde misafirlerimizi ağırladı.

Bu çalışmalar meyve verdi ve gerçekten 2018'de 2017'ye göre x2 kat şeklinde ciddi bir artış oldu, 2019 yılında ise 100 bin Japon turist bandını aştık ve Japon dostlarımız yanlış hatırlamıyorsam ilk 3'e yerleşti.

2020 yılında yaşanan pandemi olmasaydı hedef o yıl için 200 bin Japon turist idi. Bugün Japonya daha yeni yeni normalleşme sürecine girdi. Elbette bu uzun bir süreç, Uzakdoğulu dostlarımız bu konuda çok hassas, bunu bildiğinize eminim.

Bu yıl Osaka - Istanbul hattı yanlış bilmiyorsam Aralık'ta tekrar açılacak. Tokyo'dan karşılıklı frekanslar artacak ve turist sayısı 2024 yılında muhtemelen 2018 sayılarını yakalayacak.

Elbette gelen her turisti memnun etme şansımız yok. Bu Japon dostlarımız için de geçerli başka ülkeden dostlarımız için de... İçimizde ‘çürük yumurtalar’ yok mu? Elbette var, her sektörde olduğu gibi bizde de var. Ama Japon turistin Kapadokya'ya gelmemesini "pahalı halı satma" konusuna indirgemek maalesef ölçüsüzce ve araştırma yapmadan verilmiş bir demeç olmuş.

Tüm Kapadokya'yı bu şekilde itham ettiğiniz için sizi kınıyorum, unutmayın ki Türkiye'ye gelip en yüksek harcamayı yapan turistler Kapadokya'ya gelmektedir. Kapadokya'nın ülke turizmine katkısını ve sunduğu kaliteli hizmeti ‘sağır sultan’ bile duymuşken belli ki siz duy(a)mamışsınız. En yakın zamanda duymanız ümidiyle..."


Bu Haber 05.10.2023 - 20:26:19 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Soya faulyesi

    Gürsel Baytuğ 07.10.2023 - 07:43

    Bölgede bulunan bir çok Restaurant ve bazı oteller yıllardır turist gruplarına. bazıları desti kebabı adı altında, kuyruk yağının içinde Soya faulyesini Et diye yedirdiler, yediriyorlar.

  • Japon turistin gelmeme nedeni

    Çiğdem Yılmaz 06.10.2023 - 09:39

    Yorum yapan Erkan bey katılıyorum. Japin turistlere yapılan tecavüź olayı, yaz-kış grlen Japon turisti bıçak gibi kesmiştir. Kapadokya başlangıçta doğal ve kültürel cevre değerlerini koruyan doğru bir restorasyon anlayışıyla, kaliteli turizm yapıları ortaya çıkarırken, sustemi bozup sil baştan, bölgenin sit alanlarını ranta açmış ve koruma kanununa uymayan yaklaşımlar kabul edilmeye başlamıştır. Bunun sonucun ilrrleyen yıllarda, turist kalitesinde de gözle görülen bir düşüşle Ülke sıralamasının da çok gerisinde bir Kapadokya gerçeği ortata çıkaracaktır. Dünya çapında bir değere sahip Kapadojya, maalesef koruma kanununu unutup, bambaşka bir manzara dönüştürlmekte ve hatta bunu yaparken, bilinçsiz elkerle yok edilmrktedir. Yeniden koruma kanunu hatırlanmalı ve bu amaçla turizm hedefleri belirlenmelidir

  • DOĞRU SÖYLEYENİ KAPADOKYADAN KOVARLAR!!!!

    EMİR AKAD 06.10.2023 - 06:54

    YILLARCA JAPON TURİSTE TURKUAZ TAŞI DİYE SIKIŞTIRMA MAVİ BOYALI TAŞ SATAN (SATIŞ ELEMANI OLARAK BENDE SATTIM ZAMANINDA) ÜSTÜNE BİR DE GARANTİ BELGESİ VEREN BÖLGE ESNAFI DOĞRU SÖYLEYENİ GÖRÜNCE HOPLAMIŞ. İFTİRA DİYEN VARSA BUYRUN ONYX SATICILARINA GİDİN UTANMADAN HALA SATIYORLAR

  • Deniz Tufekci 06.10.2023 - 01:44

    Sayin Deniz Zeyrek duyumları keşke sektörü tanıyan ,içinde olan, Japon pazarından turist getirmiş kişilerle konuşup teyid ettirmiş olsaydı sağlıklı bir değerlendirme yapıp makalesini kaleme alabilirdi.Beyaz bir kağıtta küçük bir siyah noktayı sanki kagit siyahmış gibi göstermek ne kadar doğrudur? Sahtekarlık, yanlış bilgi vereeek bir malı satmak tabii ki tüm sektöre ve ülkeye zarar verir, ancak dunyaca meshur el halılarımızı degerinden satmak tabii ki doğrudur. Yakup beyin saptamaları yerindedir.Ucajlar sefere kondukca Japon ve Çin pazarindan turistlerimiz yine geleceklerdir

  • Erkan Hoca 06.10.2023 - 01:27

    Japon turistin asıl gelmeme nedeni 2013 yılında 2 japon kızın tecavüze uğraması ve öldürülmesidir. Bu şerefsizin verdiği zararı tüm ülkenin sahtekâr esnafı toplansa yine de veremez

  • Zeyrek Turizm ne alaka

    Ahmet Sezgin 06.10.2023 - 12:00

    Zeyrek denen malum şahıs, hadi birde tapan yiyorsa İstanbul Taksicilerinin Turizm'e verdiği zararı yaz.

  • Kapadokya'da Japonlar neden yok?

    Burak Özbay 06.10.2023 - 09:50

    TÜROFED Başkanı kısacası böyle bir şey yok dememiş. Sadece Japonlar bu yüzden gelmiyor değiller demiş. Ama kazıkladığımız doğru demeye gelmiş. Kapadokya'nın Turizmimize katkısını vurgulamış ama konu o değil ki.

  • Ülkece Algımız Hırsızlık

    Murat Gencer 06.10.2023 - 09:38

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.