Yakup Demir: Salgın bitecek turizmdeki eleman sıkıntısı bitmeyecek

Yakup Demir: Salgın bitecek turizmdeki eleman sıkıntısı bitmeyecek
Ege bölgesinin turizm sektörü temsilcileri, sektörde yaşanan personel krizine dikkat çekti.


Türkiye turizminede zaten var olan personel sorununun pandemi ile birlikte krize dönüştüğü belirtiliyor.

Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, Kuşadası Otelciler Derneği (KODER) Başkanı Tacettin Özden ve Kuşadası Belediye Turizm Komisyonu Başkanı Fahrettin Çiçek, sektörde yaşanan personel krizine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yakup Demir: Var olan sıkıntı çok daha büyük boyutlara taşıdı

Turizmde yaşanan nitelikli personel sorunu nedeniyle turizmcilerin sektör değiştirmek zorunda kalacağını ileri süren ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, "Son on yıldır nitelikli eleman sıkıntısı her yıl artarak devam ediyordu. Salgın ile şekil değiştirdi. Turizmde, hizmet sektöründe çalışanlar salgın döneminde daha aktif olan kargo, kurye, yeme içme gibi sektörlere kaydı. Bu dönem sektörde zaten var olan sıkıntıyı çok daha büyük boyutlara taşıdı” dedi.

“Otel ve restoranlar personel sıkıntısı yüzünden kapanacak”

Salgının biteceğini ancak turizm sektöründeki personel sıkıntısının bitmeyeceğini dile getiren Yakup Demir, “Hatta çok otellerin, restoranların personel sıkıntısı yüzünden kapanacağına, otel ve restoran sahiplerinin meslek değiştireceğine inanıyorum. Nasıl salgın sürecinde elemanlar sektör değiştirdiyse, turizmciler de sektör değiştirecek, hatta uzaklaşmaya başlayanlar bile oldu.” ifadelerini, kullandı.

Fahrettin Çiçek: Nitelikli personel turizm sektörünü terk etti

Kuşadası Belediyesi Turizm Komisyonu Başkanı Fahrettin Çiçek ise işletmelerin istihdamı korumaya dönük hibe ve destek alamadığı için sorunun büyüdüğüne işaret etti. Çiçek, "Nitelikli personel, krizin en uzun sürdüğü ve etkilerinin en derinden hissedildiği, turizm sektörünü bırakıp başka sektörlere geçti. Önümüz kış, daralan gelirle turizm sektöründeki işletmeleri çetin bir kış bekliyor ve çalışanların önemli bir kısmı Eylül ayı itibari ile yine işsiz kalmaya başladı. Seneye ne kadarı sektöre geri dönecek tam bir muamma. Bu paradokstan kurtulmak için hem işletmelere hem de devlete görev düşüyor. Sektörde istihdamın ana omurgasını oluşturan iş gücünün sezon dışı dönemlerde desteklenerek sezonluk olmaktan kurtarılıp mutlaka tüm yıla yayılması sağlanmalı" şeklinde konuştu.

Tacettin Özden: Pandemi turizm sektöründeki yerleşik yapıyı vurdu”

KODER Başkanı Tacettin Özden de pandeminin turizm sektöründeki yerleşik yapıyı vurduğuna dikkat çekti. Özden, "Pandemi yerleşik yapıyı vurdu, kırdı, döktü... Sektör en verimli çalışanlarını başka sektörlere kaptırdı. Ayrılanlar haksız da değil. Avrupa’da bile en büyük sektörel sömürü turizmde. Hep aşırı kâr odaklı yaklaşım ve hızlı büyüme turizmin güler yüzünü alıp götürdü. Şimdi sektör bedel ödüyor” dedi.

“KÇÖ yetersiz kaldı”

Özellikle otelcilik ve gastronomi sektöründe çalışan garson ve aşçıların başka sektörlere kaydığına işaret eden Özden, “Korona krizini turizm sektörü iyi yönetemedi. Kısa çalışma ödeneği bir çok çalışan için yetersiz kaldı. Personel için devlet sigorta, vergi konularında destek versin. biz de kışın onları elimizde tutalım." ifadelerini kullandı.



Bu Haber 05.10.2021 - 08:48:09 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • ERKAN ARI 01.12.2021 - 05:39

    YAKUP KARDESIM KIŞIN PERSONEL ICIN NE YAPTIN NE YAPIYORSUN KI PERSONEL SANA GELSIN HIZMET ETSIN ADAMI EKIMDE CIKARIYOSUN MAYISTA ISE CAGIRIYOSUN BUMU SENCE YONETICILIK ????

  • fuat soner 05.10.2021 - 03:40

    kardeşim personel bulamazlar tabi turizim yerlerinde kiralar 3000 lira toki buralara acilen konut yapması gerekiyor .turizim yerlerinde sadece zenginler yaşamıyor geçim sıkıntısı çeken binlerce insan var gecinemeyince buraları terk ediyorlar ..sonrada onzenginler otel sahipleri personel sıkıntısı çekiyoruz diyor siz önce ucuz konut yapın ki millet rahat edip çalışsın allah sizin o açgözlülügünüzü doyursun size diyorum otel sahipleri buralarda yatırımı olan işcilerin emeği üzerinden zenginliklerine zenginlik katan aç gözlü zenginler !!!!

  • Erol Doğan 05.10.2021 - 10:12

    Profesyonel Turist rehberlerinin çoğu çağrı merkezinde veya emlak sektöründe çakışıyorlar. Ben Turizm sektörüne dönmeyi düşünmüyorum. Maaşım ve Sgk primlerim, tam ve zamanında ödeniyor.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.